Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Samost_UEF_-_MODUL.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
615.94 Кб
Скачать

2.Вплив фактору часу на економічні показники через інфляційні процеси.

Напрям врахування фактора часу при інфляційних процесах може бути реалізовано за допомогою коефіцієнту інфляції. Тому необхідно розглянути алгоритм розрахунку зазначеного показника та різні варіанти вибору його складових [базових показників].

Рекомендована література: [4: с.239-240], [10: с.147-148]

3.Врахування динаміки зміни природних умов та індексу цін при розрахунку економічної ефективності.

Під дією динаміки соціально – економічних факторів, фактору обмеженості природних ресурсів відбуваються зміни їх економічної цінності. Для врахування впливу фактора часу на економічну оцінку природних ресурсів необхідно розглянути алгоритм розрахунку коефіцієнта коректування ренти та його економічний зміст.

Для врахування змін, що відбуваються з такими економічними показниками, як темп НТП, побудова капіталу, структура витрат, слід розглянути показник індексу цін, який розраховується по кожній групі товарів.

Рекомендована література: [4: с.244-245]

Тема №5 Оцінка економічної ефективності застосованих ресурсів.

1.Оцінка економічного ефекту від використання нематеріальних активів підприємства.

При визначенні ефективності використання нематеріальних активів слід враховувати їх неоднорідність за своїм складом, характером використання та ступенем впливу на результати діяльності підприємства.

Розкриття даного питання вимагає розрахунку економічного ефекту від використання прав [ліцензій] на об'єкти інтелектуальної власності.

Обов'язковим є розгляд показника доходності [рентабельності] нематеріальних активів, його розрахунку.

Рекомендована література: [3: с.220-222], [4: с.176-179]

2.Диференційовані та інтегральні показники, що застосовують при оцінці абсолютної ефективності виробництва.

Абсолютна економічна ефективність характеризується загальною величиною економічного ефекту протягом певного періоду в зіставленні з розміром витрат і ресурсів підприємства.

Необхідно розглянути диференційовані показники [трудомісткість виробництва, продуктивність праці, матеріалоємність виробництва] оцінки абсолютної ефективності та інтегральні [узагальнюючі] показники [витрати на 1 грн. продукції, рентабельність виробництва], навести методику їх розрахунку та економічний зміст.

Рекомендована література: [2: с.284-286], [4: с.280-281]

Тема №6 Оцінка економічної ефективності поточних витрат.

1.Доходи й витати підприємства як основа формування показників економічної ефективності.

Будь-які з варіантів господарського заходу мають бути обов'язково оцінені за допомогою двох показників : доходів та витрат. Різниця між ними складає той чистий економічний результат [економічний ефект] – прибуток, що отримує підприємство. Для більш ширшого розуміння впливу даних показників на економічну ефективність необхідно розглянути, які саме зміни можуть впливати на доходи підприємства та за якими напрямками. Також розглянути види витрат, які є другим компонентом, що визначають розмір економічного ефекту. Більш детально ознайомитись зі змінними і незмінними поточними питомими витратами та порядком їх розрахунку.

Рекомендована література: [4: с.268-273]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]