Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з технологічної практики.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
295.42 Кб
Скачать

Тема 2: Формування асортименту товарів і товаропостачання підприємств торгівлі

2.3.Формування асортименту товарів у магазині.

Асортимент супермаркету формують в залежності від інших видов магазинів, враховують економічну структуру діяльності торгівельного підприємства з ціллю получення прибутку, та забеспечення необхідною рентабельностю підприємства. Під час формування асортименту товарів у супермаркеті «Мандарин» найважливішою вимогою є максимальне задоволеній попиту покупців при найменших затратах часу на їх придбання при забезпеченні прибуткової роботи магазину, а також наше підприємство враховує широту, повноту, стабільність, доступність за ціною товару.

Ознайомитися з порядком складання замовлень на завезення товарів.

Працівники с/м «Мандарин» оформлюють заказ товарів та передають його у вусній або письменій формі та при цьому враховують:

  • купівельний попит на товар

  • фактичні залишки товару у магазині

  • частоту поставки товарів до магазину

  • одноденну реалізацію товару

  • реалізцію товару від поставки до поставки

2.4. Стадії життєвого циклу окремих продовольчик і непродовольчих товарів

Життєвий цикл товару- період економічного виправданого випуску певного товару, протягом якого він користуєтьсяпопитом, продається за прийнятими для виробників цінами і зберігає свою конкурентноздатність. Попит на будь-який товар з часом змінюється. Це пов`язано, з одного боку, з тим, що в процесі розвитку виробництва з`являються товари-конкуренти, краще вирішальні одну і ту ж проблему сподивання. З іншого боку, потреби людей схильні до різних впливів, до яких можна віднести моду, сезон, фіна-нсове становище та інші.

З урахуванням швидких змін у смаках, технології і стані конкуренції фірма може покладатися тільки на існуючи нині товари. Споживач хоче і чекає нових і удосконалених виробів. І конкуренти докладають максимум зусиль, щоб забеспечити його цими новинками. Отже у кожної фірми повин-на бути своя програма разробки нових товарів. Як відомо, життєвий цикл то-вару включає в себе п`ять послідовних етапів: 1- етап розробки товару, 2-період виходу на ринок, 3- освоєння ринку, 4-етап стабілізації ринку, 5- відхід з ринку.

Розглянемо перший етап ЖЦТ. На данному етапі фірма несе збитки у вигляді капіталовкладень, що йдуть на конструкторському і технолгічну роз-робку товару. Для виробників вигідніше не придумувати якийсь новий виріб від початку до кінця, а вдосконалити будь-яку частину апаратури , яку вони випускали до цього, щоб уникнути великих капіталовкладень. Звичайно, якщо виробни на 100% упевнений в прибутковості нового товару і своєму розпорядженні точних даних про необхідність його присутності на ринку, то можна і пуститися на таку авантюру і почати розробку абсолютно нової про-дукції. Такий крок вимагає занадто великих капітальних витрат, які підуть на наукові розробки, випробування, допрацювання, створення дослідного зразка, проведення детальних досліджень при різних умовах, створення кон-структорсько-технологічної документації, закупівлі необхідного обладнання, інструментів, пристосувань і т.д.

Друга стадія ЖЦТ – являє собою етап виведення товару на ринок, який починається з моменту його поширення та надходження у продаж. На дано-му етапі фірма або зазнає збитків, або прибуток надмірно малий в наслідок стимулювання його збуту. Витрати стимулювання збуту досягають в цей час свого найвищого рівня, тому фірма намагається максимально проінформува-ти потенційних споживачів про новий, ще не відомиим їм товар, спонукати їх до випробування товару і забеспечити цьому товару широке поширення через підприємства ринковоїторгівлі.

Третій етап ЖЦТ- період освоєння ринку даний проміжок часу характе-ризується зростаючими обсягами продажів. Чим крутіше характеристика рівня прибутку в залежності від часу, тим більш грамотно, зі знанням справи, проведена рекламна компанія нового товару і, отже, вищий на нього попит.

Четвертий проміжок ЖЦТ- являє собою етап стабілізації ринку. Цей період характерний уповільненням темпів зростання збуту товару і він, зви-чайно, протяжні попередніх і ставит складні завдання в області управління маркетингом. На даному етапі необхідно так здійснювати свою торговельну діяльність, щоб скоротити скупчення запасів непроданих внаслідок скорочен-ня обсягів продажів товарів. Фірма планує вдатися до продажу товару за ни-зькими цінами, застосувати широку систему знижок, може бути, виділити транспорт для безкоштовної доставки придбаних товарів, а також використо-вувати в торгівельній діяльності поширення сувенірів і проведення конкурсів між покупцями. Для залучення додаткового контингенту споживачів органі-зації треба модифікувати характеристики товару що випускається, поліпшити функціональні показники, його надійність і довговічність. Це, звичайно, при-зведе до збільшення асигнувань, але, що найважливіше, дозволить продовжи-ти часовий проміжок, протягом якого збут буде продовжувати рости або ж залишиться на колишньому рівні, тобто розтягнути термін, після якого роз-почнеться неминучий спад рівня продажів.

П`ятий, заключний етап ЖЦТ, який носить назву періоду виходу з ринку і характеризується падінням збуту. На цьому проміжку часу нам необхідно запобігти стрімкий спад рівня продажів, зробивши його, наскільки це можли-во, повільним, що дозволить своєчасно зняти цю модель товару з виробницт-ва і позбутися від зтовареності складів готової продукції. Таке становище з рівнем продажів потребують корегування ціни, а також переоцінки товарно-матеріальних запасів, яка дозволить фірмі виявити той проміжок часу, про-тягом якого слід продовжувати випуск даного товарного вигляду і вкладати кошти в його рекламу, після чого перейти до виробництва нової продукції, не підриваючи рентабельну діяльність фірми.