Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_cam_rab_po_geologii_girnitstvo.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

даМІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ГЕОЛОГІЇ І ПРИКЛАДНОЇ МІНЕРАЛОГІЇ

Методичні вказівки

до виконання самостійних робіт

з дисципліни

ГЕОЛОГІЯ”

для студентів

напряму підготовки

“Гірництво”

денної та заочної форм навчання

Кривий Ріг

2011

Укладач:

Смірнова Г.Я., кандидат геологічних наук, доцент.

Відповідальний за випуск:

Євтехов В.Д., доктор геолого-мінералогічних наук, профессор.

Рецензент:

Блоха В.Д., кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент.

Методичні вказівки містять навчально-тематичний план та рекомендації щодо шляхів і методів самостійного опанування окремих тем дисципліни і оформлення результатів цієї роботи у вигляді реферату. Окремо наведено теми самостійних (реферативних) робіт та список рекомендованої літератури.

Розглянуто

на засіданні

кафедри

геології і

прикладної мінералогії

Протокол № 7

від 16.03.2011 р.

Схвалено

на засіданні вченої ради

геолого-екологічного

факультету

Протокол № 8

від 28.03. 2011 р.

Зміст

Вступ

4

1. Навчально-тематичний план

дисципліни “Геологія”

5

2. Програма курсу “Геологія”

6

3. Тематика самостійних (реферативних) робіт

11

4. Рекомендації щодо самостійного опанування окремих розділів дисципліни “Геологія”

11

5. Загальні відомості до оформлення рефератів

12

6. Контрольні питання з дисципліни “Геологія”

13

7. Список рекомендованої літератури

18

Вступ

Геологічна освіта є одним з наважливіших елементів підготовки фахівців напряму “Гірництво”. Висококваліфіковані гірники повинні володіти геологічними знанями. Основними задачами даного курсу є: вивчення законів та механізми розвитку геологічних процесів і явищ та їх роль у мінерало-, породо- та рудоутворенні; запобігання негативного впливу геологічних процесів при проведенні гірничих робіт з метою забезпечення охорони праці в гірництві; вивчення впливу геологічних процесів на виникнення надзвичайних ситуацій природно-техногенного характеру і розробка заходів скерованих на уникнення таких ситуацій; ознайомлення з основами інженерної петрографії, водно-фізичних та фізико-механічних властивостей гірських порід та техногенних відкладів, вивчення фізико-геологічних та інженерно-геологічних явищ; ознайомлення з основами гідрогеології, з поняттями водоносний пласт та водоносні комплекси, закони фільтрації, вивчення особливостей притоку води в гірничі виробки; ознайомлення з особливостями інженерно-геологічних та гідрогеологічних досліджень та нагляду на діючих родовищах корисних копалин; вивчення студентами основ промислової геології; ознайомлення з видами корисних копалин та їх родовищ, вивчення генетичної класифікації родовищ, морфологічних типів тіл корисних копалин та їх речовинного складу; промислових типів металевих, неметалевих та горючих корисних копалин; знайомство з принципами розвідки родовищ та її стадіями, з вимогами до оконтурювання тіл корисних копалин, ознайомлення з методами підрахунку запасів корисної копалини та геолого-промислової оцінки родовищ.

Методичні вказівки до виконання самостійних робіт з дисципліни “Геологія” для студентів напрямів підготовки “Гірництво” денної та заочної форм навчання містять навчально-тематичний план та рекомендації щодо шляхів і методів самостійного опанування окремих тем дисципліни і оформлення результатів цієї роботи у вигляді реферату. Окремо наведено теми самостійних (реферативних) робіт та список рекомендованої літератури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]