Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspect.doc
Скачиваний:
146
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

4.3. Технологічна документація

Технологічна документація - сукупність документів, які визначають технологічний процес виготовлення виробів (регламентує та описує проведення технологічного процесу виготовлення кулінарної продукції, булочних і борошняних кондитерських виробів), споживання яких безпечне для життя й здоров'я людини.

До нормативних документів, що містять рецептури й технологічні інструкції , належать

  1. Збірник рецептур національних страв і кулінарних виробів для підприємств ресторанного господарства, затвердженим наказом МЗЕЗторгу від 06.07.99 р. №484;

  2. Сборник рецептур страв и кулинарных изделий для предприятий общественного питания, затвердженим наказом Міністерства торгівлі СРСР від 12.12.80 р. №310;

  3. Сборник рецептур мучных кондитерских и булочных изделий для предприятий общественного питания, який був надрукований у листі Міністерства торгівлі СРСР від 30.12.83 р. №0176-75;

  4. Сборник "Рецептуры на торты, пирожные, кексы и рулеты" (М.: Пищевая промышленность, 1978, ч. I, II, III) та актами контрольного виготовлення фірмових страв та виробів, іншими нормативними документами, затвердженими в установленому порядку.

  5. Порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські вироби на підприємствах ресторанного господарства Зареєстрований у Мін'юсті України 12.10.2000 р. за №705/4926;

  6. галузеві стандарти (ГСТУ), технічні умови і технологічні інструкції (ТУ, ТІ), стандарти підприємств (СОУ), техніко-технологічні карти (ТТК)

Під час розробки рецептур, суб’єктам господарської діяльності дозволяється змінювати не основні складові страв і кулінарних виробів, або додавати їх у незначній кількості, забезпечуючи основні смакові властивості виробу. Обов’язково дотримуватися санітарних правил та технологічного режиму виготовлення продукції, забезпечувати якісні властивості виробів. При внесенні будь-яких змін перевіряти відповідність технологічної та калькуляційної карт. Зміни та доповнення до рецептур в обов'язковому порядку вносяться до калькуляційних та технологічних карток без погодження з територіальною санітарно-епідеміологічною службою.

При виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо), визначених нормативною документацією (збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів, затвердженими в установленому порядку), державними стандартами, технічними умовами, а також санітарними правилами.

Галузеві стандарти на кулінарну продукцію розробляються технологами відповідних галузей харчової промисловості: мясної, птахопереробної, рибної та консервної.

ТУ і ТІ зазвичай розробляються на продукцію ресторанного господарства, що виготовляє великими партіями централізовано та призначені для використання на підприємстві-виробнику, а також для постачання інших підприємств ресторанного господарства і роздрібної торгової мережі.

СОУ – стандарти організацій України розробляють на кулінарні вироби, що готуються із застосуванням нетрадиційних способів холодної і теплової обробки продуктів, а також на нові торгово-технологічні процеси.

Належна якість готової продукції складається з багатьох чинників, одне з них — дотримання технологічних вимог до обробки продуктів і приготування страв на всіх стадіях виробничого процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]