Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. MS Excel. Тема 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
73.22 Кб
Скачать

5

Тема 5: Створення і оформлення книги електронних таблиць

  1. Операції з книгами електронних таблиць.

  2. Операції з робочими листами.

  3. Формати комірок.

  4. Створення призначених для користувача числових форматів.

  5. З'єднання формул.

5.1. Операції з книгами електронних таблиць.

Для початку роботи з новою книгою слід вибрати команду Файл > Створити > вибрати шаблон.

Щоб відкрити існуючу книгу електронної таблиці слід вибрати команду Файл > Відкрити та вказати місце розташування книги і ім'я книги.

Щоб зберегти відредаговану _книгу слід вибрати команду Файл>Сохранить.

Команда Файл> Зберегти робочу область - створює файл робочого простору.

При збереженні файлу Ехсеl автоматично привласнює йому розширення:

  • xls - для робочої книги, що зберігається;

  • xlw - для робочого простору, що зберігається;

  • xlt - для розширення шаблону.

Якщо щодня доводиться працювати з однаковими установками робочого листа, то можна зберегти інформацію про те, які робочі книги відкриті і в якому порядку організовані вікна на екрані. Наступного разу потрібно буде відкрити тільки файл, робочого простору, тоді відкриється всі робочі книги, які будуть організовані так, як і у момент збереження файлу. Файл робочого простору включає всі імена і шляхи кожної робочої книги в робочому просторі.

Файл робочого простору відкривається точно також, як і всі файли в Ехсе1. Після того, як відкритий цей файл, можна зберегти або закрити будь-яку робочу книгу, як завжди. Якщо файли робочого простору змінена робоча книга, то можна зберегти цей файл, використовуючи команду Файл>Сохранить. Команда Файл>Сохранить все зберігає інформацію тільки про те, які робочі книги відкриті і в якому порядку організовані вікна на екрані.

5.2. Операції з робочими листами

Кожна нова робоча книга складається з декількох робочих листів, ярлики яких розташовані в нижній частині робочого вікна листа. Робочу книгу можна вставляти нові листи (до 255), видаляти зайві, переміщати листи, а також перейменовувати.

При вставці робочого листа програма Ехсеl розміщує його перед поточним листом. Для вставки листа потрібно виділити лист, перед яким можна вставити новий, виконати команду Вставка> Лист. Програма вставить новий лист і привласнить йому наступне ім'я. Для вставки декількох листів потрібно виділити необхідну кількість листів, утримуючи натиснутою клавішу [Shift], і виконати команду Вставка >Лист> у контекстному меню> Добавить> вибрати шаблон.

Для вставки листа діаграми необхідно виконати наступне:

  • виділити рядки або стовпці з даними, по яких потрібно побудувати діаграму;

  • виконати команду Вставка > Діаграма > відповісти на запити майстра діаграм;

Зміна кількості листів встановленого за умовчанням: Сервис>Параметры>вкладка Общие>в поле Листів в новій книзі ввести потрібне число листів.

Видалення листів здійснюється в такій послідовності: виділити листи, які підлягають видаленню і виконати команду Правка> Видалити лист (у контекстному меню Видалити).

Переміщення листа. Окрім вставки і видалення листів в Ехсеl можна змінювати їх розміщення в книзі. Для переміщення листа потрібно натиснути ліву кнопку миші на його ярлику, і утримуючи її, перемістити лист на нове місце, потім відпустити кнопку миші (Правка> Перемістити/Скопіювати лист або в контекстному меню> Перемістити/Скопіювати).

Для перейменування листа потрібно двічі клацнути мишею на його ярлику, ввести нове ім'я і натиснути ОК (у контекстному меню - Перейменувати).

Програма Ехсеl дозволяє знаходити і замінювати певні дані на робочому листі|. Пошук і заміна даних можна проводити як у всій робочій книзі, так і тільки у виділеному інтервалі.

Розділення вікна. На екран виводиться тільки частина комірок активного вікна. Можна розділити вікно на дві або чотири частини, використовуючи команду Вікно > Розділити. Для відміни: –Вікно>Зняти закріплення (або двічі клацнути лівою кнопкою миші на смузі розділення).

Закріплення заголовків рядків і стовпців Вікно > Закріпити область (щоб при прокручуванні таблиці не пропадали з екрану заголовки рядків і стовпців).

Для пошуку у всій робочій книзі слід виділити тільки одну комірку. Для пошуку в заданому інтервалі виділити потрібний інтервал. Потім слід вибрати команду Правка > Знайти, ввести дані, задати умову пошуку натиснути кнопку Знайти далі.

Для заміни даних по всій робочій книзі слід виділити одну комірку. Для пошуку в інтервалі виділити весь інтервал. Потім слід виконати команду Правка > Замінити, ввести дані, які потрібно знайти і замінити. Для початку пошуку і заміни натиснути кнопку Знайти далі.

Для перевірки орфографії в робочій книзі слід скористатися командою. Сервіс >Орфография (F7).