Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іст суч св.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

4.4. Економічні та соціально-демографічні характеристики сша на початку ххі століття

Сучасні Сполучені Штати Америки мають найбільшу в світі економіку й перший у світі ВВП, який складає 14,2 трлн. доларів, а у перерахунку на душу населення – 46 954 долара. При 5% населення на них припадає 25% світового ВНП, США тримають першість за рівнем продуктивності праці, розвитком наукових досліджень і наукоємних виробництв та послуг, в освоєнні космосу і воєнному виробництві. На початку ХХ ст. США претендують на роль єдиної в світі наддержави і першої постіндустріальної країни. Сучасні США – це високо урбанізована країна, що має такі

агломерації (метрополітени), як Бостон, Нью-Йорк, Філадельфія, Балтімор, Вашингтон, Сан-Франциско, Лос-Анджелес, Сан-Дієго, Чикаго, Пітсбург, Х’юстон, Детройт. Демографічна ситуація в США є типовою для високорозвинених країн: низький природний приріст, переважання жінок у структурі населення, його постаріння. Специфічними для США є проблеми імміграції й формування американського етносу. Саме процесам імміграції в США належить виняткова роль, Штати були створені переселенцями й досі жодна країна світу не приймає стільки мігрантів, як вони. Серед сучасних іммігрантів можна виділити 3 групи: політичні, спеціалісти вищої кваліфікації, некваліфікована робоча сила. Розміри політичної імміграції (100-400 тис. чоловік на рік) коливаються залежно від політичної ситуації в світі, в окремих регіонах чи державах. Підготовка кадрів вищої кваліфікації успішно здійснюється власною системою освіти, але водночас щороку до США мігрує 30-60 тис. вчених, перспективних дослідників, висококваліфікованих фахівців, підготовлених в інших країнах. Їх приваблюють висока заробітна платня, гарні можливості для ефективної науково-дослідної діяльності, особистої творчої самореалізації. Як імпортер інтелекту, США не мають рівних собі у всьому світі. На початках іноземні фахівці запрошувалися з країн Західної Європи, у першу чергу з Великобританії, тепер – переважно з країн Азії та Латинської Америки. Загалом імміграція в США розглядається як позитивне явище, що примножує та урізноманітнює можливості країни, сприяє її конкурентоздатності у сучасному світі.

Окремої уваги потребує питання формування і розвитку американського етносу, адже це тривалий і складний процес, що продовжується й донині. Початковими його елементами були європейські переселенці, аборигени-індіанці та вихідці з Африки. У минулому панівне становище займали європейці з Північно-Західної Європи – англійці, ірландці, голландці, скандинави, німці. Чисельно переважали вихідці з Британських островів, що забезпечило домінування англійської мови та

культури. Після Другої світової війни до США переселилося 100 тис. українців – політичних емігрантів і так званих «переміщених осіб». В 1990 р. 740 тис. американців заявили, що серед їх предків були українці, з них 165 тис. й досі володіють українською мовою, а 100 тис. спілкуються нею у сім’ї. Проживають американці українського походження здебільшого на Північному Сході, а серед міст – у Нью-Йорку, Чикаго та Філадельфії.

Господарство США характеризується не тільки своїми величезними масштабами, а й найсучаснішою та комплексною структурою. Так, у первинній сфері зайнято лише 3,3% працюючих (у сільському господарстві, лісівництві, рибальстві – 2,8 і в добувних галузях – 0,5), у вторинній сфері – 22,4% (в будівництві – 6, в обробній промисловості – 16,4) і в третинній сфері – 74,3% (на транспорті, в зв’язку, електроенергетиці і комунальному господарстві – 7,1, в торгівлі – 20,9, у фінансах та страхуванні – 6,7, в галузях обслуговування – 34,9 і в громадському харчуванні – 4,7%). Такий розподіл трудових ресурсів є прогресивним і відповідає сучасним вимогам.

Ринкова економіка США поєднує державну, велику корпоративну і дрібну приватну власність. Державна власність включає багато інфраструктурних об’єктів – транспортних, комунікаційних, енергетичних, екологічних, медичних, освітніх та наукових, військове майно, державі також належать 260 млн. га землі. Вирішальну роль у господарстві відіграють великі корпорації, зокрема серед найбільших і найвідоміших у світі знаходяться такі, як «Дженерал Моторз», «Форд Мотор», «Ексон», «Філіпп Морріс», «Дженерал Електрик», «Уол-Март», «Кока-Кола», «ІВМ», «Майкрософт», «Інтел». Світової відомості набув вчений і підприємець, власник компанії «Майкрософт», мультимільярдер Білл Гейтс. Програмне забезпечення, розроблене цією компанією, абсолютно домінує на ринку користувачів комп’ютерної техніки та телекомунікаційних послуг. Натомість дрібна приватна власність особливо поширена в роздрібній торгівлі, громадському харчуванні та обслуговуванні.

