Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_ФА_Кирилюк_08.12.2014.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
566.27 Кб
Скачать

Розділ 1 економіко-організаційна характеристика луцької автошколи товариства сприяння обороні україни

Луцька автомобільна школа є професійно-технічним навчальним закладом Товариства сприяння обороні України першого атестаційного рівня, заснований Волинською обласною організацією ТСОУ і входить до системи освіти, що забезпечує реалізацію потреб громадян України. Головним завданням Луцької АШ СТОУ є забезпечення права на здобуття громадянами професії, а також допрофесійну підготовку, підвищення їх кваліфікації.

Навчальний заклад у своїй діяльності керується Конституцією України, ЗУ «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту» Указами Президента, Постановами Кабміну та іншими нормативними актами.

Луцька АШ ТСОУ знаходиться за адресою : Волинська область, м. Луцьк, проспект Перемоги, 1.

Навчальний заклад діє на підставі статуту з навчальними кабінетами по підготовці відіїв автотранспортних засобів, може мати відділення, навчально-виробничі, навчально-комерційні, спортивно-оздоровчі та інші підрозділи, а також майстерні, прокатні пункти, тири, водні станції.

Засновник затверджує статут навчального закладу, здійснює контроль за його дотриманням.

Навчальний заклад несе відповідальність перед державою, ТСО України за виконання функції і завдань, що покладені на нього.

Зміст навчально-виробничого процесу та термін навчання визначаються навчальними планами і програмами, які розробив навчальний заклад спільно з підприємствами-засновниками на основі типових навчальних планів і програм, а також вимог державних стандартів професійно-технічної освіти.

Організація навчально-виробничого процесу в навчальному закладі здійснюється відповідно до діючого Положення про організацію навчально-виробничого процесу у професійно-технічних навчальних закладах.

Прийом та навчання слухачів здійснюється відповідно до державного замовлення та угод з юридичними та фізичними особами в межах ліцензованого обсягу, згідно з правилами прийому.

Навчальний рік в Луцькій АШ розпочинається і завершується в термін встановлений навчальними планами або наказом директора навчального закладу.

Випускникам після державної кваліфікаційної атестації присвоюється освітньо-кваліфікаційний «кваліфікований робітник» з набутої професії відповідного розряду і видається свідоцтво державного зразка.

Навчально-методичну організацію навчального процесу здійснює педагогічна або навчально-методична ради, предметні, методичні комісії та інші об’єднання медпрацівників.

Основні організаційні ознаки автошколи модна побачити в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Луцька автомобільна школа Товариства сприяння обороні України

Ідентифікаційний код

02724392

Ознака особи: юридична особа

Організаційно-правова форма господарювання (КОПФГ)

440

Організація об̓ єднання громадян

Місце знаходження (КОАТУУ)

0710100000

43005, Волинська обл., м. Луцьк, просп. Перемоги, 1

Форма власності (КФВ)

20

колективна власність

Форма фінансування

2

госпрозрахунок

Управління Луцькою автошколою здійснюється Волинською обласною організацією Товариства сприяння обороні України.

Діяльністю навчального закладу керує директор, на посаду якого призначається особа, яка є громадянином України, має відповідну вищу освіту, стаж педагогічної роботи не менше як три роки. Призначення на посаду здійснюється головою обласної організації відповідно до законодавства за погодженням ЦК ТСОУ.

Для виконання основних повноважень Луцька АШ має:

  • загальна площа приміщень 529 м. кв.;

  • навчальний автодром площею 6 га на відстані 10 км.;

  • майданчик навчання водінню легкових автомобілів площею 0,5 га.

Джерелами надходження коштів є:

  • кошти одержані за надання освітніх послуг;

  • надходження від бюджету;

  • кошти одержані за послуги або інші роботи ;

  • членські внески;

  • доходи від надання в оренду приміщень, автомобільної техніки та ін..

Підприємство самостійно здійснює оперативний і бухгалтерський облік, веде статистичну, фінансову і податкову звітність.

Луцька автомобільна школа СТОУ проводить навчання на наступні категорії автотранспортних засобів:

  • А, А1 – мотоцикл і скутер;

  • В, В1 – легкові автомобілі;

  • С, С1 грузові та вантажні автомобілі ;

  • СЕ.- грузові та вантажні автомобілі вагою більше 10 тон.

Бухгалтерія школи складається з головного бухгалтера, бухгалтера по оренді та бухгалтера по нарахуванню заробітної плати.

