Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автореферат.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
284.16 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЛІНГВІСТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Москалець Олена Олександрівна

УДК 378.147:811.111(043.5)

Навчання студентів-філологів письма англійською

МОВОЮ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП'ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Спеціальність 13.00.02 – теорія і методика навчання: германські мови

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі інформатики та комп'ютерних технологій Київського національного лінгвістичного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, професор

ЧЕКАЛЬ Галина Степанівна,

Ніжинський державний університет

імені Миколи Гоголя, професор

кафедри прикладної лінгвістики

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

ЖУКОВСЬКИЙ Василь Миколайович

Національний університет “Острозька академія”,

декан гуманітарного факультету

кандидат педагогічних наук, доцент

ЛИТВИН Світлана Володимирівна

Чернігівський державний технологічний університет,

завідувач кафедрою іноземних мов

Захист відбудеться “___” __________ 2009 р. о _____ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.054.01 у Київському національному лінгвістичному університеті (03680, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 73).

З дисертацією можна ознайомитися у науковій бібліотеці Київського національного лінгвістичного університету (03680, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 73).

Автореферат розісланий “___” __________ 2009 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.Б.Бігич

Загальна характеристика роботи

Розширення офіційних і неофіційних зв'язків українців з представниками інших культур та провідна роль писемного спілкування у міжнародних контактах обумовили підвищення вимог суспільства до рівня володіння громадянами нашої країни англомовним писемним мовленням (ПМ), у тому числі і практичним письмом. Успішність оволодіння широкими верствами населення міжкультурною комунікацією безпосередньо залежить від здатності вчителя здійснювати цю комунікацію і формувати відповідні компетенції в учнів. Тому у професійній підготовці сучасного вчителя іноземної мови вміння ПМ розглядаються як важливий компонент змісту навчання письма у вищій мовній школі. Особлива роль відводиться першому року навчання, оскільки впродовж цього періоду у студентів удосконалюються набуті у середній школі компетенції і закладаються основи професійного володіння усіма видами мовленнєвої діяльності.

Разом з тим, перехід вищої школи України на кредитно-модульну систему підготовки фахівців вимагає посилення ролі самостійної роботи студентів у навчальному процесі. На жаль, не всі студенти-початківці володіють прийомами самостійної роботи на необхідному рівні, що, враховуючи складність ПМ як виду мовленнєвої діяльності, робить самостійне оволодіння письмом недостатньо ефективним. Розв'язанню окресленої проблеми, на нашу думку, може сприяти розробка навчальних матеріалів з використанням технічних засобів навчання і, зокрема, комп'ютерної навчальної програми (КНП), яка здатна забезпечити підтримку самостійної навчальної діяльності студента у позааудиторній роботі.

Зауважимо, що впродовж останніх десятиріч у методиці викладання іноземних мов проблема навчання ПМ у середніх і вищих навчальних закладах (ВНЗ) досліджувалась багатьма вченими (Г.Е.Борецька, Е.В.Васильєва, Т.В.Глазунова, Л.Г. Кузьміна, С.В.Литвин, Л.К.Мазунова, І.М.Мельник, О.В.Пінська, Г.С.Скуратівська, О.М.Устименко, D.Byrne, T.Hedge, A.Pincas, J.M.Reid, Ch.Tribble та ін.) Можливості підвищити ефективність оволодіння іншомовним спілкуванням за допомогою комп’ютерних технологій розглядались у працях вітчизняних і зарубіжних дослідників (Т.В.Карамишева, Н.І.Муліна, О.А.Палій, В.П.Свиридюк, О.М.Середа, І.А.Цатурова, Г.С.Чекаль, K.Brown, D.Hardisty, C.Jones та ін.). Проте питання змісту навчання писемного мовлення під час позааудиторної роботи першокурсників педагогічного мовного ВНЗ і шляхи її організації не можна вважати дослідженими повною мірою. Недостатньо висвітленими у науковій літературі залишаються технології розробки і використання комп'ютерних вправ для навчання ПМ. Відомо, що досвід створення КНП для формування навичок та розвитку вмінь ПМ у майбутніх вчителів досі не мав місця. Отже, значущість оволодіння майбутніми вчителями іншомовним ПМ, необхідність забезпечити позааудиторну роботу першокурсників сучасними комп'ютерними засобами навчання, з одного боку, при фактичній відсутності спеціальних КНП і методики їх застосування, з іншого, зумовили актуальність нашого дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами і темами. Вибір напрямку дослідження безпосередньо пов'язаний з науково-дослідною темою кафедри інформатики та комп'ютерних технологій Київського національного лінгвістичного університету (КНЛУ) “Система інформаційної підтримки лінгвістичної освіти на базі мультимедіа- та інтернет технологій ” (номер державної реєстрації 0198U000937).

Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні, практичній розробці та експериментальній перевірці методики навчання студентів першого курсу педагогічних мовних ВНЗ практичного письма англійською мовою з використанням КНП. Досягнення мети передбачало вирішення таких завдань:

  1. конкретизувати зміст і визначити особливості навчання практичного англомовного письма на першому курсі педагогічного мовного ВНЗ;

  2. здійснити відбір типових ситуацій міжкультурного англомовного писемного спілкування для навчання практичного письма;

  3. вивчити специфіку використання методу активізації можливостей особистості й колективу для створення підсистеми вправ для навчання практичного англомовного письма;

  4. дослідити можливості застосування комп'ютерної навчальної програми у навчанні практичного письма і, зокрема, для забезпечення комп'ютерної підтримки позааудиторної роботи першокурсників;

  5. обґрунтувати підсистему вправ для навчання практичного письма і визначити в ній місце комп'ютерної навчальної програми;

  6. розробити комплекс вправ для навчання практичного письма, до складу якого входять комп'ютерні вправи;

  7. забезпечити реалізацію комп’ютерного варіанта розроблених вправ у складі створеного комплексу;

  8. створити модель навчання письма з використанням комп'ютерної навчальної програми та експериментально перевірити ефективність запропонованої методики;

  9. сформулювати методичні рекомендації з навчання студентів першого курсу педагогічного мовного ВНЗ письма англійською мовою з використанням комп’ютерної навчальної програми.

Для вирішення поставлених у дисертації завдань використано такі методи дослідження: аналіз наукової літератури з методики викладання іноземних мов, лінгвістики, психолінгвістики, психології, педагогіки та інформаційних технологій у межах теми дослідження; аналіз освітніх документів щодо навчання іноземних мов; аналіз підручників з практики усного і писемного мовлення для першого курсу мовних ВНЗ (англійська мова) і автентичних навчально-методичних комплексів для тих, хто вивчає англійську мову як іноземну; вивчення і узагальнення теорії та досвіду створення і використання КНП для формування іншомовної комунікативної компетенції; проведення пробного навчання на першому курсі педагогічного мовного ВНЗ з метою перевірки та підтвердження можливості навчання ПМ з використанням розробленої автором КНП; проведення експериментального навчання на першому курсі педагогічного мовного ВНЗ з метою визначення ефективності варіантів моделі навчання ПМ з використанням розробленої автором КНП.

Об’єктом дослідження є процес навчання студентів першого курсу педагогічного мовного ВНЗ практичного письма англійською мовою.

Предметом дослідження виступає методика навчання студентів першого курсу педагогічного мовного ВНЗ практичного письма англійською мовою з використанням комп'ютерної навчальної програми.

Наукова новизна дослідження визначається тим, що

  • узагальнено теоретичні основи навчання англомовного практичного письма, конкретизовано зміст навчання писемного мовлення на основі жанру приватного листа на першому курсі педагогічного мовного ВНЗ;

  • уперше теоретично обґрунтовано підсистему вправ з використанням комп'ютерної навчальної програми для формування у майбутніх учителів компетенції у письмі;

  • набула подальшого розвитку проблема розробки комп'ютерних навчальних програм для формування іншомовної компетенції у письмі.

Практичне значення отриманих результатів полягає у відборі типових комунікативних ситуацій спілкування для навчання студентів першого курсу педагогічних мовних ВНЗ писемної комунікації у жанрі „приватний лист“; розробці комплексу вправ для навчання англомовного міжкультурного листування; створенні комп'ютерної навчальної програми "Improve your Writing".

Запропонована методика упроваджена у навчальний процес Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Житомирського державного університету імені Івана Франка, Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова м. Києва.

Апробація результатів дослідження здійснювалась на таких науково-практичних конференціях: Науково-практична конференція „Мова, освіта, культура у контексті Болонського процесу” (м. Київ, 6-9 квітня 2004 р.); Международная научно-практическая конференция "Новые информационные технологи в преподавании гуманитарных и психолого-педагогических дисциплин" (г. Нижний Новгород, Волжская государственная инженерно-педагогическая академия, 21 октября 2004 р.); Міжнародний форум „Мовна освіта: шлях до євроінтеграції” (м. Київ, КНЛУ, 17-18 березня 2005 р.); Науково-практична конференція „Лінгвістична наука і освіта у європейському вимірі” (м. Київ, КНЛУ, 6-8 квітня 2005 р.); І Всеукраїнська науково-практична конференція „Мови у відкритому суспільстві” (Чернігів, Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, 14-15 жовтня 2005 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція „Сучасні засоби навчання іноземних мов” (м. Ніжин, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, 1-2 грудня 2005 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція "Інноваційні технології навчання мов та культури в умовах євроінтеграції" (м. Біла Церква, Білоцерківський державний аграрний університет, 16-17 грудня 2005 р.); Наукова конференція "Інформаційні технології в системі підготовки фахівців у вищій школі (м. Київ, КНЛУ, 12-13 жовтня 2006 р.); ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція "Мови у відкритому суспільстві" (Чернігів, Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, 12-13 жовтня 2007 р.).

Публікації. Основний зміст дослідження розкрито у семи статтях у фахових виданнях, затверджених ВАК України, і п'яти тезах конференцій.

Структура дисертації включає вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел, додатки. Повний обсяг дисертації складає 273 сторінки. Робота містить 26 таблиць і 2 схеми. Шість додатків мають обсяг 62 сторінки і CD носій з комп'ютерною навчальною програмою. Список використаних джерел містить 240 найменувань (з них 91 англійською і німецькою мовами) і розміщений на 24 сторінках.