Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія слов. народів. навч-метод. посібник 2 к....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
893.44 Кб
Скачать

Програма курсу Модуль I. Утвердження абсолютизму. Російська імперія у XVIII ст.

Змістовий модуль 1. Петровська модернізація першої чверті XVIII ст.

Тема 1. Соціально-економічні перетворення в Росії в першій чверті XVIII ст.

Реформи першої чверті ХVІІІ ст. Розвиток продуктивних сил країни. Сільське господарство. Ремесло. Піднесення мануфактурного виробництва та його характер. Заснування уральських заводів. Розширення внутрішнього ринку, розвиток зовнішньої торгівлі, митна політика. Митний статут 1724 року. Фінанси. Зміцнення панівного становища дворянства. Указ про єдиноспадкування. Політика стосовно купецтва. Посилення і поширення феодально-кріпосного гніту. Подушний податок.

Тема 2. Адміністративно-державні реформи в першій чверті XVIII ст.

Реформа центрального та місцевого апарату влади й управління. Сенат. Колегії. Губернії, провінції, повіти. Міська реформа і магістрати. Церковна реформа. Створення регулярної армії та флоту. Рекрутська система.

Перетворення Росії в абсолютну монархію. Формування чиновницько-бюрократичного апарату абсолютизму. Табель про ранги. Боротьба з консервативною опозицією. „Справа” царевича Олексія.

Загострення класової боротьби. Астраханське повстання. Повстання на Дону під проводом К.Булавіна. Повстання в Поволжі, Слобідській Україні та Башкирії.

Петро І, його роль у перетвореннях, дипломатії, розвитку військового мистецтва. Класовий характер перетворень у Росії за Петра І.

Тема 3. Зовнішня політика Росії в першій чверті XVIII ст.

Дипломатична і військова підготовка Північної війни. „Північний союз”. Початок боротьби за Балтійське узбережжя та її зв’язок з внутрішніми перетвореннями. Основні етапи війни. Поразка під Нарвою. Заснування Санкт-Петербурга і створення Балтійського флоту. Вторгнення військ Карла ХІІ в Росію. Полтавська битва та її міжнародне значення.

Вступ Туреччини у війну. Прутський похід. Політика Росії та народи Балканського півострова, Валахії, Молдавії. Перенесення центру військових дій на Балтійське море. Гангутська та Гренгамська битви.

Аландський конгрес. Російський флот і армія у Північній війні. Ніштадський мир. Проголошення Росії імперією. Наслідки Північної війни.

Тема 4. Петровські перетворення в галузі культури та побуту.

Формування і розвиток світської культури, перетворення її на основний напрямок російської культури.

Зв’язок із західноєвропейською культурою. Суспільно-політична думка. І.Посошков, Ф.Прокопович, А.Кантемір, В.Татіщев. Історична думка в першій чверті ХVІІІ ст.

Виникнення світської школи та її значення для подальшого розвитку російської культури. Військові навчальні заклади. Створення підручників і видання світської та наукової літератури. Впровадження цивільного шрифту та арабських цифр. Перша російська друкована газета. Реформа календаря. Заснування Академії наук. Наукові експедиції. Розвиток техніки.

Будівництво, архітектура, живопис, гравюра. Зміни і перетворення в побуті.

Змістовий модуль 2. Росія в другій чверті та в середині XVIII ст.