Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт кзшв word 2003.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
424.96 Кб
Скачать
  1. Організаційна структура і управління зат кзшв «Столичний»

Структура підприємства – це склад і співвідношення його внутрішніх ланок: цехів, відділів, що складають єдиний господарський об'єкт.

Структура підприємства визначається наступними основними факторами:

  1. розміром підприємства;

  2. галуззю виробництва;

  3. рівнем технології і спеціалізації підприємства.

Якої-небудь стійкої стандартної структури не існує. Вона постійно коректується під впливом виробничо-економічної кон'юнктури, науково-технічного прогресу і соціально-економічних процесів.

Поряд з цим при всім різноманітті структур усі виробничі підприємства мають ідентичні функції, головні з який –виготовлення і збут продукції. Щоб забезпечити нормальне функціонування, підприємство повинне мати у своєму складі цехи чи майстерні по виготовленню основної продукції (виконанню робіт, наданню послуг) і по обслуговуванню виробничого процесу. Крім того, кожне підприємство незалежне від його розмірів, галузевої приналежності і рівня спеціалізації постійно веде роботу з оформленню замовлень на виготовлення продукції; організує її схоронність і збут замовнику; забезпечує закупівлю і постачання необхідної сировини, матеріалів, що комплектують виробів, інструмента, устаткування,

енергоресурсів.

Досліджуючи підприємство вивчають його загальну структуру, виробничу структуру та організаційну структуру управління.

Виробнича структура ЗАТ "КЗШВ "Столичний" належить до такого типу виробничих структур, як цехова (додаток А). За цеховою виробничою структурою основним виробничим підрозділом є цех, тобто адміністративно відокремлена частина підприємства, у якій виконується певний робіт у відповідності з внутрішньозаводською спеціалізацією. Цехова виробнича структура характеризується наявністю основних, допоміжних та обслуговуючих цехів.

Цехи ЗАТ "КЗШВ "Столичний" виготовляють продукцію, яка призначена для реалізації у зовнішнє середовище. Це: цех виноматеріалів; цех шампанізації, що складається із біохімічного відділення, відділення розливу, відділення упаковки та відділення налагоджувальників; цех нових технологій.

Допоміжні цехи ЗАТ "КЗШВ "Столичний" надають послуги, які використовуються для забезпечення власних потреб підприємства. Це: посудотарний цех та цех готової продукції.

Обслуговуючі цехи ЗАТ "КЗШВ "Столичний" виконують роботи, які забезпечують необхідні умови для нормального функціонування основних та допоміжних процесів виробництва продукції. Це: ремонтно-механічний цех (складається з компресорної та відділення вуглекислотників); енергоцех (складається з котельні, водопостачання та електриків); ремонтно-будівельний цех; автотранспортний цех; метрологічна служба; прирейкова база та адміністративно-господарська дільниця.

До служб невиробничого характеру належить непромислова група ЗАТ "КЗШВ "Столичний", до якої входять: житлово-комунальне господарство, їдальня, медпункт, охорона прирейкової бази та магазини.

Організаційна структура управління – це форма системи управління, яка визначає склад, взаємодію та підпорядкованість її елементів.

В практиці господарювання традиційно розрізняють декілька типів організаційних структур управління:

  • Лінійна організаційна структура управління;

  • Функціональна організаційна структура управління;

  • Лінійно – функціональна організаційна структура управління;

  • Дівізіональна організаційна структура управління;

  • Матрична організаційна структура управління.

В організаційній структурі управління кожний її елемент, тобто виробничий чи управлінський підрозділ має певне місце та відповідає зв'язкам, які і забезпечують їх взаємодію. Так як виробничі підрозділи ЗАТ "КЗШВ "Столичний" були розглянуті вище, тому розглянемо управлінські підрозділи. До них відносяться:

  • відділ кадрів,

  • відділ технохімічного та мікробіологічного контролю,

  • юридичний відділ,

  • відділ охорони праці,

  • технічний відділ,

  • відділ матеріально-технічного забезпечення,

  • відділ збуту,

  • відділ маркетингу,

  • фінансово-економічний відділ,

  • відділ АСУ.

Організаційна структура управління ЗАТ "КЗШВ "Столичний" належить до такого типу, як лінійно-функціональна (додаток Б).

Оскільки основним місцем проходження переддипломної практики стала бухгалтерія ЗАТ "КЗШВ "Столичний", то доцільним буде розглянути її місце та завдання в структурі управління підприємства та організацію бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік — процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку, документообороту, вибору форми і методики ведення бухгалтерського обліку, штату бухгалтерії, за забезпечення взаємозв’язку бухгалтерії з іншими підрозділами підприємства і виконання вимог головного бухгалтера всіма структурними підрозділами, в частині ведення бухгалтерського обліку і контролю несе керівник підприємства.

Головний бухгалтер забезпечує:

  • дотримання законодавчих і нормативних вимог по складанню правдивої і своєчасної фінансової звітності;

  • виконання справжньої облікової політики підприємства і всієї процедури ведення бухгалтерського обліку ;

  • дотримання всіма службами підприємства правомірних вимог по дотриманню порядку оформлення і прийняття до обліку первинних документів ,дотримання облікової і звітної дисципліни.

