Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залік юв.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
84.36 Кб
Скачать
  1. Особливості відшкодування шкоди, заподіяної власникам землі та землекористувачам

Стаття 156. Підстави відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам

Власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок: 

а) вилучення (викупу) сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом; 

б) тимчасового зайняття сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників для інших видів використання; 

в) встановлення обмежень щодо використання земельних ділянок; 

г) погіршення якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників; 

ґ) приведення сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників у непридатний для використання стан; 

д) неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки

 

ЗСУ: Одним із способів захисту прав на землю, передбачених статтею 152 ЗК України, є відшкодування заподіяних збитків.

Поняття «збитки» визначено статтею 22 ЦК України, відповідно до якої збитками вважаються втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки), та доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Обов’язковість відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам визначено у статтях 97, 101, 146, 147, 152, 155, 212 ЗК України. Збитки власникам земельних ділянок та землекористувачам відшкодовують особи, які їх заподіяли. Відшкодування збитків здійснюється добровільно або в судовому порядку.

При цьому коментована стаття визначає підстави відшкодування збитків як при вчиненні неправомірних дій, так і при правомірних діях.

Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі. 

Порядок визначення та відшкодування збитків встановлено в ст. 157 ЗК України (див. коментар до ст. 157 ЗК України).

Стаття 157. Порядок відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам1. Відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам здійснюють органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадяни та юридичні особи, які використовують земельні ділянки, а також органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадяни та юридичні особи, діяльність яких обмежує права власників і землекористувачів або погіршує якість земель, розташованих у зоні їх впливу, в тому числі внаслідок хімічного і радіоактивного забруднення території, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами і стічними водами. 

2. Особливості відшкодування збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам внаслідок створення чи зміни меж природних заповідників, біосферних заповідників, національних природних парків, регіональних ландшафтних парків, ботанічних садів, дендрологічних парків, зоологічних парків, визначаються Законом України "Про природно-заповідний фонд України".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]