Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст лекційного курсу.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
774.14 Кб
Скачать

Види психологічної підготовки

Теоретична підготовка - це вивчення особовим складом спеціальних технічних курсів, соціально-економічних основ психології і педагогіки, а саме: психологічні вимоги до особового складу, психологічні фактори впливають на бойову діяльність, психологічні особливості виконання бойового завдання, можливості змін психіки, уміння спілкуватися, проводити навчальні заняття і т.д.

Практична підготовка – здійснюється в лабораторіях, з використанням ТЗН, на спеціальних смугах, майданчиках, полігонах, об’єктах, фрагментах, що дає відпрацювання умінь і навичок.

В залежності від спрямованості застосованих засобів, методів і форм спеціальної підготовки поділяється на загальну та безпосередню, як визначив представник російської школи Самонов О.П.. М.А. Кришталь виділяє такий вид психологічної підготовки як в залежності від займаної посади, згідно Бойового Статуту Державної пожежної охорони.

Загальна психологічна підготовка пожежників проводиться в системі бойової підготовки, несення служби, під час пожежно-технічних, стройових занять і навчань на місцевості. Передбачає формування спрямованості особистості пожежного на професію і формування характеру; швидкість, критичність мислення, розвиток професійних відчуттів, сприймання, уяви, мислення, пам’яті, уваги, мовленнєвої культури; емоційно – вольових якостей, навчання прийомам саморегуляції психічних станів. Загальна психологічна підготовка нерозривно зв’язана з морально-вольовою, пожежно-тактичною, ПСП.

Безпосередня психологічна підготовка. – це підготовка до конкретної діяльності, тренувальні заняття, змагання, виконання бойової задачі на пожежі.

Безпосередня підготовка включає в себе:

  1. Уточнення інформації про об’єкт, на якому виникла пожежа.

  2. Уміння пожежних настроїтися на виконання майбутніх дій, в думках “програючи” роботу.

  3. Відволікання пожежних від нав’язливих думок(“боюсь вогню”, “раптом вибух”, “загину”).

  4. Регулювання емоційного стану.

Спеціальна психологічна підготовка - носить практичний характер і здійснюється на навчально-тренувальних психологічних комплексах, про які вже йшла мова. Передбачає набуття і відпрацювання умінь та навичок, вміння настроїтися на виконання відтворювати за допомогою уяви, пам’ятати образи, мислено “програвати роботу” рухові дії; дії з пожежним обладнанням; концентрувати увагу на завданні, уміння відключатися від сторонніх подразників, думок “боюся”, “загину” і т. д. Індивідуальний підхід, що передбачає врахування психічних особливостей кожного пожежного (особливості темпераменту, характеру, пам’яті, сприйняття, настрою).

Психологічна підготовка в залежності від займаної посади, згідно Бойового Статуту ДПО:

  • Психологічна підготовка КГП.

  • Психологічна підготовка газодимозахисника.

  • Психологічна підготовка диспетчера.

  • Психологічна підготовка інспектора ДПН.

Психологічна підготовка пожежних повинна домагати кожному спеціалісту уміло, швидко, безпомилково виконувати бойові задачі, професійно діяти в умовах бойових та інших; вона сприяє професійній майстерності пожежників.