Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політекономія екзамен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
141.48 Кб
Скачать

42. Торговий капітал, його сутність та особливості.

Торговий капітал - це частина промислового капіталу, яка обслуговує процес обігу.

Поряд з промисловим капіталом з’являється торговий капіталіст, який отримує доходи у вигляді торгівельного прибутку.

Торгівельний прибуток – це частина додаткової вартості яка створена в сфері матеріального виробництва, яку промисловий капіталіст виступає торговельником( торгується) за послуги реалізації його товару.

Він виконує такі функції: не просто реалізує товар, а й перетворює товарний капітал в грошовий. Отже торгівельний капітал виконує ф-ї промислового капіталу в сфері обігу. Роль торгівельного капіталу у житті суспільства велика. Він сприяє прискоренню торгівельного обороту капіталу , скороченню часу обігу, скороченню витрат капіталу сприяє розширенню ринку, сприяє нагромадженню капіталу, але в той же час може загострювати суперечності між попитом і пропозицією, виробництвом і споживанням , тому що акт реалізації відділений від акту виробництва.

44.Земельна рента

Земельна рента – частина додаткової продукції, яка створена найманими робітниками, привласнена власниками землі. Земельна рента - плата за право користування землею. Вона буває феодальна й капіталістична.

Феодальна виражає економічні відносини між феодалом та кріпосними. Заснована на примусі .

Капіталістична – перетворення форми додаткової вартості, яка виражає відносини між землевласником і орендарем- капіталістом з приводу привласнення додаткового продукту, який створюється найманими робітниками.

Форми земельної ренти:

Диференціальна рента 1 – виражає відносини між землевласниками і орендарями з приводу привласнення додаткового доходу, який виникає на кращих по плодючості і місцеположенню ділянках, як різниця між сверхпрбутком та середнім прибутком. Умови утворення:

-природна плодючість землі та місце її розташування. Це різниця між суспільною та індивідуальною ціною в-ва с/г продукту на кращих земельних ділянках., вона поділяеться на диф ренту за родючістю земель (адже якість землі не всюди однакова) й на диф ренту за місцезнаходженням наприклад до місць реалізації сг продукції, чи до транспортних шляхів.

Також існує диф рента 2 – додатковий дохід, який утворюється в результаті різниці в ефективності і послідовності додаткових вкладів капіталу в одну і ту ж земельну ділянку. Вона пов’язана з економічною плодючістю землі. Є землі кращі, середні, гірші. Вона виникає внаслідок можливості більш продуктивного земельного користування при умові наприклад удоприення землі, підвищення її родючості і отримання на цій основі додаткової вартості.

Абсолютна земельна рента – додатковий прибуток, який дорівнює різниці між вартістю і ціною в-ва с/г продукції. Вонапередбачає плату за користування землею як такою, навіть якщо приведенні гос-ва на цій землі прибуто отримати неможливо, бо це лише тимчасове явище і як тільки ситуація зміниться абсолютна рента знов піде в силу.

Монопольна рента пов’язана з користуванням особливими землями, які мають винятковй властивості.