Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політекономія екзамен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
141.48 Кб
Скачать

35. Кругообіг та обіг промислового капіталу.

Кругообіг капіталу – це перший цикл його руху, що охоплює процес виробництва і обігу створення товарів і завершення поверненням капіталу в грошову форму

3 стадії кругообігу:

  1. Форма – грошова, функція: гроші товар, стадія – обігу

  2. Стадія – виробнича, споживання засобів вироб-ва і робочу силу

  3. Форма – товарна, функція – товар – гроші, стадія - обігу

Обіг – це безперервно повторюваний процес кругообігу.

Сума перенесеної вартості основних фондів, для їх послідовного заміщення утворює амортизаційний фонд.

Фізичний знос основних фондів - відбувається тоді,коли основні фонди гублять свою споживчу вартість.

Моральний знос – відбувається тоді, коли основні фонди гублять вартість в наслідок науково-технічного прогресу.

Кругообігом капіталу називається послідовність перетворення капіталу з однієї форми в іншу,його рух через три стадії. Обов’язкова умова постійного формування капіталу – це єдність кругообігу всіх форм вартості.

36. Витрати виробництва: їх суть та види

Витрати – це те, у що обходиться підприємству виготовлення товару, вони складаються з матеріальних витрат та витрат на оплату робочої сили, найманих робітників і виражається формулою: ВВ = С + V

Отже, витрати виробництва відрізняються від суспільно необхідних витрат на величину додаткового продукту

Класифікація витрат:

- зовнішні (витрати на оплату робітників, на томливо, на сировину, на все те, що п/п потрібно купувати)

- внутрішні

Бувають:

- постійні (ті, які не залежать від обсягу виробництва і продукції. Відносяться рентні платежі, частина відрахування на амортизацію споруд)

- змінні (безпосередньо залежать від кількості виробленої продукції. Складаються з витрат на сировину, транспорт, працівників.)

37. Прибуток як економічна категорія. Норми прибутку і фактори, що на нього впливають.

Прибуток – це важлива категорія ринкової економіки. Це загальна виручка мінус сукупні витрати. Це плата за послуги підприємницької діяльності. Це плата за новаторський товар.

Прибуток — узагальнений показник, що характеризує ефективність діяльності підприємства. За своєю економічною природою прибуток виступає як частина вар-тості додаткового продукту, створеного працею ділянок виробництва. У показнику прибутку відбивається обсяг реалізації продукції, ефективність використання під-приємством наявних матеріальних, трудових і фінансових ресурсів тощо.

Економічні витрати – плата поставщику або доходи постачальника ресурсів, а також внутрішні витрати на те, щоб ресурси були призначені саме для цього виробництва.

Чистий економічний прибуток – загальна виручка мінус внутрішні витрати і зовнішні витрати. Внутр. витрати – володар підприємства отримує прибуток в привласнює його. Зовн витрати – витрати на оплату робітників, томливо, сировину. Це все те, що потрібно купити. Є бухгалтерський прибуток – загальна виручка мінус зовн. витрати. Витрати є постійні і змінні. Постійні не залежать від обсягу в-ва і обсягу продукції. Змінні безпосередньо залежать від обсягу і кількості випущеної продукції. Складаються із витрат на сировину, транспорт, з/п робітникам.

Норма прибутку характерезує ступіть прибутковості капіталу.

Існують кілька факторів що впливають на норми прибутку: 1)обсяг в-ва і ціна реалізації продукції 2) зниження витрат в-ва (основний) .3) ек політика держави. 4) зниження ціни на ек ресерси 5) досягнення науки і техніки, так як вони впроваджують досконалі засоби в-ва і кваліфіковані робочі сили. Прибуток виконує такі функції: 1) облікова, так як прибуток виступає критерієм ефективності діяльності фірми 2) стимулююча так як прибуток виступає рушієм ек розвитку, інновацій, інвестицій. 3) розподільча, бо прибуток – основне фінансове джерело розвитку фірми та суспільства. Норма прибутку виражається в %, тому її формула має вигляд:

П' = (Р *Q – В) / В *100

Якщо норма прибутку дорівнює 20%, то це означає, що ціна товару перевищує собівартість на 20%.

Норма прибутку характеризує ефективність господарювання: чим вона вища, тим вищою є ефективність виробництва. Інколи норму прибутку звуть рівнем рентабельності