Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика патентування окремих видів підприємницької діяльності.

Торговий патент – це державне свідоцтво, що засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності чи його структурного підрозділу займатися зазначеним в цьому Законі видами підприємницької діяльності. Торговий патент не засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності на інтелектуальну власність. Торговий патент містить такі реквізити: номер торгового патенту, найменування власника торгового патенту, вид підприємницької діяльності, назва виду побутових послуг чи послуг у сфері грального бізнесу, місце реєстрації громадянина як суб’єкта підприємницької діяльності чи місцезнаходження юридичної особи, для транспортних засобів – зазначення «виїзна торгівля», термін дії торгового патенту, місцезнаходження державного податкового органу, що видав торговий патент, відмітка про сплату за торговий патент. Форма торгового патенту та порядок його заповнення встановлюються центральним податковим органом України. Патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється СПД або їх структурними підрозділами у пунктах продажу товарів. Вартість торгового патенту за календарний місяць встановлюється в межах таких граничних рівнів: на території міста Києва, обласних центрів – від 60 до 320; на території міста Севастополя, міст обласного підпорядкування (крім обласних центрів) та районних центрів – від 30 до 160; на території інших населених пунктів – до 80 гривень. Термін дії патенту на здійснення торговельної діяльності становить 12 календарних місяців. Термін дії короткострокового торговельного патенту становить 1-15 днів. Вартість короткострокового торгового патенту за один день складає 10 гривень.

Без торгового патенту СПД здійснюють підприємницьку діяльність з використанням таких видів товарів вітчизняного виробництва: хліб, борошно пшеничне та житнє, сіль, цукор, олія соняшникова та кукурудзяна, молоко, морозиво, безалкогольні напої, яловичина, свинина, картопля плодоовочева продукція тощо.

  1. Поняття і види торгових патентів.

Торговий патент – це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності чи його структурного підрозділу займатися певними видами підприємницької діяльності.

Суб’єктами правовідносин, які підлягають регулюванню згідно Закону “Про патентування...”, є:фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності,юридичні особи,їх відокремлені підрозділи (філії, представництва, відділення тощо).

Дія Закону “Про патентування...” не розповсюджується на торговельну діяльність та діяльність по наданню побутових послуг:

Види торгового патенту:

  1. звичайний торговий патент.

  2. пільговий торговий патент – патент, який видається суб’єктам підприємницької діяльності, які здійснюють торгівлю виключно товарами вітчизняного виробництва вказаними у Законі “Про патентування...”: поштові марки, конверти, періодичні видання, проїзні квитки, товари народних промислів, готові лікарські засоби, вугілля, дрова, мило господарське, сірники, насіння овочевих культур та квітів і ін. У пільговому патенті обов’язково дається перелік товарів, якими здійснюється торгівля. Вартість пільгового торгового патенту 25 грн. на весь термін дії патенту.

  3. короткостроковий торговий патент – на строк від 1 до 15 днів. Його необхідно придбати для торгівлі на ярмарках, виставках-продажах та інших короткострокових заходах, пов’язаних з демонстрацією та продажем товару. Вартість короткострокового торгового патенту за один день торгівлі 10 грн.

  4. спеціальний торговий патент – державне свідоцтво, яке засвідчує право на особливий порядок оподаткування. Такий патент мають право придбати торговці, які здійснюють торговельну діяльність в одному приміщенні, будівлі або його частині, окрім ринків, при умові, що всі суб’єкти підприємницької діяльності придбають спеціальні торгові патенти. Вартість спеціального торгового патенту встановлюється органами місцевого самоврядування щорічно.