Працівники бухгалтерської служби здійснюють контроль за діяльністю матеріально-відповідальних осіб, перевіряють їх звітність, беруть участь в інвентаризації цінностей. На обліковий підрозділ покладається обов’язок не лише здійснювати контроль за правильністю оформлення первинних документів, а й за відповідність їх змісту чинному законодавству. Облікові працівники відповідають за збереженість бухгалтерської документації на всіх етапах документообігу, за своєчасність представлення бухгалтерської звітності відповідним користувачам.

Вказівки та розпорядження головного бухгалтера в межах його компетенції є обов’язковими для виконання всіма працівниками й структурними підрозділами підприємства. Неухильне виконання всіх вимог головного бухгалтера щодо дотримання правил ведення бухгалтерського обліку забезпечує керівник підприємства.

Організаційну структуру підприємства можна побачити на рис.1.1.

Рис.1.1. Організаційна структура Луцької АШ ТСОУ

Отже, ознайомившись з організаційною структурою підприємства можна сказати, що структура управління школи складається з директора заступників по навчальній, господарській, і технічній частинах, бухгалтерії та відділу кадрів. Бухгалтерія складається з 3 людей: головного бухгалтера, бухгалтера по розрахунках з постачальними та бухгалтера по розрахунках доходу і витрат. Навчальна частина складається з викладачів і інструкторів з практичної підготовки.

Отож, давайте проаналізуємо технологічний процес в Луцькій автошколі ТСОУ. Все починається з набору групи учнів, які бажають навчатися на одну із запропонованих категорій водіння. Група збирається кожні 2 тижня. Детально розглянемо навчання на категорію «В», оскільки вона є найбільш популярною.

Технологічна структура автошколи має наступний вигляд (рис. 1.2).

Термін навчання складає 2 місяці. Теоретичні заняття проходять в класах, спеціально обладнаних для цього. Заняття відбуваються 3 рази на тиждень відповідно до навчальної програми, ввечері з 18:00 до 20:00. Після певної кількості проведених занять в учнів розпочинаються практичні заняття. Спочатку вони відбуваються на автодромі автошколи, де є спеціально створені і обладнані місця для початківців. Потім підготовлений початківець розпочинає водіння по місту, по визначених маршрутах. Учень проходить 20 годин практичного водіння і складає внутрішній екзамен.

Рис. 1.2 Технологічна структура Луцької АШ ТСОУ

Основні показники господарської діяльності ЛуАШ можна побачити в табл. 1.2.

Таблиця 1.2

Основні показники господарської діяльності Луцької АШ ТСОУ

Показник

Роки

Абсолютне відхилення, +/-

Відносне відхилення, %

2012

2013

1.Резервний капітал, тис. грн.

100

170

70

70

2. Виручка від послуг, тис. грн.

1864

2362

498

26,72

3. Собівартість реалізованих послуг, тис. грн.

1656

1902

246

14,86

4. Валовий прибуток, тис. грн.

208

460

252

121,15

5. Чистий прибуток (збиток), тис. грн.

58

17

-41

-70,69

6. Фонд оплати праці, тис. грн.

1256

1350

94

7,5

7. Середньооблікова чисельність працюючих, чол.

50

43

7

14

8. Середньомісячна зарплата, грн.

1694

2950

1256

42,6

9. Дебіторська заборгованість, тис. грн.

221

251

30

13,6

10. Кредиторська заборгованість, тис. грн.

3

5

2

66,6

Проаналізувавши дану таблицю, можна зробити наступні висновки.

Резервний капітал автошколи в період 2012-2013 рр. збільшився на 70%, що є позитивним результатом.

Протягом даного періоду спостерігається динаміка зростання виручки від реалізації послуг, проте пропорційно виручці зростає і собівартість даних послуг.

Чистий прибуток також має динаміку до зменшення на 70,69 %, що є негативним результатом діяльності порівняно з 2012 роком.

Фонд оплати праці збільшився на 7,5%, проте при цьому середньооблікова чисельність працівників зменшилась порівняно з 2012 роком на 75 чоловік, тому дані показники є не дуже позитивні для ТСОУ, оскільки збільшують витрати звітного періоду.

Дебіторська заборгованість збільшилась за цей період приблизно на 13,5%, проте це не дуже добре для підприємства, через те що велика її частка вважається безнадійною

Кредиторська заборгованість у 2013р порівняно з 2012р. збільшились близько на 66,6%, що є негативним показником для автошколи, оскільки підприємство має борги.

Нами була проведена комплексна оцінка діяльності автошколи за 2012-2013 роки, від вивчення його організаційної структури до аналізу та оцінки ресурсного потенціалу, можливостей господарства, а також визначення його сильних та слабких сторін, що дасть нам можливість якомога краще оцінити рівень його розвитку та визначити резерви оптимізації в певних напрямках діяльності.