Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать
  1. Особливості створення та функціонування повних товариств.

Повним товариством є господарське товариство, всі учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і несуть додаткову відповідальність за зобов’язаннями товариства усім своїм майном. Повним є товариство, яке створюється і діє на підставі засновницького договору, який підписується усіма його членами. Статут відсутній. У засновницькому договорі визначені всі зобов’язання учасників, а також розмір та склад статутного фонду товариства, розмір та порядок зміни часток кожного з учасників у статутному фонді. Учасники повного товариства здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства. Учасниками повного товариства можуть бути лише особи, які зареєстровані як суб’єкти підприємництва. Учасники повного товариства несуть додаткову солідарну відповідальність за забовязаннями товариства усім своїм майном. Управління діяльністю здійснюється за спільною згодою всіх учасників.

  1. Особливості створення та функціонування командитних товариств.

Командитне товариство – це господарське товариство, якому один або декілька учасників здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть за його зобов’язаннями додаткову солідарну відповідальність усім своїм майном, на яке за законом може бути звернено стягнення(повні учасники), а інші учасники присутні в діяльності товариства лише своїми вкладами(вкладники). В командитному товаристві є повні учасники і вкладники. Командитне товариство поєднує ознаки повного товариства(учасники, які несуть відповідальність усім своїм майном) і товариства з обмеженою відповідальністю(наявність вкладників, що несуть відповідальність в межах своїх вкладів). Повні учасники здійснюють управління діяльністю командитного товариства. При цьому особа може бути повним учасником тільки в одному командитному товаристві. Вкладникам заборонено брати участь в управлінні діяльністю командитного товариства та заперечувати проти дії повних учасників щодо управління діяльністю товариства. Вкладники товариства можуть діяти від імені товариства тільки за довіреністю. Вкладник зобов’язаний зробити вклад до статутного фонду. При цьому сукупний розмір вкладів не повинен перевищувати 50% статутного фонду командитного товариства. Командитне товариство створюється і діє на підставі засновницького договору, який підписується усіма повними учасниками

  1. Права та обов'язки учасників господарських товариств.

Засновниками і учасниками господарського товариства можуть бути суб’єкти господарювання, інші учасники господарських відносин, а також громадянини, які не є суб’єктами господарювання. Тобто господарське товариство може бути засновано як юридичними, так і фізичними особами, а також спільно фізичними і юридичними особами. Іноземні громадяни, особи без громадянства, іноземні юридичні особи можуть бути засновниками та учасниками господарських товариств нарівні з громадянами україни, крім випадків встановлених законодавством. Деякі акти встановлюють спеціальні вимоги до учасників господарських товариств. Так, наприклад, фондову біржу можуть створити не меньш як 20 засновників. Учасники товариства мають право: брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку(дивіденди); одержувати інформацію про діяльність товариств; вийти в передбаченому установчими документами порядку зі складу товариства. Відповідно учасники товариства зобов’язані: додержуватись вимог установчих документів товариства і виконувати рішення загальних зборів та інших органів управління товариства; виконувати свої зобов’язання перед товариством, в тому числі і пов’язані з майновою участю, а також вносити вклади у розмірі, порядку та засобами, передбаченими установчими документами; не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства.