Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Samost_UEF_-_MODUL.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
615.94 Кб
Скачать

2.Розподіл економічного ефекту від товару, що споживається, між виробником і споживачем.

Економічні відносини між виробником і споживачем товару виражені вартісним апаратом, де зв'язком виступає ціна реалізованого виробу. Економічною основою збалансування інтересів виробника і споживача є прибуток [ефект], який вони отримують.

Необхідно розглянути, як розраховується економічний ефект для обох сторін та дослідити вплив ціни на розмір отриманого ефекту і дії виробника та споживача при не відповідності ціні виробу значенню економічного ефекту.

Рекомендована література: [4: с.273-275], [3: с.417-424]

Тема №7 Визначення порівняльної економічної ефективності одноразових витрат (статичний метод).

1.Оцінювання ефективності капітального ремонту.

Капітальний ремонт зумовлений закономірним зносом основних засобів і веде до їх оновлення, при цьому, на відміну від поточного, потребує значних одноразових витрат. Тому необхідно розглянути два варіанти витрат при капітальному ремонті та оцінити економічну ефективність за кожним з варіантів. Доцільно визначити заходи щодо скорочення кількості ремонтів.

Рекомендована література: [3: с.181-183], [3: с.533-534], [1: с.94-96].

2.Показники оцінки інвестиційних проектів, відомих у світовій практиці.

Оцінка ефективності інвестицій є найбільш важливим етапом прийняття та ухвалення інвестиційних рішень. Тому доцільно ознайомитись з методикою оцінки інвестиційних проектів, порівняння різних варіантів вкладень та вибір кращого з них, яка базується на розрахунку таких показників: чистий приведений дохід [ЧПД]; індекс доходності [ІД]; внутрішня норма прибутковості [ВНП]; період окупності[ПО].

Рекомендована література: [2: с.291-293], [3: с.535-536], [7: с.55-57],

[8: с.90-94],[9: с.376-378], [1: с.483-484]

Тема №8 Визначення порівняльної економічної ефективності (динамічний метод).

1.Загальний економічний ефект в умовах використання нововведень.

Загальний економічний ефект обчислюється шляхом порівняння результатів за місцем використання нової техніки та інших нововведень. Така форма економічного ефекту застосовується на стадії обґрунтування доцільності розробки і вибору найкращого варіанта проектного рішення.

Необхідно визначити основні етапи реалізації загальнодержавного підходу, який застосовується при обчисленні такої форми ефекту. Ознайомитись з методикою оцінки нових засобів праці тривалого користування, з оцінкою нових предметів праці, з оцінкою соціальних й економічних наслідків від реалізації заходів НТП та оцінкою економічного ефекту нововведень, витрати, результати й інші показники яких не змінюються по роках.

Рекомендована література: [2: с.295-299]

2.Визначення комерційного ефекту , що одержують розробник, виробник і споживач нової техніки.

Комерційний ефект визначається під час розробки, виробництва та експлуатації нововведень і дає можливість оцінити їх ефективність з урахуванням інтересів кожного з учасників процесу впровадження нової техніки.

Доцільно розглянути основні показники оцінки комерційного ефекту, а саме прибутку, що отримують наукові організації і підприємства, коефіцієнт економічної ефективності капіталовкладень, термін їхньої окупності тощо.

Рекомендована література: [2: с.299-301]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]