Важливими складовими господарської системи США в другій половині ХХ століття стали наукові дослідження і військово-промисловий комплекс. Наукова діяльність та відповідні дослідження більш як на 2/3 здійснюються лабораторіями компаній і корпорацій, решта поділяється порівну між урядовими закладами та університетами. Витрати на науку перевищили на середину 1990-х років 170 млрд. доларів, воєнні ж витрати досягли у той період 310 млрд. доларів. Зазначимо, що внутрішній ринок завжди був головним в економіці США, він є найбільш ємним у світі як для споживчих товарів масового вжитку, так і для продукції виробничого призначення, а також для різноманітних послуг, сервісу тощо. Крім того, США займає перше місце в світі за вартістю мінеральної сировини, яку вони видобувають самостійно, і водночас – перше місце як її імпортер.

Окремої уваги потребує аграрний сектор американської економіки. Завдяки сприятливому природному середовищу та ефективному господарюванню країна повністю забезпечує власні потреби і є найбільшим у світі експортером сільськогосподарської продукції. Для потреб цієї галузі використовується 190 млн. га орних земель й 220 млн. га пасовищ, понад 20 млн. га земель зрошується. Сучасне сільське господарство країни є високо інтенсивним: в середньому врожайність пшениці становить 26 ц/га, кукурудзи – 75 ц/га, надої молока – 7000 кг на одну корову. Але головною перевагою агропромислового комплексу США є його висока продуктивність. Адже за вартістю продукції, виробленої на одного зайнятого, з США можуть конкурувати лише Канада, Австралія та Нова Зеландія. Висока продуктивність праці в сільському господарстві країни досягається за рахунок таких факторів:

  1. спеціалізацією територій та ферм;

  2. всебічною механізацією виробництва;

  3. раціональною, ефективною організацією праці;

4) наявністю сучасної інфраструктури (транспортне, паливно-енергетичне і комунікаційне забезпечення, розгалужена мережа сільськогосподарських коледжів, агрометеостанцій, дослідних установ, консультаційних пунктів).

Відзначимо також, що зайнятість безпосередньо у сільському господарстві є мінімальною – близько 3 млн. чоловік, включаючи фермерів та найманих робітників. Для американських ферм з самого початку їх існування була характерна висока товарність, й зараз вона досягає практично 100%. Всі продукти, які споживає фермер та його родина, купуються в крамниці.

Як велика і розвинена країна, Сполучні Штати мають усі види транспорту та їх збалансовану систему. В перевезенні вантажів передують залізниці (38%), також діє автотранспорт (28%), внутрішній водний транспорт (16%) і трубопроводи (18%), а у перевезенні пасажирів – автомобільний (82%) та авіаційний (17%).

Заслуговує на увагу й діяльність, пов’язана із природною та культурною спадщиною країни. Природна спадщина США багата і різноманітна, культурна ж, порівняно з країнами Європи та Азії, молода. Ставлення до них з боку держави та суспільства відзначається дбайливістю, створена і діє спеціальна Служба національних парків. У цю систему входять безліч об’єктів: власне національні парки, історичні національні парки і місця, поля визначних битв, національні меморіали та монументи, національні дороги, узбережжя, долини, річки, стежки, національні рекреаційні зони, – загалом майже 370 одиниць. 25 найпопулярніших з них щороку відвідує понад 2,5 млн. чоловік кожний, в т.ч. Долину Блакитних гір в Аппалачах – 18 млн. чоловік, а національний монумент Статую Свободи – 4 млн. чоловік. Серед курортних місцевостей найпопулярнішими є Флорида і Гавайські острови, серед розважальних центрів найбільш відомі Голівуд і Диснейленд у Каліфорнії, Лас-Вегас – у штаті Невада й Діснейуорлд у Флориді. Практика створення великих культурних і спортивних комплексів

«під одним дахом» вперше мала місце саме в США, які є лідером у цій справі.

Під сучасну пору серед галузей нематеріальної сфери на перший план вийшла група наукоємних послуг. На початку 1990-х років до них відносили комп’ютерні та інформаційні, інженерні та архітектурні, науково-дослідні, випробувальні та управлінські послуги. Їх надають дослідні установи, лабораторії корпорацій, урядові заклади та університети. Тут стрімко розвивається мережа комп’ютерних центрів, банків даних і система «Інтернет». Слід виділити десять провідних вищих навчальних закладів країни, які отримують найбільші кошти на проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень. Це, зокрема такі установи:

  • університет Джона Гопкінса в Балтіморі;

  • Массачусетський технологічний інститут у Кембриджі (Бостон);

  • Стенфордський університет в Пало-Альто (Сан-Хосе);

  • Вашингтонський університет у Сіетлі;

  • Мічиганський університет в Анн-Арборі (Детройт);

  • Три кампуси Каліфорнійського університету (Лос-Анджелес, Сан-Дієго, Окленд);

  • Вісконсінський університет у Медісоні;

- Колумбійський університет у Нью-Йорку. Зауважимо, що державна підтримка і потужне фінансування освіти, науки, розробок у сфері високих технологій, ставка на інноваційний тип розвитку, на просування власної культури і досягнень у світі і забезпечують, значною мірою, передові, лідерські позиції Сполучених Штатів Америки на початку ХХІ століття.

