Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія слов. народів. навч-метод. посібник 2 к....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
893.44 Кб
Скачать

Тема 16. Політичний розвиток Росії після 1815 року. Суперечливість політичного курсу Олександра I

Реакційна внутрішня політика самодержавства в 1815 – 1825 рр. Аракчеєвщина. Військові поселення. Становище народних мас і класова боротьба після 1812 р. Повстання селян на Дону. Хвилювання солдатів Семенівського полку.

Утворення „Священного союзу”. Посилення реакції в Європі. Російська дипломатія на європейських конгресах.

Змістовий модуль 5. Росія в другій чверті та в середині XIX ст.

Тема 17. Рух декабристів.

Періодизація визвольного руху в Росії. Дворянський етап визвольного руху. Формування ідеології перших російських революціонерів. Перші таємні організації декабристів, їх організаційно – тактичні принципи й діяльність. Північне і Південне товариства. „Руська правда” П.Пестеля – програмний документ Південного товариства. „Конституція” Микити Муравйова. „Товариство об’єднаних слов’ян”, його програмні документи. Розробка декабристами плану збройного повстання.

Повстання 14 грудня 1825 р. в Петербурзі. Повстання Чернігівського полку в Україні. Слідство і суд над декабристами. Історичне значення руху декабристів.

Тема 18. Внутрішня політика Росії в другій чверті та в середині XIX ст.

Самодержавство Миколи І. Посилення репресивних заходів. Цензура. Секретний комітет 6 грудня 1826 р. Бюрократизація управління. Утворення ІІІ відділення Власної Його Імператорської Величності канцеллярії. Корпус жандармів. Кодифікація законів. Заходи щодо зміцнення станово - класових позицій дворянства. Політика уряду в селянському питанні. Селянський рух. Хвилювання у військових поселеннях і в армії. Реформа управління державними селянами. Міста і міські стани в урядовій політиці. Економічна політика і фінансові перетворення.

Політика царизму щодо національних регіонів Росії. Повстання в Польщі 1830 – 1831 рр.

Царизм і європейський революційний рух.

Тема 19. Суспільні рухи 30-50-х років XIX ст.

Відгуки на повстання декабристів. Революційні гуртки кінця 20-х – початку 30-х рр. П.Чаадаєв і його „Філософічні листи”.

Формування основних ідейних напрямків у 30 - 40-х рр. „Теорія офіційної народності”. Питання про шляхи розвитку Росії в суспільній думці 30 – 40-х рр. ХІХ ст. Західники і слов’янофіли. Зародження буржуазного лібералізму. Селянське питання в ідейній боротьбі 30 - 40-х рр.

Формування революційно-демократичної ідеології. В. Белінський, О.Герцен, Т.Шевченко. Ідеї утопічного соціалізму в Росії. Гуртки петрашевців. Кирило-Мефодіївське товариство. Суспільний рух у Росії та революція 1848 р. в Європі.

Тема 20. Зовнішня політика Росії в другій чверті та в середині XIX ст. Східне питання. Кримська війна

Основні напрямки зовнішньої політики. Східне питання. Російсько-іранська війна 1826 1828 рр. Приєднання Східної Вірменії до Росії. Російсько - турецька війна 1828 – 1829 рр. Роль Росії у звільненні Греції від турецького гноблення. Лондонські конференції.

Контрреволюційна політика царизму в Європі. Інтервенція в Угорщину.

Міжнародні відносини напередодні Кримської війни. Причини і характер війни. Військові дії на Балканах і в Закавказзі. Перемога російського флоту при Сінопі. П.Нахімов. Вступ у війну Англії і Франції. Позиції Австрії і Пруссії. Героїчна оборона Севастополя. Військові дії в Закавказзі.

Поразка царизму в Кримській війні. Паризький мир. Міжнародні і внутрішні наслідки війни.