Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект Основи економіки тр-ту.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
972.29 Кб
Скачать

1.5. Виробничий процес, продукція транспорту і її особливості

Транспортний процес складається із трьох основних елементів: навантаження, руху й розвантаження.

Навантаження містить у собі подачу транспортних засобів до потрібного місця, організацію фронту робіт, нагромадження, формування й сортування вантажу, оформлення документів, що супроводжують перевезення. Головним документом при перевезеннях є товарно-транспортна накладна, на основі якої відправник вантажу списує з рахунків свого підприємства матеріальні цінності, передаючи їх на період перевезення працівникам транспорту. Всі ризики, пов'язані зі схоронністю товару, із цього моменту переходять від вантажовласника до перевізника. Перевізник не є власником вантажу, але на період перевезення відповідає за нього матеріально.

Рух є основною функцією транспорту. рух, Що Ускладнився, транспортного потоку вимагає більшої уваги й від укладачів маршрутів, і від виконавців (водіїв, машиністів, капітанів) для скорочення часу в дорозі й гарантованій безпеці перевезення вантажів або пасажирів.

Вантажно-розвантажувальні роботи можуть здійснюватися вантажовласниками або, при бажанні й можливості, працівниками транспорту, які часто не хочуть залежати від умов вантажовласників, для скорочення часу на вантажно-розвантажувальні роботи й загальний час виробничого процесу. Ці операції - найбільш складні й трудомісткі, що впливають на час затримки транспортного засобу, а отже, на зменшення його продуктивності.

Розвантаження — це подача транспортного засобу в зону робіт, розформування й сортування вантажу, оформлення документів на прибулий вантаж. По товарно-транспортної накладний вантаж передається вантажоодержувачеві, що приймає на себе матеріальну відповідальність. Всі ризики за вантаж переходять із перевізника на вантажоодержувача.

Виробничі процеси на транспорті - масові, повторювані ( навантаження-рух -розвантаження). Тому що перевезення здійснюється на різні відстані, що пов'язане з дислокацією (розміщенням) вантажовласників, потрібне оперативне складання завдань на перевезення.

Здійснення транспортного процесу супроводжується більшим потоком інформації, що включає в себе: шляховий аркуш на транспортний засіб із вказівкою вантажу, маршруту; товарно-транспортні накладні на вантаж; інформацію з організації руху на маршруті, оперативну інформацію при збійних ситуаціях і т.д. Переміщення транспортних засобів поза межами підпрємства створює більші труднощі для контролю й оперативного втручання через неможливість швидкої передачі інформації, особливо у випадках збою, відмови від приймання вантажу внаслідок, наприклад, поломки кранів або відключення електроенергії на фронті навантаження-розвантаження й т. п.

Транспортні підприємства численні, в основному вони невеликі по розмірах і територіально розкидані.

Вплив випадків стохастики11 робить виробничий процес на транспорті нестійким і заздалегідь важко прогнозованим. (Стохастика — процес, плин якого залежить від випадку, імовірності тієї або іншої події. )

Наприклад, сильна злива може значно знизити заплановану швидкість руху транспортного засобу, аж до його зупинки.

Характеристика транспортної продукції обумовлена особливостями транспортного процесу.

1)Особливість транспорту полягає в тому, що виробничий процес на транспорті - це процес переміщення вантажів і пасажирів, що і є продукцією транспорту. Тому транспортна продукція має нематеріальний характер.

2) Транспорт продовжує й завершує процес виробництва продукції до моменту доставки її в сферу споживання. Процес виробництва продукції вважається завершеним лише тоді, коли продукція доставлена в сферу споживання, і відповідно процес виробництва транспортної продукції припиняється відразу після того, як вантаж (пасажир) доставлений у потрібне місце. Отже, транспортна продукція провадиться тільки під час руху транспортного засобу з вантажем або пасажирами.

3) Цим обумовлена одна із самих більших проблем транспортної галузі - неможливість створення запасу «продукції транспорту». Без запасу, що знімає частина ризику збою (по різних причинах) при доставці вантажу або пасажира, практично працювати не можна, тому цей запас створюється шляхом додаткових резервних транспортних засобів.

