Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політекономія екзамен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
141.48 Кб
Скачать

44Земельна рента її сутність.Види та механізм утворення

Земе́льна ре́нта — дохід, який отримують землевласники, реалізуючи власність на землю. Причиною виникнення визнається існування монополії на землю як об'єкт господарювання. Земельна рента — нетрудовий тип приватної власності на засоби виробництва.

Розрізняють такі форми земельної ренти:

диференційна рента І-го роду — диференціація земель за їх якістю;

диференційна рента ІІ-го роду виникає при послідовних вкладеннях капіталу та праці в одну і ту ж ділянку землі;

абсолютна рента утримується власником землі з орендарів незалежно від родючості земель і їх місцезнаходження;

монопольна рента виступає у вигляді додаткового доходу, який утворюється внаслідок перевищення ціни товару над його вартістю, коли даний товар вироблений у сприятливих умовах, що дають можливість виробляти рідкісні види продукції й за рахунок цього встановлюють на них монопольно високі ціни.

З виникненям власності на землю виникає й відповідна їй форма доходу. Таким доходом стає земельна рента. Земельна рента взагалі - це нетрудовий доход, який отримує земельний власник. Підставою для отримання такого доходу е право власності на землю. Отже, земельна рента - це економічна форма реалізації власності- на землю.

Сутність цієї монополії проявляється в наступному. Якщо людство змушене одночасно обробляти всю землю, незалежно від її якості, то, очевидно, повинні бути певні умови, які забезпечують можливість покривати витрати на виробництво й отримувати середній прибуток не лише на середніх і кращих землях, а й на гірших. Інакше гірші землі невигідно буде обробляти і вони випадуть з сільськогосподарського обороту, а попит на продукцію землеробства не буде.

47. Суть та економічна роль підприємства. Форми та види підприємств

Підприємство – самостійний суб’єкт господ-ня, ств. компетентним органом дер. влади або органами місцевого самоврядування чи ін. суб’єктами для задоволення сусп.-их потреб шляхом систематичного здійснення вироб-ої, науково-дослідницької, торгівельної чи ін. господ. діял. в порядку, перед-му законодавчо.

Основні напрями діяльності підприємства:

  1. виробничий – вимагає обґрунтування асортименту продукції, послуг, робіт та їх обсягів, оптимізацію виробничих потужностей, формування кадрового потенціалу, забезпечення виробництва сировинними та енергетичними ресурсами, забезпечення належного ремонтного та транспорт. обслуговування.

  2. науково-дослідний – охоплює науково-дослід. роботу і розробки, технологічну та конструкторську підготовку виробництва, впровадження технологічних і організаційних нововведень та реалізація інвестиційної політики.

  3. торгівельний – успіх торг. діяльн. значною мірою залежить від ефективної організації і проведення маркетингових досліджень, що спрямовані на досягнення довгострокових цілей розвитку підприємства, всебічного вивчення смаків та потреб споживачів.

Взаємодія підприємства і держави

  • держава гарантує додержання прав і законних інтересів підприємства, забезпечує рівні правові та економічні умови господарювання, сприяє розвитку ринку, забезпеч. пільгові умови п/п, стимулює розвиток малих п/п.

  • П\П несе майнову відповідальність за порушення законів, договірних зобов’язань, податкової, позиково-розрахункової дисципліни, відшкодовує завдані збитки від нераціонально використаних природних ресурсів, забруднення навкол. середовища.

Основні ознаки п/п, як юридичної особи.

  • повинно мати у своїй власності окреме майно і не мати в своєму складі інших юридичних осіб.

  • мати здатність відповідати своїм майном за недотримання зобов’язань.

  • мати самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банку.

  • мати своє найменування, печатку, місце знаходження, почтову адресу.

  • право бути відповідачем, а також позивачем у суді (при порушенні зобов’язань)

Види

Індивідуальне, засноване на особистій власності, де викор. виключно особиста праця, самостійно здійснюється виробництво, весь дохід належить виробнику.

Сімейне, засноване на власності та праці членів однієї сім’ї;

Приватне, засноване на власності окремого громадянина з правом наймання робочої сили;

Колективне, засноване на власності трудового колективу підприємства, кооперативу або іншого статутного виробництва, громадської та релігійної організації;

Державне, засноване на загальнодержавній власності;

Комунальне, засноване на власності адміністративно-територіадьних одиниць;

Спільне, засноване на об’єднанні підприємств різних форм власності;

Орендне – підприємства різних форм власності, що їх держава на певних умовах і на певний час передає в користування трудовим колективам.

товариствоформа організ-ї п/п, що баз. на об’єд-ні майна різних власників.

асоціації — об’єднання, ств. з метою постійної координації господарської діял.

консорціуми — об’єднання промислового та банківського капіталу на певний час для досягнення єдиної мети;

концерни — об’єднання п/п пром, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фін. залежності від одного або гр. підприємців.