Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Samost_UEF_-_MODUL.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
615.94 Кб
Скачать

Тема №9 Визначення економічного ефекту від застосування більш ефективного варіанту.

1.Загальна методика оцінки ефективності діяльності підприємств гмк

При визначенні методики оцінки ефективності діяльності підприємств ГМК необхідно враховувати специфіку роботи таких підприємств та їх вплив на ефективність.

Така методика оцінки ефективності складається з наступних етапів: вибір системи показників ефективності; вибір критеріїв для оцінки ефективності; приведення варіантів оцінки ефективності до порівняльного виду; розрахунок показників ефекту, витрат та ефективності; оцінка ступеня ефективності.

Рекомендована література: [1: с.462-467]

2.Резерви підвищення ефективності діяльності підприємств.

При визначенні резервів підвищення ефективності виробництва необхідно розглянути фактори впливу на ефективність діяльності підприємства за окремими ознаками. В результаті виявлення таких факторів визначають резерви підвищення ефективності, а потім напрями зростання ефективності діяльності підприємства, а саме: ресурсний, технологічний, організаційний та соціальний напрями, й відповідні їм заходи.

Рекомендована література: [1: с.489-491], [3: с.537-539], [5: с.49-54]

Тема №10 Визначення нормативів економічної ефективності.

1.Фактори, що враховуються підприємствами при виборі нормативів економічної ефективності.

Важливим моментом в теорії ефективності є визначення бази порівняння отриманих показників ефективності, що завжди вважалось не простою процедурою. Тому при виборі нормативу економічної ефективності слід розглянути вітчизняні та зарубіжні методики, які базуються на виборі певних показників. Також доцільно враховувати наступні фактори: як швидко підприємство бажає окупити капітальні витрати; сфера діяльності підприємства; галузь діяльності; значення аналогічних показників ефективності; цілі діяльності підприємства тощо.

Рекомендована література: [4: с.260-263]

2.Оцінка й вибір нормативу дисконтування.

Для розуміння природи формування нормативу дисконтування слід розглянути вплив двох основних факторів: рівень доходності інвестування коштів та темп інфляції. Обов'язково слід з'ясувати, чим характеризуються зазначені фактори, чим обумовлений їх вплив та як їх враховувати при визначенні нормативу приведення. Доцільно ознайомитись з показниками , що характеризують стан економіки, на які спираються при виборі нормативу дисконтування та знати основні проблеми обґрунтування вибору зазначеного нормативу.

Рекомендована література: [4: с.245-250]

Індивідуальна самостійна робота

Індивідуальна самостійна робота передбачена робочою програмою і є складовою загальної самостійної роботи студентів. Її метою є надання можливості студенту навчитись вирішувати практичні задачі та ситуації самостійно, отримуючи необхідну консультацію у викладача, вдосконалити свої знання з питань оцінки економічної ефективності, як у теоретичному так і практичному аспектах.

Індивідуальна самостійна робота студента включає в себе виконання та захист 2-х індивідуальних домашніх завдань (ІДЗ).

Виконання індивідуальних домашніх завдань з дисципліни “Управління ефективністю фірми” сприяє не тільки поглибленому вивченню студентами важливих методологічних питань, але і набуттю практичних навичок в обробці інформації, розрахунках фінансових показників, виявленні впливу факторів, проведенні аналізу тощо.

Кожне індивідуальне домашнє завдання передбачає виконання 10-ти комплексних задач, які мають бути представлені та оформлені на аркушах А4 в електронній або письмовій формах.

ІДЗ повинні бути виконані охайно, без помилок і виправлень. Розрахунки обов’язково мають бути підкріплені обґрунтованими й змістовими висновками.

Варіант виконання ІДЗ надається студентові викладачем згідно з його номером у списку журналу академічної групи.

Виконане ІДЗ здається викладачу на перевірку згідно з затвердженим графіком. Не зараховане завдання повертається студенту на доопрацювання.

Контроль за якістю і самостійністю виконання індивідуальних домашніх завдань здійснюється у формі захисту ІДЗ на консультаціях з організації самостійного вивчення курсу.

При розв’язку задач необхідно використовувати формули з поясненням показників, обґрунтувати хід її розв’язання та представити правильну відповідь.

Для виконання індивідуальних домашніх завдань студент повинен:

  • отримати у викладача номер варіанта;

  • згідно отриманого варіанта, на основі знань, отриманих на лекційних заняттях та практичних навичок, отриманих на семінарах, вирішити задачі згідно умов до виконання ІДЗ. Приклади розв’язку задач індивідуальних домашніх завдань наведено в додатках Д,Е.

Приклад оформлення титульного аркушу ІДЗ наведено в додатку В.

В разі якщо студенти бажають підвищити загальну суму балів, то їм надається можливість отримати додаткові бали, шляхом опрацювання проблемного питання за обраною тематикою та оформлення його у формі реферату.

Представлення теоретичного питання повинно бути лаконічним, базуватися на останніх результатах наукових досліджень у цьому напрямку та сучасних нормах встановлених законодавчими актами.

Студенти при написанні та оформлені реферату повинні дотримуватись наступних вимог:

1. Робота виконується на стандартних аркушах формату А4. Не допускаються виправлення, граматичні і стилістичні помилки. У разі виконання роботи на комп’ютері використовується розмір шрифту 14 мм, полуторний міжрядковий інтервал, тип шрифту Times New Roman нижнє та верхнє поля становлять 2 см, праве поле – 1,5 см, ліве – 2,5 см .

2. На титульному аркуші повинні бути обов’язково вказані номер та назва теми реферату. Титульний лист роботи оформлюється за зразком наведеним у додатку Г.

3. Робота повинна містити посилання на використану літературу та список використаних джерел, складений відповідно із загальними вимогами.

Теми рефератів студенти обирають відповідно номеру в академічному журналі.

Загальний обсяг роботи повинен складати не менше 12 аркушів рукописного або друкованого тексту та містити:

  • титульний лист;

  • зміст; вступ; висновки;

  • питання теми, що розглядається (не менше 2, бажано 3-4);

  • перелік використаних літературних джерел.

Цитати, табличні, цифрові матеріали повинні супроводжуватись посиланнями на літературні джерела. Робота повинна бути змістовною, всі питання мають бути розкриті повністю, формулюватися чітко, в логічній завершеності. Перелік рекомендованих літературних джерел наведено в кінці методичних вказівок.

Індивідуальне завдання (реферат) виконується згідно з встановленими викладачем термінами та захищається студентами в позааудиторний час на консультаціях. Своєчасне та успішне виконання й захист реферату дає можливість отримати додаткові до підсумкового модульного контролю бали.

Виконана індивідуальна робота здається викладачу на перевірку згідно з затвердженим графіком. В разі допущення суттєвих помилок при оформлені реферату, не відповідності змісту роботи досліджуваній темі або не повному, не якісному розкритті проблемного питання завдання не зараховується і повертається студенту на доопрацювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]