Країна

США

Канада

Площа

9364 тис. кв. км

10,0 млн.кв.км

Населення

280 млн. чоловік

30 млн. чол.

Столиця

Вашингтон

Оттава

Державний устрій

Федеративна республіка

у складі 50 штатів і

федерального столичного округу

Колумбія.

Всі штати мають право

на самоврядування, власні конгреси,

закони, обирають губернаторів.

Федерація у складі 10

провінцій

та 2 територій. Канада є

незалежною самоврядною

державою, проте

номінально

її главою є монарх

Сполученого Королівства

Великої Британії,

якого представляє

призначений ним

Генерал-губернатор.

Глава держави

нині – 44-й Президент США Барак Хусейн Обама

Єлизавета ІІ, Королева Великобританії та призначений нею Генерал-губернатор Мікаель Жан

Голова уряду

Посада відсутня згідно Конституцією

Прем’єр-Міністр Канади Стівен Харпер

Віце-Президент

Джозеф Байден

Держсекретар

Хілларі Родем Клінтон

Обсяг ВВП

14,2 трлн. доларів

1,5 трлн. доларів

На душу населення

46 954 долара

47 866 доларів

Етноси,

національні

громади

Вихідці з Європи – 190 млн. Афроамериканці – 30 млн. Іспаномовні – 22 млн. Вихідці з Азії – 7 млн. Аборигени (індіанці, ескімоси, алеути) – 2 млн.

Англоканадці – 45% Франкоканадці – 31% Вихідці з Німеччини – 10%

Вихідці з Італії – 4% Вихідці з України – 4% Індіанці – 550 тис. Ескімоси (інуїти) – 36 тис.

Питання для самоконтролю:

  1. В якому стані перебувала економіка США по завершенні Другої світової війни?

  2. Що передбачав план держсекретаря США Дж. Маршалла і коли його було реалізовано?

  3. Охарактеризуйте діяльність Дж. Ф. Кеннеді на посаді Президента США.

  4. У чому полягала основна сутність курсу Р. Рейгана в соціально-економічній сфері?

  5. Які причини зумовили перехід США від конфронтації до діалогу у взаємовідносинах з СРСР наприкінці 1980-х рр.?

  6. Який міжетнічний конфлікт серйозно дестабілізував внутрішньополітичну ситуацію в Канаді впродовж 70 – 90-х рр.?

  7. Охарактеризуйте основні ознаки фінансово-економічної кризи, що охопила США й світову економіку у 2008 – 2009 рр.

Тема 5

СРСР 1945-1991 РР. ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК НОВИХ НЕЗАЛЕЖНИХ ДЕРЖАВ НА ПОСТРАДЯНСЬКОМУ ПРОСТОРІ

Союз Радянських Соціалістичних Республік розпочав своє існування з 30 грудня 1922 року, коли було прийнято Декларацію про утворення СРСР. До його складу входила і Україна. З 1925 року частина республіканських прав і обов’язків перейняли союзні органи, які фактично вирішували важливі державні і міжнародні питання. У компетенцію республік, у свою чергу, входили лише питання освіти, охорони здоров’я та внутрішніх справ.

Після закінчення Великої Вітчизняної війни радянські соціалістичні республіки провели відбудову, продовжуючи свій розвиток у соціально-економічному, культурному напрямках. Та, зважаючи на обставини, що склалися у СРСР на кінець 80-х рр. ХХ століття, виникла ситуація, яка призвела до розпаду Радянського Союзу. Україна, як і інші республіки,

проголосила незалежність і самостійність у своїй внутрішній і зовнішній політиці. Для підтримки зв’язків між колишніми республіками, та з метою полегшеного виходу з СРСР була створена Співдружність Незалежних Держав, яка продовжує своє існування і до сьогодні день.

Основні поняття: лібералізація, «відлига», тоталітарний режим, космополітизм, «культ особи», реформи, командно-адміністративна система, пролетарський інтернаціоналізм, неосталінізм, дисидентський рух, «табір соціалізму», «перебудова», політика гласності, багатопартійність, національні рухи, антидержавний путч, референдум, наддержавні утворення, співдружність незалежних держав.