Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
393746_D1419_shpora_prokuratura_ukra_ni_2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
335.87 Кб
Скачать

72.3Авдання і повноваження прокурора з підтримання державного обвинувачення в суді.

Однією з найважливіших функцій прокуратури, яка властива більшості правових систем сучасності є підтримання державного обвинувачення в суді. Ця функція закріплена у п. 1 ст. 121 Конституції України. Функція прокуратури по підтриманню державного обвинувачення також передбачена в п. 4 ст. 5 Закону України «Про прокуратуру». Крім того, в Конституції України (ст. 129) закріплено, що до основних засад судочинства відносять підтримання в суді державного обвинувачення прокурором.

Стаття 36. Підтримання державного обвинувачення в суді

Прокурор бере участь в судовому розгляді кримінальних справ залежно від характеру і ступеня суспільної небезпеки діяння. Підтримуючи державне обвинувачення, прокурор бере участь у дослідженні доказів, подає суду свої міркування щодо застосування кримінального закону та міри покарання підсудному. При цьому прокурор керується вимогами закону і об'єктивною оцінкою зібраних по справі доказів.

У разі, коли при розгляді справи прокурор дійде висновку, що дані судового слідства не підтверджують обвинувачення підсудного, він зобов'язаний відмовитись від обвинувачення.

Стаття 34. Завдання прокурора в судовому процесі

Прокурор, який бере участь в розгляді справ у судах, додержуючи принципу незалежності суддів і підкорення їх тільки закону, сприяє виконанню вимог закону про всебічний, повний і об'єктивний розгляд справ та постановленню судових рішень, що грунтуються на законі.

Стаття 35. Повноваження прокурора

Прокурор може вступити у справу в будь-якій стадії процесу, якщо цього вимагає захист конституційних прав громадян, інтересів держави та суспільства, і зобов'язаний своєчасно вжити передбачених законом заходів до усунення порушень закону, хоч би від кого вони виходили. Прокурор має рівні права з іншими учасниками судового засідання.

Обсяг і межі повноважень прокурора, який бере участь у судовому процесі, визначаються цим Законом та процесуальним законодавством України.

73 .Роль прокуратури України в боротьбі з корупцією.

З метою забезпечення виконання вимог Конституції України, Закону України "Про боротьбу з корупцією", чіткого визначення завдань усіх структурних підрозділів органів прокуратури на даному напрямі, керуючись ст. 15 Закону України "Про прокуратуру", здійснюють:

1. Прокурори усіх рівнів основні зусилля зосереджують на виявленні та усуненні причин і умов, які сприяють корупційним проявам, забезпечити ефективну організацію наглядової діяльності щодо запобігання та протидії корупції.

Особливу увагу звертають на забезпечення захисту прав і свобод фізичних та юридичних осіб, інтересів держави і суспільства від корупційних правопорушень і усунення їх наслідків.

2. З цією метою на міських, районних, міжрайонних та прирівняних до них прокурорів покладається:

2.1. Забезпечити нагляд за виконанням і правильним застосуванням законів органами, які ведуть боротьбу з корупцією.

Не рідше як один раз на півріччя проводити перевірки виконання Закону України "Про боротьбу з корупцією" органами внутрішніх справ, Служби безпеки, податкової міліції та іншими органами і підрозділами, що створені для боротьби з корупцією.

2.2. Здійснювати нагляд за виконанням керівниками державних підприємств, відомств, установ та організацій вимог Закону України "Про боротьбу з корупцією" в частині покладених на них обов'язків.

2.3. Брати участь у судовому розгляді всіх протоколів про корупційні діяння та інші правопорушення, пов'язані з корупцією, незалежно від органу, який їх склав.

Своєчасно опротестовувати постанови суддів, які не грунтуються на законі і не відповідають його вимогам.

Особливу увагу звертати на закриття ними справ цієї категорії за відсутністю складу правопорушення, за малозначністю вчинених дій, з інших мотивів, а також про необгрунтоване звільнення правопорушника в інший не передбачений законом спосіб від адміністративної відповідальності.

2.4. У разі обгрунтованого закриття судом адміністративної справи про корупційне діяння та інші правопорушення, пов'язані з корупцією (за відсутністю складу або події правопорушення), за наявності підстав ставити питання про відповідальність виконавця та посадової особи, яка направляла матеріали до суду.

2.5. Вживати передбачених законом заходів до повного відшкодування збитків, завданих корупційними діяннями та пов'язаними з ними правопорушеннями.

2.6. При необхідності розглядати на координаційних і міжвідомчих нарадах стан боротьби з корупцією, розробляти та здійснювати узгоджені заходи, спрямовані на протидію корупційним проявам.

2.7. Перевіряти у порядку, передбаченому чинним законодавством, наказами Генерального прокурора України заяви та скарги громадян і юридичних осіб на дії працівників правоохоронних органів з питань виконання і застосування законів у сфері боротьби з корупцією.

Вживати заходів прокурорського реагування щодо виявлених порушень законності, поновлення порушених прав і свобод громадян та юридичних осіб, притягнення винних посадових осіб до передбаченої законом відповідальності.

74.Координація діяльності по боротьбі із злочинністю.

Стаття 10. Координація діяльності по боротьбі із злочинністю

Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори координують діяльність по боротьбі із злочинністю органів внутрішніх справ, органів служби безпеки, органів податкової міліції, органів митної служби та інших правоохоронних органів.

У цілях забезпечення координації діяльності органів, вказаних у частині першій цієї статті, прокурор скликає координаційні наради, організує робочі групи, витребує статистичну та іншу необхідну інформацію, а також бере участь в організації нарад Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією при Президенті України.

Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори координують діяльність по боротьбі із злочинністю органів внутрішніх справ, органів служби безпеки, податкової міліції, органів митної служби та інших правоохоронних органів.

З метою забезпечення координаційної діяльності зазначених правоохоронних органів прокурор скликає координаційні наради, організовує робочі групи, отримує статистичну та іншу необхідну інформацію, а також бере участь в організації нарад координаційного комітету з боротьби з організованою злочинністю та корупцією при Президентові України.