Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Samost_UEF_-_MODUL.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
615.94 Кб
Скачать

Тема№1 Розвиток науки про управління.

1. Розробка основ науки управління.

В даному питанні студент повинен розглянути родоначальників науки управління Ф.У.Тейлора, А.Файоля, Г.Р.Тауна та інших, ознайомитись з їх головними працями, оцінити їх внесок в розвиток науки управління за власною думкою. Визначити, які саме зміни й перетворення почали відбуватись в економіці ведучих країн наприкінці ХІХ початку ХХ століть, та що саме привело до створення основ науки управління.

Рекомендована література: [5: с.23-26]

2.Принципи управління фірмою.

При розкритті питання слід розглянути та визначити сутність основних принципів управління, тому як вони виступають початковим кроком у побудові системи управління фірми, а саме: принципу відтворення системи життєзабезпечення, принципу соціальної орієнтованості фірми, правової регламентації управління, принципу наукової обґрунтованості системи управління, системний підхід до управління, принципу збереження й розвитку конкурентних переваг фірми, принципів єдності теорії і практики управління та співставленості варіантів управлінських рішень при їх виборі.

Рекомендована література: [4: с.358-359], [2: с.32]

3.Основні риси сучасного управління.

Узагальнюючи розробки в області організації фірми необхідно розглянути та сформулювати наступні принципові положення сучасного управління: поступова відмова від управлінського раціоналізму класичних шкіл управління; розгляд фірми як цілісної системи, що дозволяє досліджувати організацію в єдності її складових частин; застосування при управлінні ситуаційного підходу; визнання необхідності розробки й реалізації системи стратегічного управління фірмою; визнання вирішального значення для майбутнього фірми функціонування інноваційного управління; розуміння ролі лідера в організації – як носія господарського мислення; визнання соціальної відповідальності системи управління перед суспільством та робітниками.

Рекомендована література: [4: с.374-376]

Тема №2 Управлінські рішення та ефективність виробництва.

1. Методи управління фірмою.

Дане питання потребує розгляду основних методів управління, до яких відносять: економічні методи управління, адміністративно – правові та соціально – психологічні. Для більш чіткого розуміння слід визначити суть та відмінності цих методів.

Рекомендована література: [2: с.32-33], [4: с.363-365]

2.Цільове направлення та обґрунтованість управлінських рішень.

Показники ефективності розраховуються для обґрунтування управлінських рішень, тому для правильного вибору методу розрахунку ефективності необхідно проаналізувати особливості рішення, що приймається. Основним моментом при цьому є врахування характеру цільового направлення управлінських рішень. Для чіткого розуміння та розкриття сутності питання необхідно розглянути інвестиційні, ресурсні та комбіновані цільові направлення управлінських рішень.

Рекомендована література: [4: с.256-260]

3. Підходи до прийняття управлінських рішень.

Розгляд даного питання вимагає ознайомлення з двома підходами до прийняття рішень: нормативним та описовим. Також доцільним є вивчення технології прийняття та реалізації управлінських рішень, яка складається з наступних етапів: діагностика проблеми, накопичення інформації про проблему, розробка альтернативних варіантів, оцінка варіантів, прийняття та реалізація рішення.

Рекомендована література: [11: с.416-424]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]