Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політекономія екзамен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
141.48 Кб
Скачать

64. Світове господарство: його суть і структура.

СГ – це сукупність національних господарств, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов’язані між собою системою міжнародних економічних відносин. Воно являє собою глобальний економічний організм, в якому склалися і зростають взаємозв’язок і взаємозалежність усіх країн і народів світу.

Світове господарство є історичною і політекономічною категорією.

Етапи

1). Створення світового ринку 15 ст. формується міжнародний поділ праці і створюється світове г-во

2). Створення світової капіталістичної сис-ми серед 19 поч 20 ст

3). Виникнення сис-ми соціалізму і співіснування 2-х сис-м 30-ті – 90-ті рр. 20 ст

4). Розпад соціал сис-ми, реставрація глобалізація капіталістичних ринкових відносин.

Основними віхами у розвитку світового господарства є:

1 виникнення міжнародних монополій, які поділили між собою світові ринки збуту, джерела сировини і сфери прикладання капіталу. Результатом став економічний розподіл світу;

2 територіальний поділ світу великими державами і утворення величезних колоніальних імперій. Сформувався колоніальний поділ праці, визначальною особливістю якого стало нав’язування залежним народам такої виробничої спеціалізації, яка відповідає потребам капіталу метрополій;

3 виникнення соціалістичної системи, що призвело до розколу єдиного світового господарства і поклало початок протистоянню двох соціально-економічних систем.

Сучасний етап розвитку світового господарства перебуває під впливом факторів, що надають йому високого динамізму. До них, у першу чергу, належать: НТР, зростаюча взаємозалежність націоню госп.,радикальна перебудова соц.-ек відносин у колишньому соціалістичному таборі.

Стуктура:

-розвинені країни-держави з ринковою економікою і високим рівнем соц.-ек

Розвитку в яких ВВП на душу населення нині скл. Не менше 12 тис.дол. за паритетом купівельної спроможності.Нині це близько 30 країн і територій. ( США, Японія, німеччина , фр,)

-Країни,що розвиваються-держави з ринковою економікою і низьким рівнем ек. розвитку.Із 182 країн членів –МВФ до цієї групи належить 121.

Проте незважаючи на їх кількість,чисельність населення та величезну територію,на них припадає трохи більше 28% світового ВВП.Дана група характеризується різкою диференціацією та неоднорідністю соц..-ек розвитку.Верхній ешелон країн,що розв,скл. Держави з порівняно сучасною структурою економіки(Нові індустріальні країни,більшість країн Перської затоки,деякі країни Латинської Америки)

Нижній рівень у цій групі країн займають найменш розвинуті,головна проблема яких полягає не стільки у бідності чи відсталості,скільки у відсутності потрібних економічних ресурсів для їх подолання..Зараз налічується47 таких країн,переважна частина яких(32)розт. В тропічній Африці,а решта в Азії,Океанії,Латинській Америці.

-Країни з перехідною економікою

До цієї групи нал.держави,які з 1980-1990 рр. здійснюють перехід від адм..-командної економіки до ринкової.Це 12 країн Центральної і СХ. Європи,15 країн колишнього СРСР,та Монголія і В*єнам.Ці країни виробл. Близько 17-18% світового ВВП.

Особливості світового господарства:

  • Співіснування різних цивілізацій, способів виробництва

  • Співіснування різних форм, типів і видів власності;

  • Багатоукладність

  • Різні можливості реалізації країнами стратегічної мети розвитку суспільства

  • Панування ринкової економіки та конкуренції

  • Обмеженість природних і виробничих ресурсів в умовах зростання потреб

  • Нерівномірність розвитку країн світу.

Функції:

1.Міра вартості – в якій гроші забезпечують вираження і вимірювання цінностей товарів, надаючи їм форми ціни.

2.Засіб обігу – в якій гроші є посередником в обміні товарів Т–Г–Т.Цю ф-цію можуть виконувати лише реальні гроші,золоті монети,злитки або їх паперові або кредитні замінники.

3.Засіб платежу – це в якій гроші обслугов погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економ відносин .час реаліз товарів відривається від часу оплати.

4.Засіб утворення скарбів або нагромадження грошей

5.Світові гроші в якій гроші обслуговують рух в міжнародному економіч обороті.

Гроші – це особливий товар, який викон.роль загально еквівалента виступає посередником в обміні товарів і виражає економ відносини між людьми з приводу вир-ва та обміну товарів.

Сутність грошей вияв. в єдності 3-х їхніх властивостей

1)Гроші виконують роль загального еквіваленту

2)Виражають певні економічні відносини між товарами з приводу обміну продуктів праці через ринок

3)Гроші набувають загальної споживчої вартості, яка полягає в здатності обмінюватися на всі інші товари

Товар - це продукт праці, це річ, яка задовольняє будь-які потреби людини та призначена для обміну, продажу на ринку