Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

1.3. Числові характеристики випадкових величин

Закон розподілу повністю характеризує випадкову величину. Щоб визначити закон розподілу випадкової величини для дискретних величин, достатньо задати ряд розподілу, для неперервної – щільність імовірності або функцію розподілу. Між тим для вирішення багатьох задач практично не потрібно знати розподіл випадкової величини, а достатньо знати деякі числові параметри, які частково характеризують особливості розподілу, так звані числові характеристики випадкової величини. Наприклад, для опису розподілу випадкової величини можна обмежитись її середнім значенням і величиною розсіювання можливих значень навколо середнього значення. За їх допомогою полегшується розв’язання багатьох імовірнісних задач без визначення для них законів розподілу.

Важливою характеристикою положення випадкової величини на числовій осі є математичне сподівання М(Х), яке іноді називають середнім значенням випадкової величини.

Математичним сподіванням відповідно дискретної і неперервної випадкової величини називається величина, яка визначається за формулами:

(1.24)

Іншими характеристиками місцеположення розподілів випадкових величин можуть служити медіана і мода.

Медіаною випадкової величини називають таке її значення , яке ділить її розподіл на дві половини, тобто:

(1.25)

Геометрично вертикальна пряма , яка проходить через точку з абсцисою, яка дорівнює , ділить площину фігури під кривою розподілу на дві рівні частини. Очевидно, що у точці функція розподілу дорівнює 0,5, тобто

Відмітимо, що для дискретного розподілу медіана не завжди обчислюється однозначно.

Модою випадкової величини Х називається її найбільш імовірне значення. Для неперервних розподілів, які мають щільність розподілу, мода відповідає такому значенню випадкової величини, яке є точкою максимуму для функції щільності ймовірностей.

Якщо імовірність або щільність імовірності досягає максимуму в одній точці, то такий розподіл називається одномодальним, якщо у декількох точках – то полімодальним.

Окрім математичного сподівання, медіани і моди у теорії ймовірностей використовуються і інші характеристики, кожна з яких описує певну властивість розподілу. Наприклад, числовими характеристиками, які характеризують розсіювання випадкової величини, тобто які показують, наскільки тісно згруповані її можливі значення навколо математичного сподівання, є дисперсія і середнє квадратичне відхилення. Вони суттєво доповнюють характеристику випадкової величини, оскільки часто зустрічаються випадкові величини з рівними математичними сподіваннями, але різними розподілами.

Дисперсією випадкової величини Х називається математичне сподівання квадрату відхилення цієї величини від її математичного сподівання:

. (1.26)

Для дискретної випадкової величини дисперсія виражається сумою:

(1.27)

а для неперервної – інтегралом:

(1.28)

Ця характеристика має низку важливих математичних властивостей. Однак, у наслідок підсумовування квадратів відхилень, дисперсія не дає істинного уявлення про саму величину відхилень, вимірюючи їх у квадратних одиницях. Тому на базі дисперсії вводиться інша характеристика – середнє квадратичне відхилення σ .

Середнім квадратичним відхиленням σ (стандартним відхиленням) називається величина, яка дорівнює:

. (1.29)

Окрім основних характеристик розподілів центру (математичне сподівання) і розсіювання (дисперсія і стандартне відхилення) для докладного опису їх властивостей вводять інші додаткові характеристики. Зручною і логічно обґрунтованою є система характеристик, побудованих за тим же принципом, що і середнє арифметичне і дисперсія. Ці характеристики одержали назву моментів розподілів. У теорії ймовірностей розрізняють моменти двох видів – початкові і центральні.

Початковим моментом k - го порядку випадкової величини називається математичне сподівання величини , тобто:

. (1.30)

Отже для дискретної випадкової величини початковий момент виражається сумою:

; (1.31)

а для неперервної – інтегралом:

(1.32)

Серед початкових моментів випадкової величини особливе значення має момент 1-го порядку, який є математичним сподіванням. Початкові моменти вищих порядків використовуються, головним чином, для обчислення центральних моментів.

Центральним моментом k-го порядку випадкової величини X називається математичне сподівання величини :

(1.33)

де

Для дискретної випадкової величини:

(1.34)

для неперервної:

(1.35)

Для характеристики асиметрії (зкісності) розподілу випадкової величини служить третій центральний момент . Щоб одержати безрозмірну величину, його ділять на , де – середнє квадратичне відхилення випадкової величини Х.

Коефіцієнтом асиметрії розподілу випадкової величини називається величина

(1.36)

Для симетричного розподілу значення випадкової величини, рівновіддалені від мають однакову імовірність, і тому , а отже, і Якщо , то коефіцієнт асиметрії характеризує додатну скошеність розподілу випадкової величини, якщо то від’ємну.

Четвертий центральний момент служить для характеристики крутості (гостровершинності або плосковершинності) розподілу.

Ексцесом розподілу випадкової величини називається величина

(1.37)

Крива нормального розподілу з ексцесом E = 0 є немовби еталоном, з яким порівнюють інші розподіли. Більш гостровершинні криві мають додатний ексцес, а більш плосковершинні – від’ємний.

Звичайно у статистиці мають справу з одномодальними розподілами, тобто з такими, функція щільності ймовірності яких має один максимум. Для симетричних одномодальних розподілів математичне сподівання, медіана і мода співпадають. Відмітимо, що для більшості одномодальних розподілів математичне сподівання, медіана і мода розташовується на числовій осі у тому порядку, у якому вони перелічені. Таким чином, медіана лежить між математичним сподіванням і модою, причому ближче до математичного сподівання. Для одномодальних розподілів визначена спеціальна міра асиметрії – коефіцієнт асиметрії Пірсона, який обчислюється за формулою:

(1.38)

де – середнє квадратичне відхилення. Коефіцієнт Пірсона характеризує степінь відхилення моди від математичного сподівання. Для симетричних розподілів коефіцієнт Пірсона дорівнює 0.

Квантилем порядку (або p-квантилем) випадкової величини X називається таке її значення , при якому функція розподілу F(x) приймає значення, рівне p:

(1.39)

Медіана є квантилем порядку 0.5, тобто .

Деякі квантилі одержали спеціальні назви. Квантилі –називаються квартилями, квантилі децилями, процентилями. Ці величини ділять область значень випадкової величини відповідно на 4, 10 і 100 інтервалів, значення з яких випадкова величина X приймає з рівними ймовірностями. Для багатьох розподілів значення квантилів заданого рівня підраховані, зведені у спеціальні таблиці і використовуються при побудові статистичних критеріїв.