Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Minimum_morfologiya.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
541.18 Кб
Скачать

6. Прислівник

Прислівником називається невідмінювана частина мови, що виражає якісну або кількісну ознаку дії чи стану, ознаку ознаки (тобто ступінь або міру вияву іншої ознаки).

Найважливішою типовою морфологічною ознакою прислівників є їх незмінність (виняток становлять якісні прислівники, які в словотворчому плані можуть змінюватися за ступенями порівняння: широко – ширше, найширше; сумлінно – більш сумлінно, найбільш сумлінно, але в плані словозміни залишаються незмінними).

За семантико-синтаксичними ознаками прислівники поділяються на два основні розряди: означальні і обставинні.

Означальні прислівники охоплюють три групи: 1) якісно-означальні; 2) способу дії; 3) кількісно-означальні.

Якісно-означальні прислівники характеризують дію або стан з якісного боку. Вони відповідають на питання як? Це прислівники на -о, -е; за своєю формою вони співвідносні з прикметниками, наприклад: красиво, яскраво, тихо, схвильовано, добре, гаряче, рішуче. До цієї підгрупи належить також так званий первинний прислівник так.

Якісно-означальні прислівники на -о, -е подібно до якісних прикметників, від яких вони утворюються, можуть мати вищий і найвищий ступені порівняння: Перший літак піднявся високо, другий — вище, третій — найвище.

Вищий ступінь твориться від прислівників на -о, -е так, як і вищий ступінь прикметників середнього роду, а саме:

а) за допомогою суфіксів -ш(е), -іш(е), причому суфікси -к, -ок, -ек випадають: швидко— швидше, далеко — дальше, широко — ширше;

б) від різних основ, наприклад: погано — гірше, найгірше; гарно — краще, найкраще.

При творенні вищого ступеня прислівників додаванням суфікса -ш- відбуваються ті самі зміни приголосних, що й у прикметниках: дорого — дорожче, низько — нижче, важко — важче, високо —вище.

Значення прислівника вищого ступеня підсилюється додаванням слів значно, багато, куди, ще, трохи: значно краще, багато більше, куди глибше, ще частіше, трохи легше.

Найвищий ступінь твориться від прислівників вищого ступеня додаванням до них префіксів най-, а для підсилення—ще префікса як- або префікса що-: повніше — найповніше, якнайповніше, щонайповніше.

Означальні прислівники способу дії. До цієї групи належать:

а). Прислівники, що означають спосіб дії і відповідають на питання яким способом? Це передусім прислівники, утворені переважно під колишніх іменників у непрямих відмінках з прийменником (безвісти, вголос, внакладку, впереміж, впереміш, вплав, нанівець, напоказ, підряд, поволі, спросоння та ін.) або без прийменника (раптом, вистрибом, слідом, даром, похапцем); зокрема прислівники сумісної або роздільної дії (вкупі, вдвох, оптом, гуртом, вскладчину; поодинці, вроздріб, поурочно).

б). Прислівники, що означають спосіб дії і відповідають на питання як? подібно чому? або подібно кому? (так звані порівняльно-уподібнювальні прислівники). Це прислівники з префіксом по- (по-дитячому, по-вовчи, по-нашому, по-твоєму, по-козацьки, по-ударному) та без префікса, утворені від орудного відмінка іменників (Дим валить стовпом).

Кількісно-означальні прислівники. До цієї групи належать прислівники, що означають кількісні відтінки дії, ступінь інтенсивності дії або межу дії, а коли відносяться до прикметників і прислівників — міру чи ступінь якості. Відповідають вони на питання скільки? як багато? в якій мірі? і за семантичними ознаками поділяються на такі підгрупи:

а). Прислівники з відтінком посилення дії чи ознаки, наприклад: дуже хвилювався; дуже добре; виключно велике значення; надто поспішав; надто гарячий; надзвичайно швидко.

б). Прислівники з відтінком послаблення дії або ознаки: трохи відпочив; ледве-ледве помітний; недостатньо активний.

в). Прислівники із значенням межі дії: допізна, догола, дотла, вволю, впень, вщерть (близькі до якісних прислівників).

Обставинні прислівники.

Прислівники, що належать до розряду обставинних, поділяються на чотири групи: 1) прислівники часу; 2) прислівники місця; 3) прислівники причини; 4) прислівники мети.

1). Прислівники часу означають час, протягом якого відбувається дія, і відповідають на питання коли? відколи? доки? з якого часу? по який час?, наприклад: тепер, учора, завтра, вдень, вночі, ранком, уранці, смерком, взимку, давно, нині, напередодні, завжди, іноді, щохвилини, щодня, здавна, з давніх давен, замолоду та ін.

2). Прислівники місця означають місце дії або напрямок руху предмета і відповідають на питання де? куди? звідки? в якому напрямку?

На питання де? відповідають прислівники, які відносяться до дієслів, що означають місце перебування або знаходження предмета, наприклад: спереду, внизу, навколо, тут, там, скрізь, всюди.

На питання куди? звідки? в якому напрямку? відповідають прислівники, які відносяться до дієслів руху: уліво, вниз, туди, сюди, звідти, лугом, лісом, дорогою.

3). Прислівники причини означають причину дії і відповідають па питання чому? чого? через що? з якої причини?, наприклад: спересердя, згарячу, здуру, зосліпу, зопалу.

4). Прислівники мети означають мету дії, відповідають на питання для чого? навіщо? з якою метою?, наприклад: наперекір, навмисно, на радість, на зло (останні два — прислівникові словосполучення). У сучасній українській (як і в російській) мові прислівників мети відносно небагато.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]