Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать
  1. Особливості правового статусу комунальних підприємств.

Комунальні підприємства виробляють продукцію, виконують роботи, надають послуги на визначеній території з метою забезпечення потреб інших суб'єктів господарювання та мешканців, що проживають на цій території.

Правовий статус комунальних підприємств визначається ст. 78 ГК України, а також законами, що регулюють діяльність місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування.

Комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління.

Майно комунального унітарного підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство).

Статутний фонд комунального унітарного підприємства утворюється органом, до сфери управління якого воно входить, до реєстрації його як суб'єкта господарювання. Мінімальний розмір статутного фонду комунального унітарного підприємства встановлюється відповідною місцевою радою.

Комунальне унітарне підприємство не несе відповідальності за зобов'язаннями власника та органу місцевого самоврядування, до сфери управління якого воно входить.

Збитки, завдані комунальному унітарному підприємству внаслідок виконання рішень органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, підлягають відшкодуванню зазначеними органами добровільно або за рішенням суду.

  1. Загальна характеристика державних підприємств, особливості створення та правовий режим майна.

Державним унітарним підприємством є підприємство, що утворюється компетентними органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини державної власності, як правило, без поділу її на частки, і входить до сфери його управління. . державне унітарне підприємство утворюється на базі відокремленої частини державної власності. Частина державної власності, що входить до статутного фонду не поділяється на частки. Державне унітарне підприємство створюється компетентним органом державної влади. Державне унітарне підприємство створюється в розпорядчому порядку і належить до сфери управління органу, який його створив. Зважаючи на те, що базою для створення державного підприємства є державне майно, держава приділяє підвищену увагу використанню закріпленого за ним майна; його правовий статус характеризується наявністю обмежень, що не є характерними для юридичних осіб інших форм власності. Законодавством визначаються види діяльності, займатися якими можуть винятково державні підприємства (виготовлення і реалізація військової зброї, охорона окремих особливо важливих об’єктів; діяльність, пов’язана з проведенням криміналістичних, судо-медичних, судо-психіатричних експертиз та роз розроблення, випробування, виробництво ракетоносіїв та інш). Усі державні підприємства поділяються на комерційні і казенні