Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.1-3.8 Характерні реакціі іонів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
949.76 Кб
Скачать

5.6.Лабораторна робота № 6.

Реакції катіонів Cu2+, Cd2+, Co2+, Ni2+

Для катіонів Cu2+, Cd2+, Co2+, Ni2+, властиві реакції окислення-відновлення, забарвлення їх іонів і сполук, здатність утворювати координаційні сполуки. Гідроксиди катіонів VI групи проявляють слабо виражені амфотерні властивості, але переважають основні, утворюють розчинені координаційні сполуки з амоніаком і за цими властивостями відрізняються від катіонів IV і V аналітичних груп. Груповим реактивом на катіони четвертої аналітичної групи є надлишок амоній гідроксиду, який утворює з ними осади гідроксидів, які розчиняються у його надлишку. Характерними реакціями катіонів шостої аналітичної групи є здатність утворювати малорозчинні сполуки гідроксидів, карбонатів, гексаціанофератів(П), фосфатів, сульфідів, оксалатів, хроматів(за винятком нікол(П) катіону), тіоціонатів(за винятком кадмій(П) катіону).

5.6.1 Реакції катіону купруму Cu2+

5.6.1.1. З Їдкими лугами NaOH або KOH Cu2+ утворює аморфний голубий осад гідроксиду купруму, що чорніє при нагріванні внаслідок перетворення в оксид купруму:

Гідроксид купруму має слабко виражені амфотерні властивості: частково розчинюється в надлишку лугу з утворенням куприту:

.

У кислотах Cu(OH)2 добре розчинний, розчиняється також в тартратній, цитратній та інших органічних оксикислотах з утворенням координаційних сполук синього кольору.

Виконання. До 4-5 крапель розчину солі купруму додати 3-4 краплі розчину NaOH. Голубий осад Cu(OH)2 розділити на дві частини. До однієї з них додати надлишок (4-5 крапель) лугу і підігріти. Спостерігати часткове розчинення Cu(OH)2 і утворення синього розчину куприту натрію. До іншої частини осаду додати 2-3 краплі HNO3.

5.6.1.2. З гідроксидом амонію NH4OH, доданому у невеликій кількості, іони Cu2+ утворюють основну сіль зеленуватого кольору:

.

Осад розчиняється в надлишку аміаку з утворенням аміачного комплексу купруму інтенсивно синього кольору:

.

Сумарне рівняння має вигляд:

CuSO4 + 4NH4OH [Cu(NH3)4]SO4 + 4H2O.

При підкисленні цього розчину іони H+ зв'язують молекули NH3 у більш стійкий іон , при цьому комплекс [Cu(NH3)4]2+ руйнується і розчин здобуває блакитний колір (іони Cu2+):

.

Виконання. До 4-5 крапель розчину солі купруму додати 1-2 краплі розчину NH4OH до появи зеленуватого осаду (CuOH)2SO4. Додати надлишок аміаку (5-6 крапель 2 н розчини NH4OH або 1-2 краплі концентрованого розчину аміаку), до повного розчинення осаду і появи інтенсивно синього кольору. Після цього підкислити синій розчин нітратною кислотою.

5.6.1.3. З натрій Na2CO3 або амоній (NH4)2CO3 карбонатом із розчинних солей купрум осаджується у вигляді основної(гідроксидо-) солі зеленувато блакитного кольору:

2CuSO4 + 2Na2CO3 + H2 O Cu2CO3(OH)2 + 2Na2SO4 + CO2 .

Осад розчиняється в кислотах, амоній карбонаті і амоній гідроксиді. Тому осадження купрум катіону неповне.

Виконання. До 2-3 крапель солі купруму додати 2-3 краплі натрій або амоній карбонату. Перевірити розчинність осаду в HNO3, (NH4)2CO3, NH4OH.

5.6.1.4. Гексацианоферрат (П) калію K4[Fe(CN)6] утворює з іонами Cu2+ червоно-бурий осад Cu2[Fe(CN)6]:

.

При невеликій концентрації іонів купруму осад не випадає, але розчин забарвлюється в червоно-бурий колір Cu2[Fe(CN)6]. Осад не розчиняється в розведених кислотах, але розчиняється в надлишку NH4OH.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]