Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ОТВГНГ Ч ІІ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

3. Основні види зв’язку

Життя та діяльність людини сьогодні неможливо уявити без послуг та можливостей зв'язку.

Зв'язок – передача та прийом інформації за допомогою поштових, електричних та інших технічних засобів.

Основними засобами (видами) сучасного зв'язку є пошта і так зва­ний електрозв'язок (телекомунікаційний спосіб). До останнього нале­жать: телефонний зв'язок і документальний (телеграф, фототелеграф, факсимільний, Internet, стільниковий, пейджинговий, супутниковий, проводове та ефірне мовлення, телебачення тощо).

Поштову діяльність провадять підприємства поштового зв'язку: поштамти, вузли та відділення зв'язку, основними видами послуг яких є поштові відправлення (періодичні видання, листи, посилки, грошові перекази тощо).

В Україні розроблена і реалізується державна програма теле­фонізації всіх регіонів. Створена сумісна українсько-американсько-голландсько-німецька фірма «УТЕЛ», яка будує в Україні міжнародні цифрові телефонні станції. Такі станції діють у кожному обласному центрі і в Сімферополі.

На цих станціях використовується цифровий зв'язок. Суть цифрового зв'язку в тому, що людська мова та інша інформація передається цифровим кодом, завдяки чому мова та інформація не засмічується різними технічними перешкодами.

Телеграфний зв'язок (передача літерно-цифрових повідомлень) модернізується шляхом заміни телеграфних апаратів на комп'ютерні термінали.

Факсимільний зв'язок (передача графічної інформації) – ре­алізується проект Infocom on-line зі створенням єдиної мережі Internet з використанням волоконно-оптичних і широкосмугових супутникових ліній зв'язку. Передбачається створення єдиної системи документального електрозв'язку загального користування (ЄС ДЕЗ) із поступовою заміною телеграфних послуг на послуги електронної пошти на базі Internet і факсимільного зв'язку.

Технологія Internet (обмін інформацією засобами електронно-комп'ютерної техніки і технологій) отримала всесвітнє визнання.

Мережа Internet – надійний засіб скорочення відстаней, що розділяють учасників інформаційних зв'язків різних континентів дер­жав і регіонів, що дозволяє значно прискорити швидкість та якість інформаційного обміну, поліпшити взаємодію між користувачами сис­теми, оптимізувати процеси отримання, обробки інформації та прий­няття рішень в усіх сферах людської діяльності.

Основні Internet-послуги в Україні виконує ВАТ «Укртелеком», який забезпечує обмін навантаження між іншими постачальниками Internet-послуг. Він надає послуги електронної пошти, доступ до інформаційних ресурсів, передавання факсимільних повідомлень, міжнародної телефонії (ІР-телефонії) тощо.

Мережа стільникового (сотового) рухомого зв'язку охоплює практич­но всі великі й середні міста України й основні автомагістралі. Мережа постійно розширюється.

Пейджинговий зв'язок виконується передавачами на базі радіо­станцій, розташованих, як правило, в обласних центрах.

Супутниковий зв'язок використовує штучні супутники Землі, які задіяні у відповідних міжнародних системах зв'язку.