Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_DO_OFORMLENNYa_KURS_TA_DIPLOMN.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
499.2 Кб
Скачать

Зразок виступу студента на захисті курсової роботи

- Шановні члени комісії, дозвольте розпочати публічний захист курсової роботи!

Соціальні кризові процеси, що є характерними для сучасного суспільства, негативно впливають на психологію людей, породжуючи тривожність і напруженість, озлобленість, жорстокість і насильство. Це руйнівно впливає на дітей, часто формує їх схильність до негативних проявів у поведінці.

Проблемі нормативності як основної характеристики поведінки дитини-дошкільника присвятили свої роботи: Л. В. Артемова, Л. І. Божович, В. К. Котирло, М. І. Лісіна, Т. І. Поніманська та ін. Однак педагогічний аспект виховання дітей дошкільного віку, схильних до негативізмів поведінки, за умови дослідження окремих аспектів (В. М. Оржеховська, Т. Є. Федорченко) на сьогодні ще зали­шається недостатньо вивченим.

Саме тому тема нашої курсової роботи присвячена вивченню особли­востей виховання дітей дошкільного віку, схильних до негативізмів поведінки, але ми виявили, що у наукових дослідженнях поряд із поняттям "негативізми" зустрічається поняття "негативні прояви", що не є тотожними, а відображають близькі за змістом відхилення у поведінці. Тому у роботі ми будемо говорити не тільки про негативізми, а й про негативні прояви у поведінці дошкільників.

Проблему виховання дітей, схильних до негативізмів та негативних проявів у поведінці, ми досліджували на теоретичному рівні, в межах якого здійснено вивчення негативізмів та негативних проявів у поведінці дошкіль­ників як психолого-педагогічної проблеми. З цією метою ми охарактеризували опорно-понятійний апарат з теми дослідження.

Проаналізувавши дослідження Б. Ф. Баєва, H. H. Верцинської, М. А. Галагузової, В. М. Оржеховської, О. І. Пилипенко, Т. Є. Федорченко, ми охарактери­зували найбільш поширені негативізми та негативні прояви поведінки дитини дошкільного віку.

У роботі ми здійснили обґрунтування особливостей виховної та корекційної роботи з дітьми дошкільного віку, що мають негативізми та негативні прояви у поведінці, та згрупували організаційно-педагогічні умови такої роботи у три групи.

Унаслідок проведеного дослідження ми дійшли таких висновків.

    1. Спираючись на результати наукових досліджень, ми окреслили та роз­крили зміст основних понять дослідження: негативізм, дитячий негативізм, не­гативні прояви поведінки, відхилення у поведінці. Перераховані вище поняття тісно пов'язані між собою та складають своєрідний причинно-наслідковий ряд, що відображає ймовірні відповідні етапи у формуванні стійких відхилень поведінки.

    2. З'ясували, що психологічною основою негативних реакцій у всіх ви­падках є незадоволення надзвичайно істотних для дитини потреб соціального характеру: потреби в спілкуванні, у схваленні, пошані, потреби в емоційному контакті із значущими людьми (однолітками або близькими дорослими). Бло­кування потреби стає джерелом глибоких переживань, а їх усвідомлення дитиною сприяє виникненню негативних тенденцій у її поведінці.

    3. Проаналізувавши найбільш поширені у дошкільному віці негативізми й негативні прояви поведінки дитини, ми з'ясували, що не існує єдиної класи­фікації негативних проявів у поведінці дошкільників. Різні автори окреслюють різноманітні їх види. Це дало нам підстави об'єднати описані в літературі негативні прояви у поведінці дошкільників у чотири групи:

        1. група: негативні прояви поведінки, зумовлені дефіцитом уваги (непов­на, дистантна, неблагополучна сім'я);

        2. група: негативні прояви поведінки, зумовлені кризами психовікового розвитку (розглянули кризи трьох та семи років);

        3. група: негативні прояви поведінки, зумовлені неправильним вихован­ням (типи виховання дитини у сім'ї);

        4. група: негативні прояви поведінки, зумовлені несприятливою адапта­цією дитини до ДНЗ (реакції дошкільника на нові умови життя).

    4. Аналіз чинників виникнення педагогічної занедбаності та важковихозу- ваності дає нам підстави виділити чотири основні групи факторів виникнення негативізмів та негативних проявів у поведінці дітей дошкільного віку:

  • біофізіологічні (соматичні та нервово-психічні захворювання, успадко­вані відхилення в розвитку організму тощо);

  • індивідуально-психологічні (проблеми самооцінки, незрілість емоційно- вольової сфери та ін.);

  • макросоціальні (несприятливі умови функціонування суспільства в цілому);

  • мікросоціальні (несприятливі впливи найближчого оточення: насилля в сім'ї, низький культурний рівень батьків, гіперопіка дитини або повна відсут­ність уваги до неї).

Здійснивши теоретико-методологічне обґрунтування умов виховання дітей дошкільного віку, схильних до негативізмів та негативних проявів у поведінці, ми об'єднали організаційно-педагогічні умови виховання дітей з негативізмами та негативними проявами у поведінці у три групи:

І. Умови, що дозволяють забезпечити особистісну значущість дитини в сім'ї:

  1. Демонстрація безумовної любові до дитини (дослідження Гурлєвої T., Гончаренко Т.)

  2. Педагогічно доцільна поведінка дорослого у ситуаціях можливих не­гативізмів та негативних проявів (Баєв Б. Ф., Алєксєєнко T.).

II. Умови, що забезпечують попередження та корекцію негативних проявів у поведінці дошкільників у ДНЗ:

    1. Психолого-педагогічна діагностика дошкільників з негативізмами та негативними проявами поведінки (В. М. Оржеховська та O. Пилипенко).

    2. Рання психолого-педагогічна профілактика негативних проявів у поведінці дошкільників (І. В. Козубовська, Г. В. Товканець).

    3. Забезпечення особистісної значущості дитини в умовах навчально-виховного процесу ДНЗ (С. І. Болтівець, C. B. Кривцова).

    4. Реалізація заходів ДНЗ, спрямованих на поліпшення адаптації дошкільників до дитячого садка (О. Кононко, Ж. Маценко).

III. Організаційно-педагогічні умови, що сприяють підвищенню рівня психолого-педагогічної освіченості батьків.

    1. Цілеспрямована діяльність ДНЗ щодо підвищення психолого-педаго­гічної освіченості батьків (досліджували В. М. Оржеховська та Т. Є. Федорченко).

    2. Практична допомога батькам у вихованні дітей з негативними проя­вами поведінки з боку фахівців ДНЗ (О. Косарева, Т. Є. Колесіна).

Результати проведеного нами дослідження не розв'язують усіх питань, які стосуються проблеми виховання дітей з негативізмами та негативними проява­ми у поведінці дошкільників. Подальшого дослідження вимагають, зокрема, пи­тання навчання (в межах основних фахових методик) та розвитку дітей дошкільного віку з негативними проявами у поведінці.

Додаток М

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]