Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_DO_OFORMLENNYa_KURS_TA_DIPLOMN.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
499.2 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ДВНЗ «КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КРИВОРІЗЬКИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КАФЕДРА ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

З ПІДГОТОВКИ, НАПИСАННЯ,

ОФОРМЛЕННЯ ТА ЗАХИСТУ

КУРСОВИХ ТА КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ

ПО КАФЕДРІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

КПІ ДВНЗ «КНУ»

КРИВИЙ РІГ

2013

УДК 372: 378/001. (075.8)

ББК 74.58Я73 М 54

Укладач: кандидат педагогічних наук, доцент Ковшар О.В.

Рецензенти: кандидат педагогічних наук, доцент Недодатко Н.Г.

М 54 Методичні рекомендації з підготовки, написання, оформлення та захисту курсових і кваліфікаційних робіт по кафедрі дошкільної освіти.

Методичні рекомендації вміщують алгоритми виконання курсової та дипломної роботи з дошкільної педагогіки , дитячої психології та окремих методик. Особливості та вимоги до оформлення вказаних видів студентських наукових робіт детально представлений у додатках.

Затверджено на засіданні кафедри дошкільної освіти (протокол №3 від 31.10.2013р.)

ЗМІСТ

Передмова

4

Розділ І. Підготовка, написання, оформлення та захист курсових робіт із дошкільної педагогіки, дитячої психології та окремих методик навчання і виховання дітей дошкільного віку

6

1.1 Загальні вимоги до курсових робіт

6

1.2 Структура курсової роботи

7

1.3 Технологія виконання курсової роботи

8

1.4 Керівництво курсовими роботами

11

1.5 Захист курсової роботи

12

Розділ II. Підготовка, написання, оформлення

та захист кваліфікаційних робіт, навчання і виховання дітей дошкільного віку

13

2.1 Загальні вимоги до кваліфікаційної роботи

13

2.2 Алгоритм виконання кваліфікаційної роботи

14

2.3 Спільне та відмінне при написанні курсових і кваліфікаційних робіт

15

2.4 Структура кваліфікаційної роботи і зміст її розділів

16

2.5 Вимоги, що висуваються до оформлення кваліфікаційної роботи

17

2.6 Процедура підготовки документації до захисту кваліфікаційної роботи

18

2.7 Порядок захисту кваліфікаційної роботи

19

Додатки

21

Передмова

В умовах реформування системи освіти в Україні, окремих її ланок (дошкільної освіти як базової та обов'язкової в системі загальної освіти), реформування вищої освіти шляхом упровадження КМС ОНП та дворівневої професійної підготовки особливої значущості набуває необхідність форму­вання у майбутніх вихователів ДНЗ науково-дослідницьких умінь і навичок.

Згідно із стандартами вищої освіти України кваліфіковане виконання професійних обов'язків педагога закладів дошкільної освіти передбачає засвоєння майбутнім вихователем не лише знань із психології, педагогіки та фахових дисциплін і опанування основними професійними уміннями, але й оволодіння методами науково-педагогічного дослідження процесів, що відбуваються в системі освіти.

Формування готовності студентів до здійснення самостійного наукового дослідження проблем навчання і виховання дітей, що виникають у практичній діяльності, до прогнозування наслідків здійснюваних педагогічних впливів на дитину, вивчення та впровадження кращого педагогічного досвіду є важливим завданням професійної підготовки майбутніх фахівців дошкільної освіти. Його реалізації сприяють зміст і структура навчальних планів підготовки бакалаврів та спеціалістів за спеціальністю «Дошкільна освіта», а саме вивчення таких навчальних дисциплін, як «Вступ до спеціальності», «Педагогіка дошкільна», «Основи наукових досліджень» та інших дисциплін, які стосуються фахових методик дошкільної освіти; виконання курсової роботи, що є обов'язковим ви­дом навчальної діяльності студентів; написання кваліфікаційної роботи.

Педагогічний досвід керівництва написанням курсових і кваліфікаційних робіт із дошкільної педагогіки, дитячої психології та окремих методик дає підстави зробити висновок про необхідність раціо­нальної організації такої наукової роботи студентів для забезпечення її висо­кої результативності. З цією метою навчальний план підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» відкоригований таким чином, що курсова робота виконується на 3 курсі, коли вивчаються фахові предмети – «Педагогіка дошкільна» та «Психологія дитяча» та на 4 курсі, коли вивчення базових фахових дисциплін та окремих методик завершується. Це об'єктивно створює теоретико-методологічне підґрунтя для виконання наукових досліджень різноманітних історико-теоретичних та прикладних проблем у галузі дошкільної освіти.

Вивчення дисципліни «Основи наукових досліджень» саме у V семестрі, паралельно з виконанням курсової роботи забезпечує їх високу результатив­ність, оскільки чітко спрямовує майбутніх фахівців у розв'язанні висунутих ме­ти і завдань дослідження на основі теоретичного обґрунтування особливостей об'єкта і предмета дослідження, системного аналізу існуючих наукових позицій дослідників, наукових шкіл і напрямків; націлює на відбір діагностичного інструментарію в разі продовження дослідження.

Беззаперечно, доцільним є продовження вивчення проблеми, що дослі­джувалась у межах курсової роботи у кваліфікаційному дослідженні. Тож проблема, яка вивчалася тільки на теоретичному рівні, продовжує досліджуватися на емпі­ричному рівнях у межах констатувального і формувального етапів експеримен­тальної роботи. Про це детальніше буде йти мова відповідно у першому та другому розділах методичних рекомендацій.

Метою написання методичних рекомендацій є детальний опис алго­ритму виконання курсових та кваліфікаційних робіт на етапі їх підготов­ки, пошуку матеріалів, виконання, оформлення, захисту із зазначенням спіль­ного і відмінного у структурному, змістовому та процесуальному аспектах.

Посібник має велику кількість додатків, які унаочнюють ті аспекти у напи­санні та оформленні наукових робіт, у межах яких зустрічається найбільша кіль­кість помилок, а саме: оформлення титульної сторінки, змісту, вступу, виступу. За окресленими критеріями (рівень виконання дослідження, компоненти наукового апарату, зміст роботи, обсяг роботи, кількість використаних джерел, терміни виконання і подання до захисту, захист, експертна оцінка і документація), у таблицях подана порівняльна характеристика особливостей виконання курсо­вої та кваліфікаційної роботи на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст».

Методичні рекомендації розроблені на основі Положення про кваліфікаційні роботи по Криворізькому педагогічному інституті ДВНЗ «Криворізький національний університет» від 09.04.2013р.

Методичні рекомендації можуть бути використані студентами спеціаль­ності «Дошкільна освіта» і викладачами, що здійснюють керівництво написан­ням наукових робіт із дошкільної педагогіки, дитячої психології та окремих методик навчання дітей дошкільного віку і викладачів, що здійснюють їх керівництво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]