Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Асептика метод Макс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

Шовний матеріал природного і синтетичного походження

До шовного матеріалу природного походження відносять шовк, бавовняні нитки і кетгут. Походження перших двох видів загальновідоме. Кетут виготовляють із підслизового шару кишки великої рогатої худоби.

Шовний матеріал синтетичного походження в цей час представлений великою кількістю ниток, створених з синтетичних хімічних речовин: капрон, лавсан, фторлон, поліестер, дакрон та інш.

Шовний матеріал, який розсмоктується і нерозсмоктується

Нитки, що розсмоктуються використовуються для зшиття тканин, які швидко загоюються в тих випадках, коли не потрібна висока механічна міцність. Таким матеріалом зшивають м'язи, клітковину, слизові оболонки органів ШКТ, жовчних і сечових шляхів. В останньому випадку накладання швів, що розсмоктуються дозволяє уникнути утворення конкрементыв внаслідок осідання солей на лігатурах.

Класичним прикладом шовного матеріалу, що розсмоктується є кетгут. Кетгутові нитки повністю розсмоктуються в організмі через 2 - 3 тижні. Збільшення тривалості розсмоктування, а також збільшення міцності кетгута досягається імпрегнацією ниток металами (хромований кетгут, рідше посріблений кетгут) терміни розсмоктування 1 - 2 місяці.

До синтетичних матеріалів, що розсмоктуються відносять дексон, вікрил, оксцілон. Терміни їх розсмоктування приблизно такі ж, як у хромованого кетгута, але вони володіють підвищеною міцністю, що дозволяє використовувати більш тонкі нитки.

Всі інші нитки (шовк, капрон, лавсан, поліестер, фторлон, металеві скріпки) нерозсмоктуються, вони залишаються в організмі хворого на все життя (крім шкіряних швів, що знімаються ).

Шовний матеріал з різною будовою нитки.

Розрізняють плетений і кручений шовний матеріал. Плетений важче виготовляти, але він більш міцний. Останнім часом успіхи хімії дали можливість використовувати моноволоконні нитки, які мають високу механічну міцність при малому діаметрі. Саме мононитки застосовують в мікрохірургії, в косметичній хірургії, при операціях на відкритому серці і судинах.

Травматичний і атравматичний шовний матеріал.

На протязі багатьох років під час хірургічної операції операційна сестра безпосередньо перед накладанням шва втягала відповідну нитку в роз'ємне вушко хірургічної голки. Такий шовний матеріал називають травматичним.

В останнє десятиріччя широкого розповсюдження набуває атравматичний шовний матеріал.

Нитка в заводських умовах міцно з’єднана з голкою і призначена для накладання одного шва. Перевагою атравматичного шовного матеріалу є відповідність діаметра нитки діаметру голки (при використанні травматичного товщина нитки значно менша діаметра вушка голки), таким чином нитка повністю закриває дефект в тканинах після проходження голки.

В зв'язку з цим саме атравматичний шовний матеріал необхідно використовувати при судинному шві, для ретельного з’єднання тканин, при косметичних швах. Враховуючи також гостроту одноразових голок і зручність в роботі, можемо вважати, що найближчим часом атравматичний шовний матеріал поступово повністю замінить травматичний.

Окремо стоять металеві скріпки, клеми, кліпси, що виготовляються із нержавіючої сталі, титану, танталу і інших сплавів. Цей вид шовного матеріалу використовується в спеціальних зшиваючих апаратах.

Товщина ниток.

Для зручності в роботі всім ниткам в залежності від їх товщини привласнені номери. Сама тонка нитка має № 0, сама товста - № 10. При загальнохірургічних операціях звичайно використовують нитки від №1 до № 5. Нитка № 1 може використовуватись для прошивання або перев'язки дрібних судин, накладання серо-серозних швів на стінку кишки. № 2 та № 3 - для перев’язки судин середнього розміру, накладання серозно-м’язових швів на кишку, вшивання очеревини. Нитка № 5, зазвичай. застосовується для зшивання апоневрозу.

При виконанні судинних операцій і особливо мікрохірургічних втручань необхідні ще більш тонкі нитки, ніж нитка № 0. Таким ниткам стали привласнювати №№ 1/0, 2/0, 3/0 і т.д. Сама тонка нитка, що використовується зараз в офтальмології і при операціях на лімфатичних судинах, має № 10/0.

Слід зауважити, що нитки відрізняються і по іншим властивостям: одні краще ковзають і схильні до розв'язування, інші пружинять при натягненні, більш або менш інертні по відношенню до тканин, більш або менш міцні.

Останнім часом набули розповсюдження нитки, які володіють антимікробною активністю за рахунок введення до їх складу антисептиків і антибіотиків (летилан-лавсан, фторлон і інш.).