Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект Основи економіки тр-ту.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
972.29 Кб
Скачать

86

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “Львівська політехніка”

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

з дисципліни

«Основи економіки транспорту» для студентів всіх форм навчання

напряму підготовки 6.070101 “Транспортні технології ”

Затверджено

на засіданні кафедри

менеджменту і міжнародного підприемництва

Протокол №1від 31.08.2010 р.

ЛЬВІВ-2010

Конспект лекцій з дисципліни " Основи економіки транспорту " для студентів всіх форм навчання напрямку підготовки 6.070101"Транспортні технології"/ Укл.: В.М.Голомовзий, Н.Л.Калиновська – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2010.- 48 с.

Укладачі Голомовзий В.М., доц., к.е.н.

Калиновська Н.Л., ст.викл.

Відповідальний за випуск КУЗЬМІН О.Є., докт. екон. наук., професор

Рецензенти КНЯЗЬ С.В. канд. екон. наук., доцент

Босак А.О. канд. екон. наук., доцент

Зміст

1.РОЛЬ ЄДИНОЇ ТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ В РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ

1.1. Транспорт, його значення в житті суспільства й економіці країни

1.2. Коротка історія розвитку видів транспорту

1.3. Вплив ринкових умов економіки на роботу транспорту.

1.4. Взаємодія, координація і конкуренція на транспорті

1.5. Виробничий процес, продукція транспорту і її особливості

1.6. Концентрація, спеціалізація, кооперування і розміщення транспортних підприємств

1.7. Міжнародні транспортні відносини

2.ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ТРАНСПОРТНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

2.1. Фінансова система транспортної галузі

2.2. Створення і функціонування субєктів підприємницької діяльності транспортної галузі

2.3. Система оподаткування підприємницької діяльності підприємств транспортної галузі в Україні

2.4. Інноваційні процеси на підприємствах транспортної галузі та оцінка їх ефективності

Список літератури

1.Роль єдиної транспортної системи в розвитку економіки країни

1.1. Транспорт, його значення в житті суспільства й економіці країни

Транспорт (від лат. transporto — переміщаю) являє собою галузь виробництва, що забезпечує життєво необхідну потребу суспільства в перевезенні вантажів і пасажирів.

Транспорт входить до складу інфраструктури виробництва, що обслуговує основні галузі економіки: добувну, переробну промисловість і сільське господарство. Інфраструктура містить у собі також зв'язок, енергетику, систему матеріально-технічного постачання.

Транспорт як галузь виробництва являє собою сукупність коштів і шляхів сполучення, нормальну діяльність яких забезпечують різні технічні устрої й спорудження.

Кошти повідомлення — це рухомий склад (автомобілі, причепи, напівпричепи на автомобільному транспорті; локомотиви, вагони на залізничному транспорті; суду, баржі на водних видах транспорту й т.п.).

Шляхи сполучення — це шляху, спеціально призначені й обладнані для руху рухомого складу даного виду транспорту (автомобільні дороги, залізничні, річковий шляхи й т.п.).

Технічні устрої й спорудження — це комплекс вантажних і пасажирських станцій, терміналів, вантажно-розвантажувальних пунктів, ремонтних майстерень, заправних станцій, засобів зв'язку й сигналізації, систем керування й т.д.

У поняття «транспорт» входять також окремі елементи (рухомий склад, дороги, термінали й ін.), взаємодіючі між собою для виконання певних робіт, тому необхідно розглядати транспорт як систему. Система являє собою єдність закономірно розташованих і частин, що перебувають у взаємному зв'язку (елементів), підлеглих певному принципу. Транспорт розглядають як елемент великої системи — економіки в цілому — або як підсистему економіки, призначену обслуговувати економічні зв'язки в сфереобращения всіма видами транспорту, включаючи міський, промисловий (технологічний) і спеціалізований.

Існує транспорт загального, відомчого й особистого користування. Загальне користування - це використання всіх видів транспорту, крім промислового, будь-яким підприємством з будь-якою формою власності, а також міського транспорту - населенням. До відомчого відносять промисловий транспорт, що обслуговує конкретне підприємство й перебуває на балансі цього підприємства. У нинішніх ринкових умовах після ліквідації виробничих міністерств поняття загального й не загального транспорту виявилися не строго розмежованими. Особисте користування - це застосування якого-небудь транспортного засобу (автомобіля, велосипеда, яхти, літака й т.д.) окремою особистістю (родиною).

На всіх етапах розвитку економіки транспорт забезпечує потреби її галузей і населення в оперативному переміщенні вантажів і пасажирів. При розвитку ринкових відносин особливо гостро ставиться питання про дотримання строків переміщення, установлених замовником перевезень.

Основною особливістю транспорту є нематеріальний характер виробленої продукції. Транспорт забезпечує нормальне функціонування виробничої й невиробничої сфер економіки, задовольняє потреби населення й, отже, є обслуговуючою галуззю.

Звідси і його специфічна роль у забезпеченні (опосередковано) росту суспільного продукту й національного доходу й поліпшенні роботи галузей, що провадять матеріальну продукцію. Ця роль укладається у своєчасній доставці необхідної продукції від виробника до споживачів, зменшенні втрат і псування готової продукції й сировини, скороченні часу омертвляння матеріальних коштів, що перебувають на транспорті, поліпшенні транспортного обслуговування населення шляхом швидкої його доставки в комфортних умовах.

