Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_cam_rab_po_geologii_girnitstvo.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Тема 7. Геологічна діяльність поверхневих вод

Наводяться відомості про ерозію та її види, базис ерозії, фази та цикли ерозії. Розглядаються питання руйнівної, переносної та акумулятивної дії вод поверхневого стоку. Наводяться відомості про розвиток ярів, балок селевих явищ. Подається характеристика делювіальних і пролювіальних відкладів, їх склад, будова, умови залягання. Розглядають корисні копалини зв’язані з продуктами геологічної роботи вод поверхневого стоку. а також вплив останньої на формування форм рельєфу. Подаються відомості про етапи ріки як природні системи, етапи їх розвитку; наводиться характеристика геологічної роботи рік, алювіальних відкладів їх складу і умов залягання, корисних копалин. Розглядаються форми рельєфу пов’язані з геологічною роботою рік. Окремо розглядаються питання впливу діяльності людини на геологічну роботу рік.(1, 10, 11, 12, 13, 16, 20, 24, 29, 30).

Тема 8. Геологічна діяльність озер і боліт

Розглядаються причини виникнення озер (тектонічні, льодовикові. залишкові тощо) та їх типи. Подається фізико-хімічна характеристика озерної води, режим озер. Розглядаються питання руйнівної дії озер (абразія). а також властивості озерного осадконакопичення. Наводиться характеристика озерних відкладів (сапропелітів, озерних руд, солей тощо). Розглядаються умови та причини виникнення боліт, їх тип. Наводиться характеристика болотних відкладів (торфу, залізних руд тощо). (1, 10, 11, 12, 13, 16, 20, 24, 29, 30).

Тема 9. Антропогенні геологічні процеси

Подається трактування терміну «антропогенні геологічні процеси». Розглядаються основні чинники антропогенних процесів і їх класифікація, акцентується увага на впливі діяльності людини на перебіг антропогенних процесів. Подається детальна характеристика впливу діяльності людини на природний перебіг екзогенних і ендогенних процесів. Розглядаються наслідки цього впливу і заходи скеровані на мнімізацію негативного впливу людини на геологічні процеси. Розглядається вплив діяльності людини на геологічні об’єкти, наслідки цього впливу. Подаються загальні заходи запобігання негативного впливу людини на геологічні об’єкти.( 1, 7, 10, 16, 17, 20, 24, 28).

Модуль 2. Промислова геологія

Тема 10. Основи інженерної петрографії. Водно-фізичні, фізико-механічні властивості гірських порід та техногенних відкладів. Фізико-геологічні та інженерно-геологічні явища.

Розглядаються предмет та задачі інженерної геології. Наводяться головні процеси та фактори формування фізико-механічних властивостей гірських порід (основи інженерної петрографії). Надаються основні відомості про показники фізико-механічних властивостей гірських порід (ґрунтів): класифікаційні, непрямі, прямі, в залежності від гранулометричного складу. Розглядаються водно-фізичні, фізико-механічні властивості гірських порід та техногенних відкладів: питома та об’ємна маси, об’ємна маса скелету ґрунту, природна вологість, повна вологоємність, коефіцієнти вологості і пористості, показники пластичності та текучості ґрунтів, межа текучості, консистенція ґрунтів, показники липкості, набухання та усадки; показники спротиву порід стисненню і зсуву; водопроникність, вологоємність та водовіддача. Наводиться інженерно-геологічна класифікація порід (ґрунтів). Розглядаються фізико-геологічні та інженерно-геологічні явища: зсуви та обвали, карстові явища, пливуни, деформації ґрунтів у фундаменті споруд, просадки ґрунтів, деформації укосів кар’єрів та випирання дна котлованів, прориви підземних вод, гірський тиск, зрушення гірських порід над виробками та ін.( 8, 9, 14, 27).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]