Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 3 студ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
537.6 Кб
Скачать

Загальні принципи права війни

бойові дії повинні бути направлені тільки проти комбатанта противника.

Це означає, що цивільні особи не повинні ставати об'єктом нападу і не повинні брати участі в бойових діях;

  • нападам можуть піддаватися тільки військові об’єкти. Відповідно до цього цивільні об'єкти необхідно щадити, за винятком випадків, коли вони використовуються у військових цілях;

  • цивільне майно не повинне знищуватися, за винятком випадків, коли це абсолютно необхідне для виконання бойової задачі. Мародерство і грабіж цивільного майна забороняються;

  • комбатант противника, який більше не в змозі вести бойові дії, не повинен піддаватися нападу і знаходиться під захистом. Його беруть в полон не з метою покарання, а лише для того, щоб перешкодити йому продовжувати вести бойові дії. Це відноситься до комбатантів, що здаються в полон, до поранених, до екіпажа, який вимушений покинути на парашуті терплячий біду літак, до потерпілих корабельну аварію. Необхідно поважати комбатантів противника з білим прапором перемир'я. Поранені комбатанти противника повинні бути підібрані, і їм повинно бути надана допомогу;

  • Санітарний персонал, транспортні засоби і будови медичного призначення не повинні піддаватися нападам. Вони були створені в збройних силах для надання допомоги потерпілим. Персонал санітарних служб, їх майно і транспортні засоби несуть на собі захисну емблему червоного хреста або червоного півмісяця, кожна з яких розташована на білому фоні.

  • деякі будови і майно також не повинні піддаватися нападу, за виключенням випадків, коли відданий наказ про зворотне. Вони включають будівлі, що представляють культурну цінність (храми, музеї, бібліотеки і т. д.), і обслуговуючий їх персонал, а також деякі споруди, що містять особливо небезпечні сили (дамби, греблі, атомні електростанції). Майно цивільної оборони, що використовується для надання допомоги населенню у військовий час.

Тактичні принципи містять інформацію для командира про те, як організувати наявні в його розпорядженні засоби, для того щоб завдати ураження противнику, не підставляючи під удар свої сили.

ТАКТИЧНІ ПРИНЦИПИ:

1. «Знищення противника»

Цей принцип повинний розглядатися у відношенні поставленої задачі. Знищити противника звичайно значить позбавити його можливості вести бойові дії, не більш того.

2. «Простота воєнних операцій»

Складно запланована операція несе в собі небезпеку поразки.

У змісті права війни це означає зайві жертві.

3. «Концентрація сил»

Усі воєнні дії повинні бути спрямовані на досягнення однієї точно визначеної мети відповідно до поставленої задачі.

Розвідка повинна вказати, поряд з військовими цілями, розташування цивільного населення й інших осіб, що знаходяться під захистом, і об'єктів.

Напад на невоєнні об'єкти є даремною витратою сил, необхідних на напрямку головного удару.

4. «Єдність дій»Будь-яка воєнна операція повинна бути частиною загального плану дій. Погане військове планування приводить до неузгоджених дій, що ставить під загрозу успіх операції і може привести до додаткових жертв.

5. «Воля маневру»Воля маневру означає утримання ініціативи. Якщо ініціатива знаходиться у ваших руках, то дії противника передбачувані.

6. «Несподіваність»Фактор несподіваності збільшує шанси на успіх. Захоплений несподівано противник з більшою імовірністю здасться, і, можливо, навіть без опору. Кількість жертв і руйнувань при цьому обмежиться мінімумом.

7. «Проведення операції з врахуванням місцевості і рельєфу» При правильному виборі рельєф може ховати чи маскувати сили і засоби, підвищувати ефективність зброї й обмежувати пересування противника. Так як, різні ділянки місцевості володіють різними захисними властивостями з військової точки зору, то географічна характеристика району сильно впливає на розташування зон безпеки, що знаходяться під захистом МГП.

8. «Економія коштів» Так як воєначальники не мають у своєму розпорядженні необмежені ресурси ведення збройної боротьби, то чітке розмежування військових і цивільних об'єктів має першорядне значення на будь-якій війні.

Напад на невоєнні об'єкти звичайно є військовим злочином і даремною витратою сил і коштів.

9. «Безпека» Безпека, будучи всеохоплюючим принципом, у більшому ступені стосується, з погляду права війни, осіб і об'єктів, що не відносяться до ведення бойових операцій. Кожен командир, що почуває свою відповідальність, по-справжньому піклується не тільки про безпеку свого війська, але і захисту осіб і об'єктів, які не беруть участі у конфлікті.