Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт кзшв word 2003.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
424.96 Кб
Скачать

3. Взаємовідносини зат кзшв «Столичний» з постачальниками, підрядниками та покупцями

Зовнішнє середовище підприємства включає в себе:

  • макросередовище – яке характеризується політичною,

економічною, соціально-демографічною, екологічною, природно-кліматичною,культурною, науково-технічною сферою, яка склалася в країні;

  • інфраструктура регіону – вплив здійснюється через такі галузі інфраструктури, як: промисловість, будівництво, транспорт, зв'язок, наука, освіта, охорона здоров'я, житлово-комунальне господарство;

  • мікросередовище до якого належать постачальники, споживачі, конкуренти, контактні аудиторії.

ЗАТ "КЗШВ "Столичний" в основу своєї діяльності поклав принцип довгострокового співробітництва з господарствами первинного виноробства. Сировиною для одержання шампанського є сорти винограду Аліготе, Рислінг, Каберне, Совіньйон, Фетяска, Трамінер, Піно, Шардоне та інші. Постачальниками виноматеріалів є господарства первинного виноробства Миколаївської, Одеської, Херсонської областей та АР Крим. Серед них найбільші такі: Сільськогосподарський виробничий кооператив "Лиманський", ВАТ "Радсад", СЗАТ "Агрофірма ім. С.Лазо", ВАТ "Комсомолець", Сільськогосподарський виробничий кооператив "Ізумрудний", ТОВ "Дунайзовніштур", ЗАСТ Агрофірма "Чорноморець", ТОВ "Південний регіон", ПП "Діоніс", державне підприємство "Садовод", ЗАТ "С.Петровської", НВП "Нива", НВП "Винпродукт", ЗАТ "Белградський винзавод" та інші.

Весь асортимент шампанського ЗАТ "КЗШВ "Столичний" поділяється на:

  1. Категорія С: "Советское шампанское" (напівсолодке, напівсухе, сухе, брют, сододке), "З Новим Роком" та "Советское Игристое";

  2. Категорія А - весь інший асортимент.

Відповідно існують такі групи покупців :

До категорії С відносять: СІ -дистриб'ютори, великі гуртові клієнти, перспективні регіони; С2 - регіони; СЗ - перспективні покупці; С4 - несистемні гуртовики, передплата; С5 - супермаркети, мегамаркети, С&С.

До категорії А відносять:А1 - дистриб'ютори, великі гуртові клієнти, перспективні регіони; А2 - несистемні гуртовики, передплата, регіони; АЗ - супермаркети, мегамаркети, С&С.

Відповідно кожному клієнтові призначається дві категорії цін С та А

Попит на ігристі вина в Україні в останні роки не зростає. Об'єм ринку: не менше 500 млн. грн. в роздрібних цінах. Реалізація цих вин набуває все більшу сезонність. Кількість операторів на ринку: крупних виробників - 11; оптовики - близько 2 тисяч. Доля імпортованої продукції: менше 1% (в кількісному вираженні). Структура продажу: близько 95% - напівсолодкі ігристі вина, 5% - екстра брют, брют, сухі, напівсухі вина (в кількісному вираженні). В Україні у 1-му кварталі поточного року обсяги виробництва виноробної продукції зросли порівняно з аналогічним періодом 2009 року. Згідно з інформацією департаменту контролю над виробництвом і оборотом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації України, шампанського та ігристих вин на 7,7% – до майже 1 млн. дал. При цьому, за даними ДПАУ, збільшилися обсяги реалізації продукції на внутрішній ринок – на 1,3%.

Серед функцій відділу збуту ЗАТ КЗШВ «Столичний», можна виділити такі основні:

  • прийом покупців, надання їм необхідної інформації;

  • оформлення договорів;

  • завчасне оформлення замовлень на транспорт, в тому числі залізничний;

  • перевірка на достовірність доручень, ліцензій на право торгівлі алкогольними напоями, свідоцтв платника ПДВ, товарно-транспортних накладних;

  • зв'язок з потенційними покупцями, (в тому числі їх пошук).

У сфері управління продажем фахівцями заводу проводиться аналіз та уточнення цільових груп споживачів, кваліфікація потенційних клієнтів та розробка планів роботи з ними на основі досліджень консалтингових кампаній.

У сфері реклами необхідно визначити мету рекламної кампанії та основні засоби реклами. Також необхідно розробити рекламну програму з метою привернення уваги потенційних споживачів до продукції заводу, включаючи план участі у виставках і конкурсах, розміщення реклами у журналах, підготовки рекламних проспектів та ін. Необхідно виділити кошти на проведення рекламних кампаній по впровадженню нової продукції на ринок.

ЗАТ КЗШВ «Столичний», вироблену продукцію реалізує дилерським фірмам чи дрібнооптовим покупцям, а її невелику кількість завод постачає безпосередньо у магазини.

Реалізація продукції ЗАТ КЗШВ «Столичний» проводиться по всій території України. Найбільші обсяги продаж відбуваються в Києві і Київській області, в Львівській, Черкаській, Волинській, Чернівецькій та Житомирській областях.

На даному періоді поставки ігристого КЗШВ здійснюються в Німеччину, Австралію і країни Прибалтики, Росію. В наступному році планується налагодить експорт в Монголію.

Шампанське не є товаром першої необхідності, а є специфічним товаром, яке споживається переважно у святкові дні. Виробник вимушений працювати в умовах сезонності попиту. Піки підвищення реалізації шампанського припадають на грудень - березень, червень – липень.