Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ З ЕП 1-8 укр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

Тема 3. Раціональне використання та охорона земельних ресурсів.

3.1. Земельний фонд України. Екологічні проблеми сільського господарства.

Земельний фонд україни становить 60,36млн.га, угідь 57% і орних земель 68%. В Україні розораність становить 55%. В США - 20%, Англії - 28%, Болгарії - 34%. Різке зростання с/г угідь та ріллі призвело до скорочення інших угідь -лісів, багаторічних насаджень.

Вітрову ерозію спричиняють пилові бурі. Водна - із-за зменшення вмісту гумуса вода легко розмиває грунт, змиваючи його з кожного гектара до 70т, замулюючи водоєми. Хімічна ерозія - зміна хімічних, а відповідно і плодородючих властивостей грунту. Хімічна ерозія посилює звичайні види ерозії (вітрова і водна), сприяє забрудненню природного середовища. Чим крутіший схил, тим інтенсивніше ерозія. Різновидністю водної ерозії є ірригаційна ерозія. Вона розвиається в результаті порушення правил поливу при зрошувальному землеробстві. Руйнування грунтів під дією транспорта, землеройних машин і техніки отримало назву технічної ерозії.

Зазначимо, що там де мало гумусу у грунті виникають пилові бурі, щвидкість вітру над полем завдяки стерні зменшується на 30-50%. На схилах крутизною 5-10° крім перерахованих заходів рекомендується робити контурні борозни (рівчаки), збільшення гущіни стоячих рослин, вирощування здебільшого озимих культур. Масиви з нахилами 10-15° доцільно використовувати під багатолітні трави, виноградники, сади. Схили понад 15° належить терасирувати і використовувати для деревинних і садових насаджень.

Відомо, що для відновлення грунтів застосовують методи меліорації. Осушення перезволожених і заболочених грунтів, зрошення засушливих грунтів, хімічне регулювання вмістку солі - рекультивація (лат.-відновлення, реконструкція) земель. Але необачене використання цих підходів, втручання в природні екологічні процеси дуже часто дає зворотні негативні результати. Зрошення обертається засоленням - утворюються вторинно засолені грунти - солончаки, заболочуванням, а осушення болот зміною ландшафтів, кліматів, погодних умов, зникнення рослин і тварин.

До числа найефективніших заходів для попередження засолення грунтів і боротьби з ним належить вертикальний машинний дренаж для відкачки ґрунтових вод, особливо при водопропускаючих грунтах. На кінець велике значення в попередженні засолення грунтів, особливо при освоєнні вже засолених грунтів має глибокий горизонтальний дренаж у поєднанні з промивними полями або з вертикальним дренажом. Зазначимо, що всі землі держави мають бути під її контролем.

Особливу тревогу і побоювання викликає хімічне забруднення грунтів пестицидами і гербицидами, важкими металами - міддю, цинком, миш'яком, свинцем, ртуттю, нікелем, хромом, торієм - майже усіма елементами таблиці Менделєєва. Це результат бездумного і не дуже грамотного господарювання по принципу - природа, а значить і люди все стерплять. Всі ці елементи попадають до грунту з димами від заводських труб, в тому числі Маріупольських та Запорізьких. Іменно гігантські хіміко-металургійні підприємства Маріуполя, Запоріжжя, Кривого Рогу здійснюють викиди за рік у середньому по 300 тис.тонн шкідливих речовин з попутними східними вітрами випадають і на територію Бердянського району і самого Бердянська.

При нераціональному утримуванні тварин забруднюються водоєми, природне середовище отруюється відходами тваринницьких ферм - аміаком, мікроорганізмами.

З'єднання елементів

концентрація.мг/кг

грунт

харчові продукти

зернові

хліб

овочі

Миш'як

2

0.2

0.2

0,2

Ртуть

2,1

0,003

0,002

0,005

Мідь

3

10

10

5

Нікель

4

0,5

0,5

0,5

Сурма

4,5

0,1

0,1

0,3

Хром

6

0,2

0,2

0,2

Цинк

23,6

50

50

10

Свинець

32

0,3

0,3

0,3