Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.1-3.8 Характерні реакціі іонів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
949.76 Кб
Скачать

5.8. Лабораторна робота № 8 Аналіз невідомої речовини, розчиненої і у воді

Аналіз невідомої речовини дає можливість виявити, які катіони й аніони входять до її складу, і встановити хімічну формулу речовини.

Одержати у викладача дозвіл на виконання контрольної роботи і аналізуємий пробу, яка може складатися з однієї речовини, чи суміші речовин. Суха речовина може містити такі катіони і аніони: NH4+, K+, Ca2+, NO3-, SO42-, PO43-, Cl-, Ba2+

Взяту для аналізу суху сполуку слід уважно розглянути й визначити деякі її властивості, звертаючи увагу на колір та кристалічну структуру. Забарвлення й характер кристалів можуть бути додатковим фактором при визначенні даної сполуки. Якщо кристалики рожеві, можна передбачити сполуку мангану. Зелений колір мають сполуки нікелю та хрому. Синьо-блакитний колір - сполуки купруму, червоний колір - сполуки кобальту, жовто-коричневий та жовто-зелений - сполуки феруму.

Досліджуваний зразок розділяють на дві частини: першу використовують для виявлення катіонів і аніонів, а другу - для проведення повторних досліджень.

Суху речовину розчиняють у дистильованій воді і перевіряють кислотність розчину індикатором. Посиніння лакмусового папірця, наприклад, свідчить, що дана сполука є:

а) розчин у воді гідрооксиду або окису металу;

б) розчин солі сильної основи і слабкої кислоти.

Якщо індикатор покаже кисле середовище, то можуть бути присутніми солі сильної кислоти і слабкої основи, кислої солі та ін.

Після визначення середовища приступають до виявлення катіонів і аніонів. З окремих проб за допомогою характерних реакцій визначають присутність окремих катіонів і аніонів дробним методом у окремих порціях розчину.

У ході аналізу слід робити короткий запис, наприклад:

середовище розчину – нейтральне (перевірене по синьому і рожевому лакмусу),

– немає (з NaOH рожевий лакмусовий папір над тиглем колір не змінив),

К+ - є ( спостерігаю характерні кристали з ),

Pb2+ - є (K2Cr2O7 утворює жовтий дрібнокристалічний осад PbCrO4).

Ag+ - немає(осад AgCl не утворюється).

Ba2+ – є (жовтий осад з K2Cr2O7).

Mg2+ – немає (з характерних кристалів немає).

Висновок: у аналізуємому розчині виявлені іони K+, Pb2+, Ba2+.

Результат дослідження перевірити у викладача. Якщо аналіз виконаний на позитивну оцінку, то скласти звіт, доповнивши запис описом зовнішнього вигляду аналізуємого розчину і рівняннями тих реакцій, за допомогою яких виявлені іони (у даному прикладі іони Pb2+ з K2Cr2O7, Ba2+ з K2Cr2O7 і іони К+ з , навести зовнішній ефект цих реакцій, замалювати кристали, що спостерігалися. Відзначити можливі причини допущених помилок при виконанні аналізу.

Представити звіт на підпис викладачу.

6.Перелік посилань

1.Сегеда А.С. Аналітична хімія. Якісний і кількісний аналіз. -. Київ.: ЦУЛ, Фітосоціоцентр. – 2003.

2.Сегеда А.С. Лабораторний практикум з аналітичної хімії. – Київ: ЦУЛ, Фітосоціоцентр, 2004.

3.Основы аналитической химии. В 2 кн. Кн. 1. Общие вопросы. Методы разделения. Под ред. Ю.А. Золотова. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Высш. шк., 2002. – 351 с.

4.Основы аналитической химии: Практическое руководство / Под ред. Ю.А.Золотова - М.: Высш.шк.-2001.

5.Базель Я.Р., Воронич О.Г., Кормош Ж.О. Практичний курс аналітичної хімії: Навч. посіб. –Луцьк. 2004- Ч.1.-260 с.

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт «Характерні реакції катіонів і аніонів» з дисципліни "Аналітична хімія та інструментальні методи аналізу" по темі "Методи виявлення і ідентифікації(якісний аналіз)" для студентів напрямів: 6.040106 “Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»,6.051401 „Біотехнологія» ,6.051302 “Хімічна технологія та інженерія ” денної та заочної форм навчання

Укладач: Полянчиков Олег Іванович

Підписано до друку _____________________2010 р.

Формат_____________Обсяг________др. арк.

Тираж____________екз. Заказ_____________

322618, м.Дніпродзержинськ

вул. Дніпробудівська,2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]