Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konstr_11_1_A4.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

1.7. Життєвий цикл радіоелектронного виробу

Складним є не тільки сам радіоелектронний виріб, але і його життєвий цикл, який можна поділити на етапи або на більш дрібні складові – стадії. На рис. 1.4. наведена схема характерного поділу життєвого циклу на етапи та стадії.

Рис. 1.4. Схема життєвого циклу виробу

Використані наступні позначення етапів: ТВ – технічні вимоги, НДР – науково-дослідна робота, ДКР – дослідно-конструкторська робота, В – виробництво, Е – експлуатація.

Мають місце такі позначення стадій: ТХ – технічні характеристики, ТЗ – технічне завдання, ПТ – пропозиції технічні, ЕП – ескізний проект, ТП – технічний проект, РП – робочий проект, ТПВ – технічна підготовка виробництва, ГАВ – гнучке автоматизоване виробництво, Вип – випробування, ТО - технічне обслуговування.

Технічні вимоги (ТВ) формулює замовник. ТВ визначають показники призначення (потужність, чутливість, роздільну здатність тощо), а також містять вимоги до конструкції: найменування, кількість та призначення основних частин; габаритні, установочні розміри та розміри з’єднань; вимоги взаємозамінності частин, уніфікації, типізації, стандартизації та спадкоємності. Крім того, до ТВ входять вимоги охорони навколишнього середовища, завадозахищеності, безпеки праці, ергономіки та естетики, умов експлуатації.

ТВ – вихідний документ розробки радіоелектронного виробу.

На етапі проведення НДР на базі основних технічних характеристик виробу здійснюється попередній патентний пошук. На базі ТВ розробляється та узгоджується із замовником технічне завдання. ТЗ служить підставою для початку проектних робіт. Спочатку здійснюється попередній вибір напрямів досліджень та технічних розробок. Основну частину етапу складають теоретичні та експериментальні дослідження (моделювання та розрахунки), обробка результатів досліджень, складання та оформлення відповідної технічної документації. В заключній частині здійснюється узагальнення результатів та оцінка здійсненої НДР.

На етапі ДКР виконують проектну групу стадій: ПТ, ЕП, ТП та РП. Всі ці стадії проходять за схемою синтез – аналіз – синтез для поступового удосконалення початкового задуму.

Пропозиція технічна (ПТ) містить технічно-економічне обгрунтування доцільності нової розробки та уточнює вимоги до неї. На цій стадії з усіх можливих варіантів вибирається найкращий. Цей вибір здійснюється за всіма показниками якості. На стадії ПТ можливо виготовлення та дослідження макетів окремих вузлів.

Ескізний проект (ЕП) – сукупність конструкторських документів, що містить опрацьовані конструкторські рішення, які дають загальне уявлення про будову та принцип дії пристрою. На цьому етапі якнайповніше задовольняються поставлені вимоги за рахунок розбивання розроблених електричних схем на блоки та вузли й визначення їхніх температурних режимів.

Технічний проект є завершальною стадією проектування. ТП містить остаточне технічне рішення, яке дає повну уяву про будову виробу, має всі необхідні дані для розробки конструкторської документації.

Робочий проект (РП) містить повний комплекс робочої конструкторської документації за результатами випробувань як дослідного зразка, так і установчої серії.

Конструктори й технологи співпрацюють між собою на різних етапах розробки, але особливо інтенсивною ця співпраця є на етапах впровадження виробу у виробництво та експлуатацію. На цих етапах розробляються нові технологічні процеси, розв’язуються питання забезпечення зручних складання, ремонту, контролю. Здійснюються необхідні корекції компонування, уточнюються значення параметрів та допусків, робиться остаточний вибір матеріалів. Співпраця між конструктором та технологом повинна бути особливо тісною при узгодженні конструкторської документації.

Завершальним етапом життєдіяльності виробу є його експлуатація. Цьому передують спеціальні випробування готової продукції. Після чого встановлюються правила експлуатації, профілактичного та регламентного обслуговування, ремонту та забезпечення запасними деталями, приладами й матеріалами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]