Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт кзшв word 2003.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
424.96 Кб
Скачать
  1. Управління вхідними і вихідними грошовими потоками на підприємстві

Основою для управління грошовими потоками ЗАТ «КЗШВ «Столичний» є планування грошових потоків. Однією із основних форм поточного фінансового плану є план надходження та витрат грошових коштів. План надходжень та витрат грошових коштів розробляється на наступний рік в помісячному розрізі для того, щоб забезпечити облік сезонних змін грошових потоків підприємства. Цей план складається за окремими видами господарської діяльності і по підприємству в цілому. Основною метою розробки плану надходжень і витрат грошових коштів є прогнозування у часі валового і чистого грошових потоків підприємства в розрізі окремих видів його господарської діяльності, а також забезпечення постійної платоспроможності на всіх етапах планового періоду.

Між тим, план надходження та витрат грошових коштів, розроблений на наступний рік із розбивкою по місяцям, надає лише загальну основу управління грошовими потоками підприємства. На основі плану надходжень та витрат грошових коштів по місячно, складається загальна табличка грошових надходжень за рік та порівняльний аналіз по рокам. Проте, високий динамізм цих потоків, їх залежність від багатьох факторів короткострокової дії визначають необхідність розробки планового фінансового документа, який забезпечує щоденне управління надходженням та витратами грошових коштів підприємства. Таким плановим документом є платіжний календар. Платіжний календар розробляється на підприємствах в різноманітних формах. Цей документ є найбільш ефективним і надійним інструментом оперативного управління його грошовими потоками.

  1. Управління формуванням прибутку.

Головною метою управління прибутком є визначення шляхів найбільш ефективного його формування та оптимального розподілу, що спрямовані на забезпечення розвитку діяльності підприємства та зростання його ринкової вартості.

Основними задачами управління формуванням прибутку підприємства є

такі: забезпечення максимізації розміру прибутку, що формується, і який відповідає ресурсному потенціалу суб’єкта господарювання та ринковій

кон’юнктурі; забезпечення оптимальної пропорційності між рівнем прибутку,

що формується, та допустимим рівнем ризику; забезпечення високої якості

прибутку, що формується; забезпечення постійного збільшення ринкової вартості підприємства; підтримка конкурентоспроможності у довгостроковому періоді; забезпечення ліквідності підприємства та його платоспроможності; підтримка інвестиційної привабливості.

Прибуток є основним джерелом фінансування розвитку підприємства, удосконалення його матеріально – технічної бази, забезпечення всіх форм інвестування. Уся діяльність підприємства спрямовується на те, щоб забезпечити зростання прибутку або, принаймні, стабілізацію його на певному рівні протягом визначеного періоду часу.

В умовах ринку прибуток є джерелом усіх фінансових ресурсів підприємства. Величина прибутку характеризує фінансові результати роботи підприємства та визначає його фінансовий стан.

Проаналізуємо прибутковість ЗАТ КЗШВ «Столичний», використавши ряд показників. Першим – показник чистого прибутку в динаміці (рис. 4.1)

Чистий прибуток ЗАТ "КЗШВ" Столичний" має тенденцію до зростання на протязі 2008 – 2010 рр.. На кінець 2010 року чистий прибуток становив 13920 тис. грн., це на 11523 тис. грн. більше ніж на кінець 2008 року, що свідчить про збільшення прибутковості підприємства.

Рис. 4.1. Динаміка зміни чистого прибутку ЗАТ КЗШВ "Столичний"

Для характеристики підприємства, окрім абсолютних показників, в нашому випадку це чистий прибуток, використаємо комплекс відносних показників таких як:

  • рентабельність продажу по чистому прибутку,

  • рентабельність продажу по операційному прибутку,

  • рентабельність продажу по валовому прибутку.

( розрахунок наведено в таблиці 4.1.)

Таблиця 4.1