Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій_ЕМС.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Відстійник вертикальний

1 – забруднена вода; 2 - вода після очищення; 3 – осад;

Забруднена вода подається через центральну трубу 1 у відстійну частину, вдаряється у екран, змінюючи свій напрямок спочатку на горизонтальний, а потім на вертикальний, при якому домішки осідають на дно відстійника і видаляються через патрубок 3.Очищена вода через водовідлив 2 відводиться з відстійника.

Перевагою вертикальних відстійників є простота видалення осаду, а недоліком – велика глибина, що затрудняє їх будівництво особливо в щільних ґрунтах.

В конструкції радіального відстійника застосовані одночасно принципи горизонтального і вертикального відстійників. В його центральній частині відбувається зміна напрямку потоку рідини, як у вертикальному відстійнику, а від центру до периферії він працює в режимі горизонтального відстійника. Це дозволяє отримати досить компактні споруди великої продуктивності. Ефективність освітлення води в радіальних відстійниках досягає 60%. Глибина цих відстійників коливається від 1,5 м до 5 м, а діаметр – від 15 до 60 м.

Відстійник радіальний

1 – забруднена вода; 2 – очищена вода; 3 – осад; 4 – скребковий механізм.

Радіальний відстійник являє собою круглий басейн з залізобетону діаметром 50м.Забруднена вода подається через розподільчу трубу1 і рухається від центру до периферії з швидкістю, що постійно зменшується, при цьому швидкість осідання завислих частинок лишається постійною. Очищена вода через водовідлив 2 відводиться з відстійника. Осад, що випав за допомогою скребкового механізму 4 збирається в нижню частину відстійника і видаляється через патрубок 3.

Нафтопродукти, масла, смоли та інші речовини, які мають меншу густину, ніж вода, видаляються з стічних вод за допомогою жировловлювачів, нафтовловлювачів і смоловідстійників. Ефективність видалення домішок, що плавають на поверхні стічних вод, складає 95-96%. Домішки з поверхні води видаляють спеціальними пристроями і потім відправляють на утилізацію.

Для видалення з води волокноподібних домішок (частинок вовни, бавовни, ниток, азбесту та ін.) використовують спеціальний дисковий вловлювач волокон. Він представляє собою перфорований диск, що обертається і по ньому тонким шаром стікає рідина, яку очищують.

Частинки, які не вдається видалити із рідини у відстійниках, можуть бути видалені за допомогою фільтрування. Процес фільтрування полягає в проходженні рідини через пористу перетинку, на якій осаджуються дрібнодисперсні частинки. В якості фільтруючого шару використовують зернисті матеріали ( пісок, керамзит, гранітна крихта), тканинні і інші матеріали (азбест, скловолокно, синтетичні волокна), металева сітка, пориста кераміка, перфоровані пластини. Для прискорення процесу, фільтрування може здійснюватись під тиском або за допомогою вакууму. Для видалення нафтопродуктів використовують спеціальні фільтри з поліуретану. Ефективність видалення завислих і емульгованих домішок методом фільтрування досягає 99%.

Для видалення завислих речовин можуть застосовуватись напірні гідроциклони. Для видалення домішок, що плавають, використовують відкриті гідроциклони. Гідроциклон – це металевий апарат, що складається з циліндричної та конічної частин. Діаметр циліндричної частини – від 100 до 700 мм, висота приблизно дорівнює діаметру. Кут конусу складає 10-20°. Забруднена вода по патрубку 2 подається в циліндричну частину гідроциклону зі швидкістю 20м/с і рухається по спіралі вниз. В конічній частині циклона вона повертається до вертикальної вісі апарата і піднімається під дією вакууму, що утворюється в циклоні, рухається вгору до вихідного патрубка 5. Частина води з мулом видаляється із гідро циклона.

Гідроциклони, порівняно з іншими пристроями для механічного очищення води, відрізняються високою продуктивністю, компактністю, економічні у виготовленні і експлуатації. Ефективність очищення води від завислих і плаваючих домішок складає приблизно 70%.