Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ОТВГНГ Ч ІІ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Тема 16 Процес зварювання

  1. Характеристика зварювання та види зварних з’єднань

  2. Термічні способи зварювання

  3. Термомеханічні способи зварювання

  4. Механічні способи зварювання

  5. Паяння металів

1. Характеристика зварювання та види зварних з'єднань

В галузях народного господарства виробляють і використовують вироби, конструкції і споруди, окремі складові частини яких з'єдну­ються між собою рухомо та нерухомо.

Нерухомі з'єднання виконують роз'ємними та нероз'ємними. Од­ним із способів виготовлення не роз'ємних з'єднань є зварювання.

Зварювання – технологічний процес утворення нероз'ємного з'єднання матеріалів, деталей, споруд та конструкцій шляхом місце­вого сплавлення, внаслідок чого отримуються міцні зв'язки між атомами (чи молекула­ми) з'єднуваних частин. Зварюванням з'єднують однорідні і різнорідні метали і їх сплави, метали з деякими неметалічними матеріалами (керамікою, графітом, склом та ін.), а також пластмаси.

Порівняно з іншими способами отримання нероз'ємних з'єднань (литтям, куванням, клепанням, клеєнням) зварювання економічно вигідний, високопродуктивний і значною мірою механізований техно­логічний процес, що широко застосовується практично у всіх галузях машинобудування у будівництві, на транспорті тощо.

Зварюванням отримують більш раціональні конструкції завдяки використанню різних профілів прокату. Якщо заготівки, отримані лит­тям, замінити на зварювані, економія металу може скласти 40 – 50%.

У випадках, коли замість кованих або литих виробів використову­ють зварні, знижується матеріалоємність.

Рівень технологій у машинобудуванні, приладобудуванні, будів­ництві та інших галузях народного господарства в багатьох випадках залежатиме від рівня технології зварювання.

Всі процеси зварювання здійснюються з використанням окремо або разом двох форм енергії – теплової і механічної.

У залежності від форми енергії, що використовується для утво­рення зварного з'єднання, всі види зварювання поділяються на три класи.

– термічний;

– термомеханічний;

– механічний.

До термічного класу відносяться види зварювання, здійснювані плавленням з використанням теплової енергії (дугова, плазмова, електронно-променева, лазерна, електрошлакова, газова).

До термомеханічного класу відносяться види зварювання, здійсню­вані з використанням разом теплової енергії і механічної енергії тиску (контактна, дифузійна).

До механічного класу відносяться види зварювання, здійснювані з використанням механічної енергії різних видів (зварювання тиском, ультразвуком, вибухом, тертям).

За ступенем механізації зварювання поділяють на ручне, напівавто­матичне, автоматичне.

У процесі виготовлення зварних конструкцій деталі можна розта­шувати по різному. Основними видами з'єднань є: стикове, внапуск, кутове, таврове (рис. 16.1).

Рисунок 16.1 – Види зварних швів

а) стикове; б) внапуск; в) кутове; г) таврове

За розміщенням у просторі зварні шви поділяють на нижні, верти­кальні, горизонтальні та верхні (рис. 16.2).

Рисунок 16.2 – Види розміщення зварних з'єднань у просторі

а) нижні; б) вертикальні; в) горизонтальні; г) верхні