Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Суч пед_.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
147.74 Кб
Скачать

Запитання, які спрямовують хід мислення

Загальні запитання

Навички мислення, які використовуються

Наведіть приклад

Приклад

У який спосіб … можна використовувати для …

Приклад

Що буде, якщо …

Припущення (викладення гіпотез)

Що розуміється під …

Аналіз (висновок)

У чому сильні й слабкі сторони …

Аналіз (висновок)

На що схоже …

Ідентифікація і створення аналогій та метафор

Що ми вже знаємо про …

Активізація раніше набутих знань

Як … впливає на …

Активізація причинно-наслідкових відношень

Як … пов’язане з тим, що ми вивчали раніше

Активізація раніше набутих знань

Що, на ваш погляд, є причиною … і чому

Аналіз причинно-наслідкових зв’язків

Поясніть, чому …

Аналіз

Поясніть, як …

Аналіз

У чому полягає значення …

Аналіз

Чому важливо …

Аналіз значущості

У чому різниця між … і …

Порівняння-протиставлення

Чим схожі … і …

Порівняння-протиставлення

Порівняйте … і … на підставі

Порівняння-протиставлення

Як можна застосовувати … у повсякденному житті

Використання в реальному світі

Який аргумент можна навести проти …

Контраргументація

Який … є кращим і чому

Оцінка і її аргументація

Якими можуть бути можливі рішення задачі

Синтез ідей

Чи згодні ви із твердженням, що …

Оцінка та її обгрунтування

Чим ви можете аргументувати свою відповідь

Оцінка та її обгрунтування

Як, на вашу думку, поглянув би … на питання …

Розгляд інших точок зору

Література

Романко Ірина. Механізми діалогічної взаємодії вчителя та учнів у загальноосвітніх навчальних закладах Великої Британії // Рідна школа. – 2009. – № 12. – С. 68.

Визначні дати 2010 року

560 років від дня народження Юрія Дрогобича (1450-1494), українського мислителя-гуманіста, астронома, астролога, медика і педагога, вченого зі світовим ім’ям, одного з найвідоміших лікарів Польщі (отримав титул королівського лікаря), ректора Болонського університету медицини й вільних мистецтв, викладача астрономії і медицини Краківського університету, де його учнем був Миколай Копернік, видавця перших кириличних книжок слов’янською мовою, автора віршованих промов (писаних латиною), віршів, що є своєрідним маніфестом завдань науки, освіти й літератури, трактатів про затемнення Сонця й Місяця, взаємини небесного і земного світів, зокрема знаменитої книги «Прогностична оцінка поточного 1483 року» – першої друкованої книжки українського автора, в якій викладено наукові знання з філософії, астрономії, метеорології, географії.

540 років від дня народження Павла Русина (1470-1517), українського і польського культурно-освітнього діяча, філософа, видавця, одного з перших українських поетів-гуманістів, засновника власної поетичної школи, професора Краківського університету, автора духовної поезії, панегірично-злободенних творів, віршів морально-дидактичного спрямування.

500 років від дня народження Івана Федорова (1510-1583 ), українського і російського першодрукаря, філолога й освітнього діяча, засновника книгодрукування в Україні й Росії та розвитку книжкової гравюри в Україні, організатора друкарень у Москві, Львові, Острозі, Дермані, видавця перших друкованих книг «Апостол», «Часовник» (навчальна книга), «Псалтир», «Азбука» («Буквар»), Острозька Біблія, «Хронологія» (стислий виклад давньої історії) тощо.

450 років від дня народження Памво Беринди (1560-1632), українського мовознавця-лексикографа, письменника і педагога, мислителя і перекладача, редактора, друкаря і гравера, викладача Львівської та Київської братських шкіл, одного із видатних діячів ученого гуртка друкарні Києво-Печерської лаври, архітипографа (завідувача) Києво-Печерської друкарні, укладача і видавця тлумачного словника «Лексикон славеноросский и имен толкование», близького за змістом до енциклопедичного словника, в якому значна частина слів пов’язана з питаннями виховання, освіти й навчання дітей (призначений для «спудеїв», словник був посібником і для самостійного читання книг, а також відіграв вагому роль у розвитку української, російської, білоруської, польської та румунської лексикографії), автора збірки віршів «На Рождество Господа Бога …».

440 років від дня народження Стефана Івановича Зизанія (1570-1600), українського і білоруського релігійного і культурно-освітнього діяча, письменника-полеміста, мислителя, педагога-просвітителя, слов’янського гуманіста, одного з ідеологів суспільно-політичної діяльності братств, учителя і проповідника Львівського і Віленського братств (у проповідях засуджував єзуїтів і православних владик, схильних до унії, за що його було засуджено й відлучено від церкви), старшого брата Лаврентія Зизанія, автора трактату «Изложеніе о православной вірі», полемічних творів «Катехізис», «О знаменіи Крестном», «Казанье святого Кирилла» та ін.

410 років від дня народження Інокентія Гізеля (1600-1673), українського (німецького походження) вченого, педагога, письменника, історика, видавця, культурно-освітнього діяча, талановитого полеміста, учасника дипломатичних переговорів з Москвою 1654 року, ректора Києво-Могилянського колегіуму, архімандрита Києво-Печерської лаври й управителя Лаврської друкарні, автора філософських курсів, дидактичного твору «Мир з богом людини» – посібника для духовенства, видавця «Синопсиса …» – першого систематизованого посібника з вітчизняної історії (походження народу «славеноруського»), «Києво-Печерського патерика», «Букваря», навчальних посібників для вивчення польської та латинської мов.

390 років від дня народження Іоаникія Галятовського (1620-1688), українського педагога, просвітителя, письменника-полеміста, публіциста, церковного і громадського діяча, професора риторики і ректора Києво-Могилянського колегіуму, архімандрита Євецького монастиря в Чернігові, автора творів навчального характеру для педагогів та учнів, зокрема «Ключ разуменія» – посібник з риторики, «Наука албо Способ зложеня казаня» та «Небо новое…» – методичні посібники щодо підготовки до виступу вчителя, проповідника, в яких розглядав питання побудови виступу, вибору теми, стилю мовлення тощо.

21