Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konstr_11_1_A4.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

1.2. Якість та показники якості

Міжнародний стандарт ІСО 8402 – 86 дає таке визначення якості:

Якість – сукупність властивостей і характеристик продукції чи послуги, які роблять цю продукцію чи послугу здатною задовольняти потреби, що зумовлені чи припускаються.

Властивостями якості є точність, надійність, технологічність, уніфікація, безпечність, ергономічність, технічна естетичність, патентоздатність тощо. Рівень якості оцінюють за допомогою показників якості.

Показники якості – це кількісні характеристики властивостей якості.

Встановлюється певний перелік показників якості. Вибір переліку показників якості грунтується на виконанні двох умов: кількість показників якості повинна бути малою, щоб знизити трудомісткість розрахунків; кількість показників якості повинна бути достатньою для всебічної оцінки виробу. Показники якості можна поділити на такі основні групи:

  1. Показники призначення.

  2. Показники надійності та довговічності.

  3. Показники технологічності.

  4. Показники стандартизації та уніфікації.

  5. Показники безпеки, ергономічності, естетики.

  6. Патентно-правові показники.

Показники призначення конструкції РЕЗ характеризують властивості, що визначають основні функції, для виконання яких засіб призначений і які зумовлюють область його застосування. При визначенні показників призначення слід брати лише найнеобхідніші з них, ті, що характеризують найсуттєвіші властивості РЕЗ. Показники призначення повинні відповідати потрібній точності. Серед показників призначення треба ще виділити показник рівня мініатюризації, що є кількісною оцінкою ефективного використання об’єму, маси та споживаної енергії.

На показниках надійності та довговічності ми зупинимось детально в наступних розділах.

Показники технологічності (трудомісткість, матеріаломісткість, собівартість тощо) визначають пристосованість конструкції до раціонального використання трудових і матеріальних ресурсів при підготовці виробництва та промисловому випуску в заданому обсязі, а також при технічному обслуговуванні та ремонті в процесі експлуатації. Відповідно розглядають виробничу та експлуатаційну технологічність.

Показники уніфікації та стандартизації - складові показники технологічності. Вони характеризують наявність у виробі стандартних та уніфікованих складових частин, а також рівень уніфікації порівняно з іншими виробами. Ці показники виділяються в окрему групу, бо застосування стандартизації та уніфікації істотно скорочує терміни та вартість проектування, збільшує сферу застосування виробу, дозволяє організацію спеціалізованого виробництва стандартних і уніфікованих збірок із централізованим збутом, спрощує обслуговування та ремонт РЕЗ.

Показники безпеки характеризують вимоги, виконання яких забезпечує захист людини, що знаходиться в зоні можливої небезпеки, від шкідливих для її здоров’я та загрозливих для життя дій. Існують вимоги безпеки, що регламентовані системою державних стандартів із безпеки праці (ССБТ. ГОСТ 12.0.00-74 – ГОСТ 12.2.007.14 – 75), правилами та нормами техніки безпеки, пожежної безпеки, виробничої санітарії, міжнародними регламентами та нормами.

Ергономічні показники служать для оцінки відповідності можливостей людини з вимогами, що зумовлені особливостями техніки та навколишнього середовища. Робоче місце оператора повинне бути пристосованим до певного типу праці та до працівників певної кваліфікації з урахуванням їх антропометричних, фізіологічних, психофізіологічних та психологічних особливостей. Надійність роботи оператора суттєво залежить від оптимальних значень показників навколишнього середовища (температура, вологість, тиск, густина повітря, шуми, вібрації, освітлення тощо).

Естетичні вимоги складають такі показники, як інформаційна виразність, раціональність форми, цілісність композиції, досконалість виробничого виконання.

Патентно-правові показники дозволяють оцінити конкурентоздатність конструкції та її новизну. Показник патентного захисту характеризує долю вітчизняних винаходів, а показник патентної чистоти оцінює можливість реалізації виробу за кордоном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]