Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нов_ков_Основи адм_н_стративного менеджменту.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
8.58 Mб
Скачать

11.3.3. Методи прийняття рішень

Будь-який метод прийняття рішень, застосовуваний в управлінні, можна розглядати як різновид моделювання. Але за традицією термін «модель» належить лише до методів загального характеру.

Майже в усіх випадках прийняття рішення керівник повинен оцінювати ймовірність або можливість події.

Імовірність прямо впливає на визначення очікуваного значення - центральної концепції платіжної матриці. Очікуване значення альтернативи або варіанта стратегії — це сума можливих значень, помножених на відповідні ймовірності.

Вирахувавши очікуване значення кожної альтернативи та розмістивши результати у вигляді матриці, керівник може легко визначити, яку альтернативу обрати за цих умов.

Дослідження показують, якщо встановлено точні значення ймовірності, методи «дерево рішень» і «платіжна матриця» забезпечують найбільш якісне рішення.

400

>>>401>>>

Розглядувані методи дозволяють керівнику обрати один з декількох варіантів альтернативних рішень.

Платіжна матриця. Суть кожного рішення, яке приймає керівник, — вибір найкращого з декількох альтернатив за встановленими раніше критеріями. Платіжна матриця - це один з методів статистичної теорії рішень, корисний за умови, якщо керівник установлює, яка стратегія найбільше сприятиме досягненню цілей.

Учені дійшли висновку, шо цей метод можна узагальнити: платіж подається як грошова виногорода або користь, яка є наслідком конкретної стратегії в поєднанні з конкретними обставинами. Якщо платежі подати як таблицю (або матрицю), то можна одержати платіжну матрицю.

У загальному випадку матриця означає, що платіж залежить від певних подій, які фактично відбуваються. Якщо така подія не відбувається насправді, то платіж буде іншим.

Платіжна матриця корисна у таких випадках:

- є обмежена кількість альтернатив або варіантів стратегії для вибору між ними;

- те, що може відбутися, напевно невідомо;

- результати прийнятого рішення залежать від того, яка саме обрана альтернатива та які саме події відбуваються.

Дерево рішень — популярний метод науки управління для вибору найкращого напряму дій з декількох варіантів.

Дерево рішень - схематичне зображення проблеми прийняття рішень. Як і платіжна матриця, дерево рішень дає керівнику можливість врахувати різні напрями дій, зіставити з ними фінансові результати, скоригувати їх відповідно до приписаної їм імовірності, а потім порівняти альтернативи.

Методом «дерево рішень» можна користуватись у ситуаціях, коли результати одного рішення впливають на наступні рішення. Наприклад, керівник організації, яка виробляє косарки, має вирішити, які виробляти косарки - електричні чи ручні (рис. 11.5). Виробництво обох видів косарок потребує розширення виробництва. Для прийняття рішення керівник зібрав релевантну інформацію про очікувані прибутки та ймовірності відповідних подій.

401

>>>402>>>

го

Перша

'і очка

прийняття

рішення

Очікуваний ефект

Можливі і Події

' (значення ймовірності

подій

Рис. 11.5. Дерево рішень

>>>403>>>