Наприклад, при перевезеннях пасажирів у транспортному підприємстві завжди існують 1 - 3 резервні одиниці рухомого складу, готових при виході з лінії транспортного засобу замінити його в найкоротший термін.

4) Продукція транспорту впливає на розміри суспільного виробництва, тому що є необхідною умовою обслуговування процесів виробництва галузей економіки, і активно впливає на розвиток продуктивних чинностей і розміщення (географію) виробництва, що, у свою чергу, сприяє вдосконалюванню транспорту.

5) Вартість транспортної продукції входить в остаточну вартість перевезеної продукції, тому що вантажовласники здійснюють оплату транспортних витрат, які вони потім, при продажі, додають до вартості своєї продукції. Вважається, що вартість вантажу не впливає на вартість транспортної продукції. Однак потрібно пам'ятати, що більше дорогою або з особливими властивостями товар (наприклад, швидкопсувні продукти харчування) вимагає при транспортуванні більших витрат, тому що необхідно спеціалізований транспорт, експлуатація й обслуговування якого коштують дорожче звичайного транспортного засобу. Прикладом подібного подорожчання може служити перевезення дорогоцінних металів або грошової маси, що повинна здійснюватися в спеціалізованих броньованих транспортних засобах з охороною в шляху.

6) На транспорті предметами праці служать перевезені вантажі, які не є власністю транспорту, але на час перевізного процесу перевізник несе за них повну матеріальну відповідальність.

Як ми вже відзначали, без випереджального розвитку транспорту практично неможливе функціонування галузей економіки, тобто спочатку повинна бути побудована вся транспортна інфраструктура для «нагромадження» транспортної продукції, а потім почата робота галузі. У противному випадку вироблений товар не досягне сфери споживання, що рівносильно для суспільства його відсутності. Для галузі це буде означати омертвляння вкладеного капіталу без можливості подальшого розвитку.

7) Транспортна продукція володіє одною особливістю: зі збільшенням обсягів перевезених вантажів (пасажирів) виникає необхідність переходу на інший вид транспорту. Наприклад, при зростанні перевезень нафти й нафтопродуктів по залізниці її необхідно замінити на трубопровідний транспорт або при росту населення в місті понад 1 млн чоловік необхідне будівництво метрополітену, що володіє більшими провізними спроможностями, чим наземні види міського транспорту.

Оскільки транспортна продукція провадиться тільки в період руху транспортних коштів з вантажем або пасажирами, та її кількість залежить від часу простоїв при погрузоч-але-розвантажувальних операціях, тобто рівня механізації й автоматизації перевантажувальних і складських процесів, а також використання прогресивних технологій перевезення (контейнерної, пакетної, интермодальной і т.п.).

Нематеріальний характер транспортної продукції змінює склад її собівартості11 (Собівартість — це витрати, необхідні для виробництва однієї одиниці продукції). Якщо в галузях економіки значні витрати йдуть на придбання сировини, з якого провадиться продукція, то в транспортній галузі при відсутності сировини майже 50 % собівартості йде на заробітну плату водіїв, що виконують транспортну роботу. У ці ж 50 % входить та частина зношування транспортного засобу, що у майбутньому буде використана на придбання нового транспортного засобу.

8) Особливістю транспортної продукції є також той факт, що її виробництво проходить поза транспортним підприємством. А тому що транспортні засоби мають підвищену мобільність, то контроль за виробництвом транспортної продукції утруднений і не завжди є можливість здійснення зворотного зв'язку, тобто впливу на процес виробництва продукції.

Виходом із цього положення можна вважати широкий розвиток інформаційних оперативних систем, особливо мобільного телефонного зв'язку.

Розвиток транспорту й виробництво його продукції в значній мірі залежать від політики в економіці. Так, при ринкових відносинах, коли часовий фактор найчастіше важливіше економічного, більше значимим стає застосування автомобільного транспорту за межами ефективної відстані.