Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія слов. народів. навч-метод. посібник 2 к....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
893.44 Кб
Скачать

Тема 5. Росія в епоху палацових переворотів (1725-1741 рр.)

Доля перетворень Петра І. Боротьба дворянських угрупувань за владу при спадкоємцях Петра І. Катерина І та Петро ІІ. Верховна Таємна Рада. Змова Верховників. Правління Анни Іоанівни, „Біронівщина”, справа А.Волинського.

Тема 6. Росія в середині XVIII ст. Єлизавета Петрівна та Петро III

Палацовий переворот 1741 року та його особливості. Початок царювання Єлизавети Петрівни. Основні напрямки її зовнішньої та внутрішньої політики. Розширення прав та привілеїв дворянства.

Розвиток кріпосного права.

Міжнародне становище Росії. Відносини з Річчю Посполитою. Війна з Туреччиною. Участь Росії в Семилітній війні.

Правління Петра III. Палацовий переворот 1762 року і воцаріння Катерини II. Підсумки епохи палацових переворотів.

Змістовий модуль 3. Росія в другій половині XVIII ст. „Освічений абсолютизм” Катерини II. Правління Павла I

Тема 7. Соціально-економічний розвиток Росії в другій половині XVIII ст.

Територія і населення. Землеробське і промислове освоєння нових районів. Стан сільського господарства. Тенденції розвитку кріпосного господарства. Зростання кріпосницької експлуатації та її форми. Розширення дворянських привілеїв. Кріпосницьке законодавство і свавілля поміщиків.

Розклад феодально-кріпосницьких відносин і формування капіталістичного укладу. Зростання товарного господарства. Розвиток промисловості. Мануфактури. Кадри мануфактурних робітників. Початок розшарування селянства. Внутрішня і зовнішня торгівля. Економічне і станове становище купецтва. Розвиток міст.

Тема 8. Внутрішньополітичний розвиток Росії в 60-90- ті роки XVIII ст.

Характер політики „освіченого абсолютизму” в Росії та його соціальна суть. Кріпосницьке законодавство Катерини ІІ. Секуляризація церковного землеволодіння, її мета і наслідки. Уложена комісія, мета її скликання, вимоги дворянства, купецтва, козацтва і державних селян.

Посилення реакційного курсу. Ліквідація Запорізької Січі. Поширення кріпацтва на Лівобережній і Слобідській Україні. Зміцнення бюрократичного державного апарату. Оформлення станового ладу. Станові дворянські організації і посилення влади дворянства на місцях. Жалувана грамота дворянству. Політика уряду стосовно купецтва, міст, торгівлі і промисловості. Жалувана грамота містам. Фінансова політика. Державний бюджет Росії в кінці ХVІІІ ст.

Тема 9. Народні рухи XVIII ст.

Боротьба селянських мас і робітних людей проти посилення кріпосницького гноблення. Передумови і рушійні сили селянської війни під проводом О. Пугачова, її хід. Маніфести і укази О.Пугачова. Причини поразки війни. Її історичне значення і вплив на формування антикріпосницької суспільної думки.

Тема 10. Зовнішня політика Росії в 60-90-ті роки XVIII ст.

Основні напрямки зовнішньої політики у другій половині ХVІІІ ст. Російсько-турецька війна 1768-1774 рр. Кючук-Кайнарджійський мир. Утвердження Росії в Північному Причорномор’ї. Будівництво міст, портів і військово-морського флоту. Зростання міжнародного значення Росії.

Боротьба українського і білоруського народів проти гноблення польських феодалів. „Коліївщина”. Перший поділ Польщі.

Приєднання Криму і Прикубання. Російсько-турецька війна 1787-1791 рр. Ясський мир. Значення російсько-турецьких воєн ХVІІІ ст. для економічного розвитку Росії і становища пригноблених Османською імперією народів Балкан. Війна зі Швецією. Розвиток російського військового мистецтва. О.Суворов, Ф.Ушаков.

Консолідація сил європейської реакції для боротьби з Великою французькою буржуазною революцією. Розправа уряду Катерини ІІ із суспільним рухом в країні, посилення політичного гноблення.

Внутрішнє становище Речі Посполитої. Другий поділ Речі Посполитої. Повстання під проводом Т.Костюшко. Третій поділ Речі Посполитої. Реакційний характер поділів Польщі. Приєднання Правобережної України і Білорусії, Литви і Курляндії до Росії. Політика царизму на приєднаних землях.