Взаємозв’язок бухгалтерії із структурними підрозділами підприємства:

Відділ кадрів – надає до бухгалтерії накази про прийняття на роботу і звільнення, надання відпустки, переміщення в середині структурних підрозділів підприємства і інше.

Технічний відділ – надає до бухгалтерії затверджені кошториси на проведення ремонтів, будівництва.

Г оловний механік – надає до бухгалтерії первинні документи про прийняття та вибуття основних засобів.

Головний енергетик – надає до бухгалтерії звіт про використання електроенергії пару, газу.

Відділ постачання– надає до бухгалтерії угоди про покупку матеріальних цінностей, первинні документи на переміщення матеріальних цінностей.

Цех шампанізації – надає до бухгалтерії виробничі звіти, звіти по допоміжним материалам, табель обліку робочого часу, розрахунок трат матеріальних цінностей.

Виноматеріальний цех – надає до бухгалтерії матеріальний звіт,

розрахунок трат виноматеріалів, табель обліку робочого часу.

Склад готової продукції – надає до бухгалтерії звіти про рух готової продукції, матеріальні звіти, табель обліку робочого часу.

Автотранспортний цех – надає до бухгалтерії звіт про роботу автотранспортного цеху,матеріальний звіт по використанню бензину та дизпалива ,табель обліку рабочого часу і інші первинні документи.

Ремонтно-будівельний цех – надає до бухгалтерії матеріальний звіт, табель обліку робочого часу.

Посудо-тарний цех – надає до бухгалтерії матеріальний звіт ,табель обліку робочого часу, розрахунок трат.

Механічний цех – надає до бухгалтерії матеріальний звіт,табель обліку робочого часу.

Енергетичний цех – надає до бухгалтерії матеріальний звіт,табель обліку робочого часу та інші первинні документи.

Матеріальний склад – надає до бухгалтерії реєстри первинних документів по надходженню та вибуттю матеріальних цінностей.

Прирейкова база – надає до бухгалтерії матеріальний звіт, звіт про рух готової продукції табель обліку робочого часу.

Завідуюча медпунктом – надає до бухгалтерії матеріальний звіт.

Відділ інформаційних технологій – надає до бухгалтерії первинні документи на отримання матеріальних цінностей, табель робочого часу.

Відділ охорони праці – надає до бухгалтерії первинні документи на отримання матеріальних цінностей, табель обліку робочого часу.

Юридичний відділ – надає до бухгалтерії первинні документи на отримання цінностей, табель обліку робочого часу.

Відділ продаж – надає до бухгалтерії первинні документи на отримання матеріальних цінностей, табель обліку робочого часу.

Відділ реклами – надає до бухгалтерії первинні документи на виконання робіт, табель обліку робочого часу.

Відділ зовнішньоекономічного зв’язку – надає до бухгалтерії первинні документи на відвантажену продукцію на експорт, продукцію отриману в імпортному режимі, табель обліку робочого часу.

Магазини – надають до бухгалтерії матеріальні звіти, табель обліку робочого часу.

Їдальня – надає до бухгалтерії матеріальні звіти, табель обліку робочого часу.

Відділ ТХМК – надає до бухгалтерії матеріальний звіт, табель обліку робочого часу.

Метрологічна служба – надає до бухгалтерії матеріальний звіт, табель обліку робочого часу

Відділ логістики – надає до бухгалтерії первинні документи на відвантаження матеріальних цінностей , податкові накладні, табель обліку робочого часу.

Для накопичення та групування прийнятої до обліку інформації підприємство використовує регістри ЖУРНАЛЬНО-ОРДЕРНОЇ ФОРМИ обліку, пристосовані до властивостей господарських операцій на підприємстві з використанням компьютера і частково ручним способом.

Підприємство використовує;

  • типові форми бухгалтерського обліку (взагалі ),

  • галузеві,

  • спеціальні ,що відповідають властивостям виробничої діяльності підприємства.

Загальну структуру підприємства утворює сукупність виробничих, невиробничих та управлінських підрозділів. Зміни, які відбулися в структурі органів управління ЗАТ "КЗШВ "Столичний" за умов адаптації підприємства до динамічного зовнішнього середовища:

1994 рік - конструкторське бюро реорганізовано у технічний відділ;

1995 рік - утворено фінансово-економічний відділ з планово- виробничого відділу та фінансової групи, що працювала при бухгалтерії;

1997 рік - відділ збуту та матеріально-технічного забезпечення поділено на відділ збуту та відділ матеріально-технічного забезпечення;

2000 рік - утворено юридичний відділ (до цього моменту існувала посада юрист);

2001 рік - утворено відділ маркетингу;

  1. рік - поновлена посада заступника генерального директора із загальних питань;

  2. рік - посаду генеральний директор ЗАТ "КЗШВ "Столичний" замінено на директор ЗАТ "КЗШВ "Столичний"; посади заступників генерального директора із загальних та фінансово-економічних питань - на заступників директора із загальних та фінансово-економічних питань; посаду комерційний директор - на заступник директора з комерційних питань; посаду технічний директор - на головний інженер.