Транспорт одночасно виступає й у ролі споживача й у ролі роботодавця, тому що використовує транспортні засоби, паливо й іншу продукцію різних галузей економіки, а також трудові ресурси.

Темпи розвитку транспорту повинні трохи випереджати потреби в перевезенні вантажів і пасажирів. Резерви транспорту вважаються самими доцільними видами резервів, тому що відсутність можливостей переміщення вантажів і пасажирів є серйозним гальмом у розвитку економіки.

Недооблік ролі транспорту в економіці приводить до відставання окремих галузей промислового виробництва й сільського господарства. Так, погані дороги або відсутність доріг не дозволяють вивезти готову продукцію, що особливо згубно для

сільського господарства, де кожний вид продукції має обмежений строк реалізації. Несвоєчасна доставка людей до місця роботи або проживання може негативно позначатися на їхньому здоров'ї й працездатності.

Транспорт бере участь у виробничому процесі будь-якого підприємства, перевозячи сировину, напівфабрикати, готову продукцію, що є обов'язковою умовою суспільного виробництва. Продукт тільки тоді готовий до використання, коли закінчилося його переміщення до місця споживання. При цьому варто мати на увазі, що внутрівиробничий транспорт включений у засоби виробництва й процеси вироблення товарів на тих підприємствах, які він обслуговує, тобто в певних випадках транспорт є складовою частиною технологічного процесу виробництва даного продукту.

Однак роль транспорту не зводиться лише до переміщення вантажів або пасажирів, він активно впливає на весь процес розширеного відтворення, на формування й споживання запасів продукції на виробництві й у сфері споживання, на вартість складського господарства й т.д. Таким чином, транспорт сприяє прогресу суспільства, у зв'язку із чим уважається однієї з найважливіших баз економіки. При цьому транспорт поєднує в єдине ціле всі галузі економіки. Крім того, він є єдиними коштами, що забезпечують циркуляцію товарів шляхом їхнього переміщення, і як би продовжує процес виробництва, доставляючи товар у сферу споживання для продажу. Тільки в цьому випадку утвориться система «гроші -товар-гроші», на якій будується будь-яка економіка.

Транспорт - дуже трудомістка галузь, у якій зайняте більше 10 % працюючих громадян країни. Транспортна галузь споживає 60 % світового виробництва рідких нафтопродуктів, 20 % стали, 80 % свинцю, 70 % синтетичних каучуков, 40 % лакофарбових виробів і ін.

На транспорті одночасно перебуває приблизно 27 - 30 млн т різних вантажів.

Витрати на перевезення продукції й вантажно-розвантажувальні роботи можуть становити в середньому 15- 18 % від загальної вартості перевезеної продукції, але по окремих видах вантажів можуть бути значно вище (наприклад, під час перевезення нафтопродуктів вони доходять до 40 %, будівельних вантажів - до 50 %, харчових продуктів - до 25 %, а сільськогосподарської продукції - до 100% у зв'язку з поганою якістю доріг в окремих регіонах).

Одним з показників рівня розвитку країни є стан транспорту.

Існують причинно-наслідкові зв'язки між рівнем розвитку транспорту й структурою суспільства. Так, появлениежелезнодорожного транспорту зв'язало міста й країни, полегшивши освоєння нових територій для проживання населення й виробництва продукції. Ріст міст, у свою чергу, обумовив розвиток міського транспорту й створення нових видів транспорту для якісного обслуговування міського населення.

Економічне значення транспорту в житті суспільства складається в забезпеченні розвитку, зв'язку й координації роботи всіх галузей економіки.

Транспорт сприяє монолітності держави, дозволяє маневрувати ресурсами, оперативно дозволяти надзвичайні ситуації. У цьому складається політичне значення транспорту.

Культурне значення транспорту складається в можливості поширення з його допомогою эстетических цінностей, що підвищує культуру й утворення населення. Сам транспорт також став елементом культури:

створюються музеї по всіх або окремих видах транспорту; проводяться виставки досягнень транспортної промисловості;

організуються суспільства по поширенню ідей і досягнень на транспорті.

Туризм, будучи елементом культури, задіє всі види транспорту. Так, на морському транспорті існує мережа круїз-ных маршрутів, які працюють у взаємодії з наземними видами транспорту.

Особлива роль у туризмі, а головне в екскурсійному обслуговуванні, приділяється автомобільному транспорту.

Соціологічне значення транспорту складається в економії часу, полегшенні праці й підвищенні його продуктивності. Транспорт бере участь також в організації дозвілля людей, тобто часу, необхідного для відновлення їх виробничих і творчих здатностей. При недоліках у роботі транспорту, що обслуговує населення, транспортна утома може знижувати продуктивність праці на 12 %.

Неоціненне наукове значення транспорту. Потреба в удосконалюванні транспорту ставить перед наукою нові завдання, а розвиток науки, у свою чергу, дозволяє транспорту робити послуги населенню на більше високому рівні при зменшенні витрат (взаємини транспорту й науки докладно розглянуті в разд.).

Транспорт має велике значення для оборони країни, тому що з його допомогою можлива швидка передислокація населення, військ, виробництва.