Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. MS Excel. Тема 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
73.22 Кб
Скачать

Всі формати; процентний; дріб; експоненціальний; текстовий; додатковий. 5.3. Формати комірок

У Ехсеl формати комірок згруповані по категоріях. Числові формати представлені наступними категоріями:

загальний;

числовий;

грошовий

фінансовий

дата

час

Для вибору формату комірки слід виділити комірку або інтервал комірок і виконати команду Формат >комірки > вкладка Число > із списку форматів вибрати потрібний і натиснути кнопку ОК.

Формат загальний використовується для відображення як текстових, так і числових значень довільного типа.

Формат числовий - це найбільш загальний формат для представлення чисел. У цьому форматі можна представити позитивні і негативні числа, числа з наперед заданою кількістю знаків після коми.

Для використання числового формату, необхідно виділити комірку з числом і виконати команду Формат >комірки, потім на вкладці Число вибрати формат Числовий і клацнути мишкою по кнопці ОК.

Формат грошовий використовується для форматування виділених комірок грошовим стилем. У рядку позначення необхідно вибрати належний тип грошового позначення (грн. $, крб.) і задати кількість знаків після коми, що відображаються в комірці. Деякі грошові формати передбачають виділення негативних значень червоним кольором

Формат процентний використовується для форматування виділених значень процентним стилем. В результаті застосування процентного формату до числа останнє переведеться у відсотки.

Формат фінансовий використовується аналогічно грошовому.

Формат дата застосовується тоді, коли необхідно задати тип дат. Наприклад, дату 01.01.1999 в комірці можна перетворити на вигляд: 01 янв| 99, або Січень 99, або 1 янв і т.д. Для цього необхідно ввести дату в комірку, виконати команду Формат>комірки і на вкладці Число вибрати потрібний тип дати.

Формат час задає тип відображення часу, наприклад, 12:34, або 12:34:00, і т.д.

Формат дріб дозволяє представити число у вигляді звичайних дробів заданого формату, приведеного в списку Тип.

Формат експоненціальний використовують для надання числа у вигляді мантиси і порядку. При цьому слід вказати кількість десяткових знаків після|потім| коми в мантисі числа. Наприклад, число 0,000052 з двома знаками після коми буде представлене у вигляді 5,20Е-05.

Формат текстовий обробляє дані як рядкові величини і відображає значення так само, як їх вводять.

Формат додатковий призначений для роботи з базами даних і списками адрес.

5.4. Створення призначених для користувача форматів

При введенні чисел не слід турбуватися про їх уявлення в таблиці. Їх вигляд можна змінити за допомогою форматування. У програмі Ехсеl є багато вбудованих числових форматів, але окрім цього можна створювати свої призначені для користувача формати.

Для зміни формату чисел слід виконати наступні дії:

1. Виділити комірку, що містить число, яке потрібно форматувати.

2. Формат >Комірки >Число (або з контекстного меню Формат комірки).

  1. I спосіб. Вибрати із запропонованого списку формат (числовий процентний і т.д.).

II спосіб. Вибрати категорію Всі формати, в полі Тип вказати маску формату (шаблон).

4. У полі Приклад з'явиться приклад числа, відповідний вказаній масці.

5. Натиснути кнопку ОК.

Для завдання маски формату можна використовувати наступні символи:

0 - цифровий шаблон. Використовується для того, щоб зліва і праворуч від роздільника вивести не менш певної кількості цифр. Якщо число має більшу кількість цифр після|потім| коми, то воно округляється, цифри в числі перед комою виводяться повністю.

Приклад: Якщо заданий формат 00,000, то число 5.13 виведеться у вигляді 05,270, а число 57,8976 у вигляді 547,898.

# - цифровий шаблон. Діє так само, як і шаблон 0, але незначущі нулі зліва і праворуч від десяткової коми не виводяться.

Приклад: Число 5,13 по формату ##,### виводиться у вигляді 5,13. За допомогою цього формату також можна вивести в число символи роздільники, наприклад, формат # ### вставлятиме пропуск -роздільник перед кожною трійкою цифр зліва від коми: число 12345678_отобразится у вигляді 12 345 678. Якщо потрібно виводити, принаймні, одну цифру перед комою, слід використовувати формат вигляду # ###0.

* - десяткова кома. Визначає, скільки цифр виводитиметься справа і зліва від коми. Якщо зліва від коми у форматі вказані тільки символи #, то числа менше одиниці починатимуться з десятковою комою. Щоб уникнути, як перший шаблон зліва від коми слід використовувати 0.

Приклад: Число 0,7 по формату #,# виведеться у вигляді,5,а по формату 0,# - у вигляді 0,5 % - відсотки. При висновку число умножається на 100 і додається справа знак %. Приклад: Число 0,6 по формату ##,0 % виведеться у вигляді 60,0 %.

Пропуск - роздільник розрядів. Звичайно використовується для відділення сотень від тисяч і т.д. Це символ може одночасно використовуватися як масштабуючий і округляючий чинник: один пропуск в кінці формату округляє число до тисяч і виводить його в кількості тисяч, два пропуски - округляє число до мільйонів і виводить його в кількості мільйонів і т.д.

Приклад: Число 4588,769 у форматі з одним пропуском в кінці виділяється у вигляді 4 589, а з двома пропусками - у вигляді 5.

текст” - лапки. Використовується для відображення будь-якого ув'язненого між ними тексту.

@ - текстовий шаблон. Якщо комірка містить текст, то він виводиться в тому місці формату, де поміщений символ @.

Приклад: Якщо в комірці знаходиться текст Кредит, то по формату “Графа”@”” в ній відображатиметься повідомлення “Графа Кредит”.

Для форматування комірок за допомогою панелі інструментів слід виділити їх і клацнути на відповідній кнопці: