Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Minimum_morfologiya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
541.18 Кб
Скачать

97

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра змісту і методики початкового навчання

«Сучасна українська мова з практикумом»: морфологія

(теоретичний мінімум)

для студентів 3 курсу денної форми навчання

Кривий Ріг

2011

УДК 811.161.2271(07)

Ш 83

Сучасна українська мова з практикумом: Морфологія. Теоретичний мінімум для студентів 3 курсу денної форми навчання. Навчальний посібник /Упор.: доц. Шпачук Л.Р. –Кривий Ріг: КДПУ, 2011. – 94 с.

Рецензенти: доц. кафедри змісту і методики початкового навчання

Пруняк В.В.

доц. кафедри української мови Остроушко О.А.

Затверджено на засіданні кафедри змісту і методики початкового навчання (протокол № 1 від 30.08.2011)

Теоретичним мінімумом охоплено основні відомості про частини мови української мови. Він стане у пригоді третьокурсникам під час опрацювання розділу «Морфологія».

ЗМІСТ

  1. Основи грамматики………………………………………………………4

  2. Самостійні частини мови. Іменник……………………………………...7

  3. Прикметник………………………………………………………………20

  4. Числівник…………………………………………………………………30

  5. Займенник………………………………………………………………...41

  6. Прислівник………………………………………………………………..49

  7. Дієслово…………………………………………………………………...53

  8. Службові частини мови. Прийменник…………………………………..74

  9. Сполучник…………………………………………………………………82

  10. Частки……………………………………………………………………...84

  11. Вигук……………………………………………………………………...89

Список рекомендованої літератури…………………………………………92

1.Основи граматики

Мова складається із слів, проте слова самі по собі ще не становлять мови. Для того щоб слова виражали думку, щоб вони служили засобом спілкування людей, їх треба певним чином організувати, надати їм потрібної форми й пов’язати їх за наявними в мові законами в словосполучення і речення.

Граматична будова мови, як продукт багатовікового розвитку, відзначається великою стійкістю. Вона, разом із стійкою частиною словникового складу, становить структуру мови, визначає її специфіку, її національну самобутність. Наука, яка вивчає граматичну будову мови, тобто будову і форми слова та речення, називається граматикою (гр.grammatikē, gramma – „буква”).

Граматична системаце система форм слів і речень (що виникають на основі поєднання слів).

У зв’язку з цим граматика складається з двох розділів – морфології і синтаксису.

Морфологією ( гр. morphē – „форма” і logos – „слово, поняття, вчення”) називається розділ граматики, який вивчає будову слів і зміни їх форми.

Предметом вивчення в морфології, як і в лексикології, є слово, але якщо в лексикології слово вивчається з погляду його походження, лексичного значення, стилістичних властивостей, місця в словниковому складі мови, то в морфології досліджується його граматична будова, ті закони, за якими змінюється його форма, тобто граматичні властивості слова.

Основні поняття граматики:

- граматичне значення слова (грамема)- це значення,яке виражає реальний вияв названого словом факту через стосунки до інших фактів , закріплені у зв’язках між словами;

- засоби вираження граматичних значень слова – це матеріальні ресурси граматичної системи мови, за допомогою яких виражаються граматичні значення, а отже, і оформляються слова, витворюються різновиди слова: флексія, словотворчі префікси, суфікси, постфікс; наголос, службові слова, чергування голосних і приголосних звуків, суплетивізм, словопорядок, редуплікація, інтонація, синтаксичний зв’язок між словами;

- граматична форма – це план вираження граматичного значення слова, що видозмінює слово, представляє його у кількох різновидах, залишаючи незмінним лексичне значення, не порушуючи його тотожності;

- граматична категорія – це узагальнення граматичних значень слова, як-от: граматична категорія числа – однина і множина, граматична категорія способу – дійсний, умовний, наказовий і т.д.

Частина мови — це такий лексико-граматичний розряд слів, який відрізняється від іншого розряду своїм значенням, властивими йому граматичними категоріями, основними синтаксичними функціями та засобами словотворення.

Частини мови поділяються на самостійні (повнозначні) та службові (неповнозначні). До самостійних належать іменник, прикметник, числівник, займенник, дієслово і прислівник; до службових – прийменник, сполучник і частка, зв’язка. Окремо виділяється вигук, який не належить ні до першої, ні до другої групи частин мови.

В основу виділення частин мови покладений принцип єдності лексичних і граматичних значень слова, тобто найістотніші його ознаки, що й визначають слово як граматичне явище.

Щоб виділити частини мови, необхідно виходити з таких основних факторів: а) лексичного значення слова, б) формально-граматичних показників, в) синтаксичної функції та здатності поєдну­ватися з іншими словами, г) особливостей словотворення.

Так, наприклад, іменник як частина мови характеризується спіль­ним для нього значенням предметності, наявністю самостійних гра­матичних категорій роду, числа і відмінка, вживанням у реченні головним чином у функції підмета і додатка, а також словотвірними афіксами, невластивими іншим частинам мови. Прикметник як частина мови характеризується спільним для нього значенням предметної ознаки (атрибута); несамостійними граматичними категоріями роду, числа і відмінка, вживанням, головним чином, у синтаксичній функції означення, власними засобами словотворення. Дієслово як частина мови означає назву дії в широкому розумінні (тобто дії, стану або іншої ознаки, що оформляється як процес); йому властиві граматичні категорії особи, способу, часу, стану, виду; в реченні воно виконує синтаксичну функцію присудка, твориться за допомогою префіксів та суфіксів, специфічних саме для нього. Прислівник як частина мови виражає якісну або кількісну ознаку дії, ступінь або міру вияву іншої ознаки, характеризується невідмінюваністю і лексичною та словотвірною співвідносністю з усіма відмінюваними частинами мови, в реченні виступає у функції обставини і т. д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]