Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП-Мет вказ-ЕП-ТМ-МА-2011.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
2.43 Mб
Скачать

3.5. Приклад фінансового аналізу інвестиційного проекту

Загальна характеристика проекту створення транспортного підприємства

Інвестиційний проект передбачає створення приватного підприємства в одному з районів м. Києва, яке буде здійснювати вантажні перевезення на замовлення фізичних та юридичних осіб.

Проект передбачає придбання двох автомобілів загальною вартістю 480 тис.грн.; засновницькі витрати становлять 40 тис.грн. Передбачається, що 25% інвестиційних витрат буде фінансуватися за рахунок банківського кредиту, який можна отримати на 3 роки під 20% річних. Метод погашення кредиту: рівними річними платежами основної суми боргу.

Амортизація основних засобів нараховується прямолінійним методом.

Передбачається залучення до роботи на підприємстві трьох осіб: двох водіїв, одного менеджера.

Ставка податку на прибуток 21%.

Для оцінки ефективності реалізації даного проекту прийнято розрахунковий період 8 років. Розрахунки здійснені на річні періоди, з використанням базових рівнів цін на ресурси та послуги проекту. Розрахунок критеріїв ефективності проекту здійснюється з точки зору замовника (власника підприємства).

3.5.1. Визначення структури джерел фінансування інвестиційних витрат.

Інвестиційні витрати визначаються як сума коштів, необхідних для будівництва (розширення, реконструкції, модернізації) та оснащення обладнанням об’єктів інвестування, витрат на підготовку капітального будівництва та приросту оборотних засобів, необхідних для нормального функціонування підприємства.

Інвестиційні витрати за проектом, що аналізується дорівнюють 520 тис. грн. і складаються з вкладень у придбання транспортних засобів та засновницьких витрат (480000+40000).

Джерелами фінансування інвестицій можуть бути:

  • власні фінансові кошти (прибуток, накопичення, амортизаційні відрахування), а також залучені кошти (кошти від продажу акцій, внески засновників, благодійних організацій тощо);

  • асигнування з місцевого та державного бюджетів, фондів підтримки підприємництва, які надаються на незворотній основі;

  • іноземні інвестиції, які надаються у формі фінансової або іншої участі у статутному фонді спільних підприємств;

  • залучені кошти (кредити банків, інших інституційних інвесторів, державних установ, які надаються на зворотній основі)

Перші три групи джерел утворюють власний капітал. Суми, які залучені за цими джерелами не підлягають поверненню. Четверта група джерел утворює запозичений капітал. Ці кошти необхідно повернути на визначених умовах.

За проектом створення транспортного підприємства передбачається фінансування 75% інвестиційних витрат за рахунок власних коштів підприємця (390 тис.грн.) і 25% за рахунок банківського кредиту (130 тис.грн.). Результати розрахунків занесені у табл.3.4.

Таблиця 3.4

Структура джерел фінансування інвестиційних витрат, тис.грн.

Інвестиційні витрати

Значення

Джерела фінансування

Значення

Вартість основних фондів

480

Власні

390

Додаткові інвестиції

40

Запозичені

130

Всього

520

Всього

520