Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залік юв.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
84.36 Кб
Скачать
  1. Матеріальна відповідальність працівника за шкоду заподіяну земельним правопорушенням

Об'єктом дисциплінарних та матеріальних правопорушень у сфері дії земельного законодавства є земельний лад і встановлений правопорядок. Порушення працівниками або посадовими особами своїх трудових обов'язків, без заподіяння матеріальної шкоди, може викликати застосування заходів дисциплінарної відповідальності. Ними за ст. 147 КЗпП є одна з наступних мір дисциплінарного впливу: догана або звільнення. Вони застосовуються відповідно до вимог трудового законодавства.

Якщо вчиненим трудоправовим порушенням заподіяна матеріальна шкода земельним ресурсам, наприклад, сільськогосподарським угіддям, то може наставати матеріальна відповідальність за нормами трудового законодавства. Трудоправова матеріальна відповідальність передбачена у гл. IX КЗпП. За нормами вказаної глави матеріальна відповідальність може застосовуватися: в обмеженому розмірі (ст.ст. 132, 133 — у розмірі прямої дійсної шкоди, але в межах, що не перевищує середньомісячний заробіток); у повному розмірі (ст. 134 — у розмірі повної заподіяної шкоди); (ст. 135 — у підвищеному розмірі, коли фактичний розмір заподіяної шкоди перевищує її номінальний розмір).

Для застосування кожного різновиду матеріальної відповідальності у трудовому законодавстві передбачені певні умови та визначений порядок їх покладання на працівників. Проте у судовій практиці не часто зустрічаються випадки застосування зазначених різновидів матеріальної відповідальності за земельні правопорушення. Це пояснюється складнощами врахування специфічних ознак для їх застосування за порушення земельного законодавства та відсутністю практичного досвіду притягнення до матеріальної відповідальності за такі правопорушення. Варто зазначити, що у випадках порушення трудових обов'язків працівниками організацій або членами сільськогосподарських кооперативів, може наставати дисциплінарна чи матеріальна відповідальність відповідно до норм як трудового, так і аграрного законодавства. При скоєнні порушень земельного законодавства, непов'язаних з виконанням трудових обов'язків, органи державного контролю за використанням та охороною земель, вправі припиняти незаконні дії та вимагати дотримання вимог земельного законодавства, що слід віднести до запобіжних заходів, а не до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності.

  1. Особливості відшкодування шкоди, зумовленої забрудненням та засміченням земельних ресурсів

Псування сільськогосподарських угідь та інших земель, їх забруднення хімічними та радіоактивними речовинами і стічними водами, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами – може бути застосована відповідальність, передбачена ст. ст. 52, 53, 53-4 КУпАП, ст.ст. 239, 252, 254 КК України, ст.ст. 156, 157 ЗК України;

Стаття 52. Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель

Псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами, а так само невжиття заходів по боротьбі з бур'янами -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]